Privat vaccination i Västra Götalandsregionen har ökat från ungefär 20 till 33 procent det senaste året. Detta skapar klyftor i samhället då föräldrar med större plånbok har råd att betala för att skydda sina barn, skriver Pontus Johansson. Obs bilden är en genrebild.
Privat vaccination i Västra Götalandsregionen har ökat från ungefär 20 till 33 procent det senaste året. Detta skapar klyftor i samhället då föräldrar med större plånbok har råd att betala för att skydda sina barn, skriver Pontus Johansson. Obs bilden är en genrebild. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Inför vaccination mot vattkoppor för barn

Det smittsamma viruset har länge setts som en oundviklig del av barndomen, men idag vet vi att vattkoppor inte alls är något måste, och att sjukdomen kan ge stora konsekvenser för både individ och samhälle, skriver Pontus Johansson, barnläkare.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som kan ge jobbiga besvär för barn och innebära stort lidande, samtidigt som samhället påverkas av produktionsbortfall på grund av VAB och sjukdagar – bara i Västra Götalandsregionen är kostnaden för produktionsbortfall ungefär 50 miljoner kronor per år. Det är dags att Västra Götalandsregionen visar framfötterna och går före Folkhälsomyndighetens pågående utredning, och skyndsamt inför kostnadsfri vattkoppsvaccination i regionens barnvaccinationsprogram, då stora besparingar kan göras.

Före pandemin påbörjade Folkhälsomyndigheten en utredning om att inkludera vaccination mot vattkoppor i det nationella barnvaccinationsprogrammet, men covid-19 satte käppar i hjulet för utredningen som pausades och återupptogs 2022. Förhoppningen var att slutföra utredningen under 2023, något som i skrivande stund inte ser ut att uppfyllas.

ANNONS

Det smittsamma viruset har länge setts som en oundviklig del av barndomen, men idag vet vi att vattkoppor inte alls är något måste, och att sjukdomen kan ge stora konsekvenser för både individ och samhälle. Att vaccinera barn mot vattkoppor avstyr inte bara sjukdom, utan har även stora ekonomiska fördelar för Sverige eftersom vaccination har visat sig vara kostnadsbesparande.

Finland i bräschen

Hos våra grannar i Finland kan vi se att antalet vårdkontakter på grund av vattkoppor har minskat radikalt sedan införandet av den nationella vaccinationsregimen mot viruset i september 2017. Under 2022 rapporterades att vattkoppsrelaterade besök i primärvården i Finland minskat i alla åldersgrupper sedan vaccinationen påbörjades. I den primära målgruppen (barn födda 2006 eller senare) minskade vårdbesöken med mellan 92–98 procent, men flockimmuniteten bidrog även till att barn under 1 år, som ej vaccinerades, minskade besöken i vården med 87 procent. Resultaten är slående!

Det faktum att Folkhälsomyndighetens utredning dröjer så pass lång tid är problematiskt i sig, men det är också viktigt att ha i åtanke, att även om det beslutas att vattkoppsvaccination ska inkluderas i det svenska barnvaccinationsprogrammet, är det därefter sannolikt ett par år kvar innan vattkoppsvaccination införs i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Varför ska vi fortsätta utsätta barnen för en ofta plågsam sjukdom när vi kan förhindra den?

ANNONS

Vattkoppsvirus kan drabba stora delar av kroppen och ger i regel feber, luftvägssymtom samt kliande hudutslag som blir till vätskefyllda blåsor. Dessa blåsor kan också drabba slemhinnor i mun och urinrörsmynning och ge en envis hosta på grund av förekomst i luftvägarna. Det kan i ett antal fall även leda till en kraftigare infektion, speciellt hos äldre barn (samt vuxna).

Ett ökat skydd mot vattkoppor skulle även innebära en avlastning för primärvården, som tar emot den absoluta majoriteten av alla vattkoppsfall.

En del barn drabbas av sekundära hudinfektioner som kräver antibiotika eller inläggning på sjukhus, men bland de svårare symtomen förekommer även balanssvårigheter och påverkan på hjärnan som i vissa fall kan ge bestående skador. Varje år behöver ungefär 300–400 barn vårdas på sjukhus som ett resultat av komplikationer från vattkoppor och många familjer kämpar med långa VAB-perioder då man i snitt är hemma 10–14 dagar per barn. Detta leder till stora förluster för samhällsekonomin varje år, genom produktionsbortfall och Försäkringskassans utbetalningar. Bara i Västra Götalandsregionen uppskattas vattkoppor årligen leda till en produktionsförlust på nästan 50 miljoner kronor. Med vaccination för barn beräknas besparingen för Västra Götalandsregionen landa på 38 miljoner per år. Ett ökat skydd mot vattkoppor skulle även innebära en avlastning för primärvården, som tar emot den absoluta majoriteten av alla vattkoppsfall.

Privat vård

Idag måste föräldrar som vill vaccinera sina barn mot vattkoppor i Sverige göra det privat och betala ur egen ficka, och baserat på försäljningsstatistik har privat vaccination i Västra Götalandsregionen ökat från ungefär 20 till 33 procent det senaste året. Detta skapar klyftor i samhället då föräldrar med större plånbok har råd att betala för att skydda sina barn. Precis detta scenario såg man också i Finland innan införandet av allmän vattkoppsvaccination.

ANNONS

I väntan på Folkhälsomyndighetens utredning om att eventuellt nationellt inkludera vattkoppor i barnvaccinationsprogrammet bör Västra Götalandsregionen gå före, och införa kostnadsfri vattkoppsvaccination. Matten är enkel: vaccinationen är kostnadsbesparande med minst 38 miljoner per år för Västra Götalandsregionen och besparar även barn en ofta plågsam sjukdom och därmed undviker vi de komplikationer som kan bli livslånga. Dessutom skulle kostnadsfri vattkoppsvaccination i regionen ha en positiv inverkan på regionens vårdklyftor, så att inte bara pålästa och ekonomiskt starka föräldrar har råd att skydda sina barn.

Pontus Johansson, Barnläkare och neonatolog på Södra Älvsborgs Sjukhus

ANNONS