Familjeveckan skapar mer jämlikhet i vardagen mellan yrkesgrupper med väldigt olika villkor och förutsättningar, skriver debattörerna.
Familjeveckan skapar mer jämlikhet i vardagen mellan yrkesgrupper med väldigt olika villkor och förutsättningar, skriver debattörerna. Bild: Leif R Jansson / TT

Inför familjevecka – så arbetare kan gå på sina barns avslutning

I många av LO-gruppernas yrken så måste man ta en hel dag ledigt om man till exempel vill vara med på barnens skolavslutning när en tjänsteman kan jobba hemifrån i stället, skriver bland andra Mattias Jonsson, (S) och Christine Martilla, ordförande LO Västsverige.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Skillnaden mellan arbetaryrken och tjänstemannayrken har aldrig varit tydligare än under pandemin. Medan media har fyllts av tips på hur man bäst klarar att jobba hemma har 97 procent av LO-förbundens medlemmar i Västsverige gått till jobbet. Men de har inte gått till jobbet som vanligt. De har kämpat som aldrig förr i sjukvården och i omsorgen, med ständig risk för smitta och inte sällan med otillräckliga skydd. Handeln har varit öppen, kollektivtrafiken har rullat på och restaurangerna har haft öppet. Det har varit extremt tydligt att utan LO:s yrkesgrupper så stannar samhället tvärt.

Stora insatser

Regeringen har med stor framgång drivit en politik som har minskat pandemins negativa påverkan på samhällsekonomin. En förändrad a-kassa som nu ger löntagare den trygghet de förtjänar i arbetslivet och möjligheter för arbetsgivare att korttidspermittera har gjort att både personer och företag har tagit sig genom krisen rent ekonomiskt. Framförallt har många familjer klarat arbetslöshet utan att bli fattiga. Därför är Sverige starkt rustat att ta ny fart. Regeringens budgetförslag presenterar 74 miljarder med viktiga satsningar för fler gröna jobb, på trygghet och en starkare välfärd. Bland annat ytterligare två miljarder till att minska köerna i sjukvården, höjt tak i sjukförsäkringen och mer pengar till polisen. Det genomförs också stora satsningar på att få ner arbetslösheten, både genom fler utbildningsplatser och stora offentliga investeringar. Det här är satsningar som framförallt kommer att gynna LO-anslutna yrken.

ANNONS

Nu tycker tydligen moderater och kristdemokrater att det har gått för långt med strävan att utjämna skillnader i samhället, trots att klyftorna har ökat under lång tid. De vill ta bort förslaget om en familjevecka som ger ökad möjlighet för föräldrar som inte kan jobba hemifrån att vara lediga med sina barn när det behövs. I många av LO-gruppernas yrken så måste man ta en hel dag ledigt om man till exempel vill vara med på barnens skolavslutning när en tjänsteman kan jobba hemifrån i stället.

Märklig teori

De vill också ta bort förslaget om skattesänkning på ersättning från a-kassan. Självfallet vill de också sänka ersättningsnivåerna i a-kassan. De vill också ta steg för att åter försämra sjukförsäkringen och återinföra en bortre gräns samt att de säger nej till höjningen av taket i sjukförsäkringen. Det här är utslag av en märklig teori inom borgerligheten att sjuka och arbetslösa är det för att man vill vara det. Men otrygghet får inte människor tillbaka i arbete snabbare. Det gör bara människor fattiga och osäkra, det minskar köpkraften och ökar risken för lönedumpning och svartarbete. Trygga socialförsäkringar skapar ger i stället utrymme för människor att våga ta viktiga kliv på arbetsmarknaden.

Högerns mål är sedan länge att skapa mer rikedom till de som redan är rika. Nu vill de ytterligare subventionera insättningar på investeringssparkonton där staten skapar skattelättnader och miljonärerna räknar hem ännu mer. För det är inte småspararna som tjänar de stora pengarna på de här förslagen. De skattesänkningar som föreslås ger mest till de rikaste. De pengarna behövs just nu bättre i välfärden och till att minska arbetslösheten. Att i stället, genom familjeveckan, satsa på en möjlighet för den ensamstående undersköterskan att vara med på föräldramötet är en prioritering som säkert sticker i ögonen på högern, men som faktiskt skapar mer jämlikhet i vardagen mellan yrkesgrupper med väldigt olika villkor och förutsättningar.

ANNONS

Om det är något som är tydligt för vanligt folk, både arbetare och tjänstemän, så är det att klyftorna i samhället inte kommer att minska genom sänkta skatter.

För om det är något som är tydligt för vanligt folk, både arbetare och tjänstemän, så är det att klyftorna i samhället inte kommer att minska genom sänkta skatter. Det kommer att krävas stora insatser under lång tid för att få bukt på arbetslöshet, otrygghet, kriminalitet och segregation.

Insatser som behövs på alla nivåer i samhället, från förskolan till sjukvården. Och en del av lösningen är minskade klyftor mellan arbetare och tjänstemän. En liten del i det är likvärdiga möjligheter att vara med på barnens skolavslutningar.

Christine Martilla, ordförande LO Västsverige,

Anna Johansson, (S) riksdagsledamot från Göteborg

Mattias Jonsson, (S) riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna Göteborg

Gunilla Carlsson, (S) riksdagsledamot från Göteborg

Johan Büser, (S) riksdagsledamot från Göteborg

ANNONS