Sparandet sker kollektivt i särskilda bosparkassor under tillräckligt många år för att man ska kunna låna ett belopp, som motsvarar den andel man sparat. Det står staten fritt att bestämma i vilken grad man vill gynna sparandet med ett exempelvis ett räntestöd, en skattereduktion, eller en sparbonus, skriver debattören.
Sparandet sker kollektivt i särskilda bosparkassor under tillräckligt många år för att man ska kunna låna ett belopp, som motsvarar den andel man sparat. Det står staten fritt att bestämma i vilken grad man vill gynna sparandet med ett exempelvis ett räntestöd, en skattereduktion, eller en sparbonus, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Inför ett nytt bosparande för att unga ska kunna köpa bostad

Unga personer i dag har fortfarande för svårt att kunna köpa en bostad. Reformer har införts men det räcker inte. Vi vill att det införs ett fördelaktigt bosparande, enligt den tyska modellen ”Bauspar”, för att underlätta för de unga, skriver Ola Johansson (C), bostadspolitisk talesperson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Det saknas 641 000 bostäder för att balans på bostadsmarknaden ska råda 2027. I dag byggs inte tillräckligt mycket för att nå det målet. Det tillkommer endast 45 000–50 000 nya bostäder per år. Detta trots att byggsubventionerna finns kvar och har förbättrats. Unga står fortfarande utanför bostadsmarknaden och knackar på en dörr som ingen öppnar.

Förändringarna av investeringsstödet har på många sätt varit positiva. Nu är det mer träffsäkert samtidigt som det kan användas i hela landet. Det bidrar bland annat till att förbättra tillgången till sociala bostäder och bostäder för unga. Sammantaget bidrar det till att det byggs hyresrätter som annars inte hade byggts. Men andra typer av bostäder behöver också byggas.

ANNONS

Långa hyresköer

Marknaden för bostadsrätter och andra ägda bostadsformer har bromsat in kraftigt de senaste åren. Trösklarna in till det ägda boendet är tyvärr fortfarande för höga. Vilket leder till att fler hänvisas till redan långa hyresköer. Detta trots att de flesta vill äga sin bostad.

Mot bakgrund av detta är det välkommet att Per Bolund nu låter utreda ett startlån, men det räcker inte. Ett lån hur fördelaktigt det än är, bör föregås av ett sparande. Det är sundare ur såväl privat- som nationalekonomiskt hänseende. Detta är ett av skälen till att Centerpartiet efterfrågar reformer som gör det mer förmånligt att bospara.

Kollektivt sparande

Centerpartiet presenterar därför ett nytt förslag om att införa ett bosparande efter tysk modell. ”Bauspar” är en etablerad form, där man sparar först och lånar sen. Sparandet sker kollektivt i särskilda bosparkassor under tillräckligt många år för att man ska kunna låna ett belopp, som motsvarar den andel man sparat. Det står staten fritt att bestämma i vilken grad man vill gynna sparandet med ett exempelvis ett räntestöd, en skattereduktion, eller en sparbonus. Oavsett vilket ska det vara förmånligare att spara i en bosparkassa än att tvingas ta ett blancolån till kontantinsatsen. Lånedelen återbetalas efteråt och det tar lika lång tid som det tagit att spara. Skillnaden är att det går dubbelt så snabbt att få tillgång till lånet, medan det tar lika lång tid att bli kvitt skulden till övriga sparare i kassan.

ANNONS

Oavsett vilket ska det vara förmånligare att spara i en bosparkassa än att tvingas ta ett blancolån till kontantinsatsen

Nu efterlyser vi mer självrannsakan när det gäller Per Bolunds reflexmässiga försvar av Finansinspektionen, samt en lyhördhet gentemot oss som samverkanspartier. Med nya lagar och förordningar som möjliggör bosparande i Sverige är vi beredda att diskutera på vilket sätt sparande kan ges ett ekonomiskt stöd.

Bostadsbyggandet måste öka, liksom rörligheten. Om privatpersoner och byggare på ett bättre sätt kan lösa finansieringen, är det endast ett enklare regelverk kring planering och bygglov som behövs för att en ny egnahemsrörelse ska uppstå.

Ola Johansson (C), bostadspolitisk talesperson

ANNONS