Vad som talas tyst om när det gäller de nya mätarna är möjligheten för elleverantörerna att på distans styra om eltillförseln för elkonsumenterna genom att helt eller delvis bryta strömmen. Det vi är rädda för är att det i realiteten kan användas för att ransonera hushållens elkonsumtion, skriver debattörerna.
Vad som talas tyst om när det gäller de nya mätarna är möjligheten för elleverantörerna att på distans styra om eltillförseln för elkonsumenterna genom att helt eller delvis bryta strömmen. Det vi är rädda för är att det i realiteten kan användas för att ransonera hushållens elkonsumtion, skriver debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

I elbristens Sverige blir hushållen en effektreserv

Snart får Sverige hushåll nya ”smarta” elmätare. Vad ingen berättat för husägarna är att de nya mätarna gör det möjligt att vid elbrist strypa deras eltillförsel, skriver tre företrädare för ”Gnosjökommissionen”.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Snart kommer elmätare hos landets hushåll att börja bytas ut oavsett ålder på dem, detta efter ett regeringsbeslut 2018. Som skäl anges att det med de nya ”smarta” elmätarna skall bli enklare för privatpersoner att minska sin elförbrukning samtidigt som de enklare skall kunna sälja ”egenproducerad” el. Totalt rör det sig om ca 5,4 miljoner elmätare som skall vara utbytta före den första januari 2025 till en kostnad av ca 11 miljarder kronor – en kostnad som konsumenterna lär få stå för som en en del av elräkningen.

Talas tyst om

Samtidigt med införande av ”smarta” elmätare skall även elkraftnäten i landet utvecklas till att bli ”smarta”. Tanken med detta system är framför allt att det svenska elkraftnätet ska bli enklare att övervaka med möjlighet att snabbare fellokalisera störningar samtidigt som det på elkonsumentsidan är tänkt att kunderna skall bli mer aktiva och engagerade i sin elanvändning och därmed styra sin konsumtion.

ANNONS

Vad som talas tyst om när det gäller de nya mätarna är möjligheten för elleverantörerna att på distans styra om eltillförseln för elkonsumenterna genom att helt eller delvis bryta strömmen. Det vi är rädda för är att det i realiteten kan användas för att vid elbrist ransonera hushållens elkonsumtion. I sådana fall kan hushållen alltså bli en del av den effektreserv som hittills bestått av reservkraftverk och stora elförbrukare, oftast storföretag, som avtalat med Svenska Kraftnät att de vid elbrist kan starta reservkraft eller minska sin elförbrukning. Med de nya elmätarna kan således även hushållen bli en del av effektreserven — avtal som vanliga elkonsumenter inte kommer kunna tacka nej till.

Elbrist att vänta

Att miljoner elmätare nu byts ut med sådan brådska tolkar vi som att beslutsfattare är medvetna om att de inom snart framtid kan behöva ta till just elransonering. Vi menar att risken elbrist föreligger eftersom vindkraften är väderberoende och därmed ej är leveranssäker. Detta är något som för Sveriges del, i ett historiskt perspektiv, framstår som en absurd utveckling och som närmast förknippas med länder i tredje världen och det forna östblocket.

Är allmänheten — de svenska elkonsumenterna — medvetna om att regeringens vision om ”100 procent förnybart” i realiteten innebär just dessa saker? I södra Sverige är elbristen redan ett faktum, vilket framgår läckt delvis hemlig rapport från Svenska Kraftnät som Aftonbladet rapporterat om. Man har nyligen behövt vidta åtgärder som att återstarta Ringhals 1 efter revisionsavställning redan per första juli samt nödåtgärden att starta det oljeeldade Karlshamnsverket för att möta den akuta effekt- och elbristen.

ANNONS

Michael Klein, Sakkunnig energi, Gnosjökommissionen

Torsten Dilot, Sakkunnig energi, Gnosjökommissionen

Joel Stacke, Rådgivare näringsliv, Gnosjökommissionen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS