Hyreshöjningar efter renovering tvingar människor att flytta

I dagsläget dömer hyresnämnden till hyresvärdens fördel i 97 procent av fallen. Nu måste lagen ändras, skriver Maria Sjöholm.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I hela Sverige pågår vad som benämns som renovräkningar. Det är när hyresvärden behöver göra stambyte, vilket inte får tas ut på hyran, och samtidigt renoverar kök och badrum. Det sistnämnda är standardhöjande och det är inte ovanligt med hyreshöjningar på 50 procent eller mer.

Nu hotas hyresrätten då hyrorna skjuter i höjden efter renoveringar (som i många fall är eftersatt underhåll som skulle gjorts tidigare) och med marknadshyror lurande runt hörnet.

Vem ska ha råd?

Enligt Rambolls undersökning från juni 2018 kommer hyresnivån i Göteborg att höjas med 30-50 procent, ännu mer i de mest populära bostadsområdena. Vem ska ha råd att bo kvar efter dessa höjningar?

ANNONS

Detta står nu vi boende i kvarteret Lintotten inför, då vår värd Holger Blomstrand vill ha en höjning på 48 procent. Flera hyresgäster har redan flyttat eller är på väg att flytta och fler lär bli tvingade att söka nytt boende om värden får igenom sin höjning. Det kommer att vara ett stormöte på gården den 8 eller 13 augusti och vi mobiliserar mot höjningen, inte mot stambyten, som behövs. Vi vill ha möjlighet att påverka renoveringen med frånval och olika nivåer av höjning att välja mellan.

Är vi på väg att kopiera USA, med trailerparks i utkanten av städerna där de sämst bemedlade får bo?

Detta är som sagt ett problem för hyresgäster i hela Sverige när värdar passar på att utföra renoveringar i samband med stambyten. Hyreshöjningarna gör att många tvingas flytta trots att de i många fall bott i lägenheten i flera år och trivs. Att i en större stad hitta annat boende är inte lätt i bostadsbristens Sverige, så vart ska folk ta vägen? Är vi på väg att kopiera USA, med trailerparks i utkanten av städerna där de sämst bemedlade får bo? Tyvärr tyder mycket på det.

Fastighetsägare gör i snitt en vinst på 20 procent, en mycket lönsam investering. Det visar sig också genom att ett flertal internationella bolag köper och säljer hyresfastigheter i Sverige.

ANNONS

Vi är ungefär tre miljoner som bor i hyresrätt idag. En del gör det för att de inte har råd med ägt boende, men många har valt hyresrätt för att de trivs med att inte behöva oroa sig för stigande räntor, prisändringar och en bostadsbubbla som hotar att spricka. Det är dessutom enkelt att flytta om ett nytt jobb dyker upp på en annan ort, eller om studierna är i en annan stad än den man bor i just nu.

Större än inflationen

Ser man på hyreshöjningarna under en tioårsperiod har de varit betydligt större än inflationen under samma period. Det är bara de tre senaste åren höjningarna varit lägre än inflationen.

En ändring i lagen behöver göras när det gäller bedömningar i hyresnämnden. I dagsläget dömer hyresnämnden till hyresvärdens fördel i 97 procent av fallen. Vid tvister om ny hyra efter renovering tas ingen hänsyn till tidigare kvalitét på ett platsbyggt kök mot kvalitét på det nya från IKEA eller Marbodal, bara det är nytt anses det vara kvalitetshöjande och därmed också hyreshöjande. Förut var det Allmännyttans hyror som var jämförelseobjekt vid en bevisvärdering, men det är numera den högsta hyran i en jämförbar fastighet som är normerande.

Vad som behövs nu är en helt ny bostadspolitik, där hyresrätten får samma förmåner som det ägda boendet, såsom rätt till ränteavdrag och rotavdrag. En bostadsmarknad i balans mellan efterfrågan och utbud är också ett måste om det ska införas marknadshyror (gud förbjude), vilket inte är fallet just nu då 240 av Sveriges 290 kommuner uppger att de har bostadsbrist enligt Boverkets årliga enkät. Ett statligt stöd för byggande av hyresrätter och slopande av momsen på 25 procent skulle troligen få fart på byggandet av billiga hyresrätter. Idag står lägenheter outhyrda då hyran i nyproduktion har nått astronomiska summor.

ANNONS

Hyreshöjningar efter renoveringar gör att många tvingas flytta trots att de i många fall bott i lägenheten i flera år och trivs, skriver Maria Sjöholm.

Maria Sjöholm

Husombud och vice ordförande i Hyresgästföreningen Östra Göteborg

ANNONS