Friheten i fri hyressättning består för oss som konstruktiv part på hyresmarknaden av att vi slipper förhandla med en numer aktivistisk kamporganisation som i grunden motsätter sig privat ägande, skriver debattören.
Friheten i fri hyressättning består för oss som konstruktiv part på hyresmarknaden av att vi slipper förhandla med en numer aktivistisk kamporganisation som i grunden motsätter sig privat ägande, skriver debattören. Bild: Sofia Sabel

Hyresgästföreningen har blivit en aktivistisk kamporganisation

Ingen kommer i dag att få högre hyra i sin nuvarande lägenhet genom att fri hyressättning i nyproduktion införs 2022. Sprickan mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är djup, skriver Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Göteborg, i en replik.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

12/9 Monumentalt löftesbrott av S om marknadshyror införs

Det Hyresgästföreningen kallar för marknadshyror är i realiteten fri hyressättning i nyproduktionen och inte i det befintliga hyresbeståndet. Ingen kommer i dag att få högre hyra i sin nuvarande lägenhet genom att fri hyressättning i nyproduktion införs 2022.

Fri hyressättning i nyproduktion var en av Januariöverenskommelsens 73 punkter och ett villkor för att Socialdemokraterna skulle få regeringsmakten. Fastighetsägaren blir med reformen fri att sätta hyran i direkt förhandling med hyresgästen, utan Hyresgästföreningen som förhandlingspart. I dag sätts hyran antingen i så kallad presumtion utifrån produktionskostnad i förhandling med Hyresgästföreningen, eller genom egensatt hyra. Mycket indikerar att hyresnivån i direkt förhandling med hyresgästen, det Hyresgästföreningen kallar marknadshyra, inte kommer bli märkbart högre än vid gällande hyressättning.

ANNONS

Hyresgästföreningen har veto

I Göteborg tvingas privata fastighetsägare allt oftare till egensatt hyra, då det blivit allt svårare att nå överenskommelser om presumtionshyra. Hyresgästföreningen har ett veto i gällande lagstiftning vilket innebär att de utan motivering kan säga nej.

Om Hyresgästföreningen historiskt varit lösningsorienterade och med starka band till socialdemokratin, har de på senare blivit en allt mer vänsterradikal och aktivistisk organisation.

Om Hyresgästföreningen historiskt varit lösningsorienterade och med starka band till socialdemokratin, har de på senare blivit en allt mer vänsterradikal och aktivistisk organisation. Daniel Carlenfors, ansvarig förhandlare mot privata hyresvärdar i Göteborg, kallar sig för bostadspolitisk aktivist och motsätter sig som princip privat ägande av hyresrätter. Sprickan mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna är djup.

En risk med egensatta hyror är att Hyresgästföreningen går till Hyresnämnden och fastighetsägaren i efterhand tvingas sänka hyran under produktionskostnad. Fri hyressättning blir då nödvändig för att upprätthålla investeringsviljan för nya hyresrätter.

Hyresgästföreningen förlorar intäkter

Vid fri hyressättning i nyproduktion mister Hyresgästföreningen sin position som förhandlingspart och tappar en viktig intäkt – förhandlingsersättningen. De riskerar även sin position i den efterföljande hyresutvecklingen om den sker enligt ett nytt tariffsystem, som föreslås i utredningsdirektivet. Dagens hyresgäster har väldigt lite att vara rädda för. Däremot tycks Hyresgästföreningen vara det.

Friheten i fri hyressättning består för oss som konstruktiv part på hyresmarknaden av att vi slipper förhandla med en numer aktivistisk kamporganisation som i grunden motsätter sig privat ägande.

ANNONS

Christina Heikel, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Göteborg

ANNONS