Alla krigsflyktingar ska välkomnas, hudfärgen och ögonfärg ska inte avgöra vem som är flykting, särskilt när det kommer till människors trygghet och säkerhet; oavsett om flyktingen är från Afghanistan, Afrika eller Ukraina, skriver debattören. På bilden: Migranter stoppas av stängsel vid den grek-turkiska gränsen.
Alla krigsflyktingar ska välkomnas, hudfärgen och ögonfärg ska inte avgöra vem som är flykting, särskilt när det kommer till människors trygghet och säkerhet; oavsett om flyktingen är från Afghanistan, Afrika eller Ukraina, skriver debattören. På bilden: Migranter stoppas av stängsel vid den grek-turkiska gränsen.

Hyckleri att Sverige som nyss var fullt plötsligt har plats för ukrainska flyktingar

I mars 2020 gick Ulf Kristersson ut med en bild på sig själv med budskapet ”Stärk gränsen! Flyktingkrisen 2015 får aldrig upprepas”. Nu gäller inte detta längre. Kan det möjligtvis bero på att ögon- hår- och hudfärg avgör hur Ulf Kristersson ser på flyktingar. När tusentals andra från Afghanistan, Irak, Syrien flydde till Sverige var det inga som öppnade sina sommarstugor som de gör nu. Det är ett hyckleri och en dubbelmoral, skriver Arif Sulimani Ordförande, Ensamkommandes förbund Stockholm.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

År 2015 och 2016 flydde tusentals människor från Irak, Syrien, Afghanistan och andra länder och sökte asyl i Europa och Sverige. Jag var själv en av dem. I mars 2020 tyckte Ulf Kristersson att Sverige var fullt och poserade på bilden där budskapet var ”Stärk gränsen! Flyktingkrisen 2015 får aldrig upprepas”. Men nu gäller inte detta längre. Plötsligt är Sverige inte längre fullt och vi hör från alla håll politiker och även folk som säger ”vi har plats”. Ulf Kristerssons försvar: ”Vi har krig, krigsflyktingar i vår omedelbara närhet... Vi har krig i Europa då är det väldigt många saker som inte längre gäller.” avslöjar västvärldens och svenska politikers hyckleri och deras dubbelmoral gentemot flyktingar från Öst, Mellanöstern och Afrika.

ANNONS

Man kan inte låta bli att undra om det är hudfärg, ögonfärg och hårfärg som påverkar Ulf Kristerssons syn på flyktingar?

Kämpade hårt

Alla krigsflyktingar ska välkomnas, hudfärgen och ögonfärg ska inte avgöra vem som är flykting, särskilt när det kommer till människors trygghet och säkerhet; oavsett om flyktingen är från Afghanistan, Afrika eller Ukraina.

Jag kom till Sverige sommaren 2017 och kämpade hårt för att lära mig svenska och studera vidare precis som andra flyktingar gör. I dag är jag ordförande för Ensamkommandes förbund Stockholm, en organisation med två stora projekt och sju anställda. Dessutom har jag som människorättsaktivist organiserat och deltagit i många demonstrationer för flyktingars rättigheter i Sverige och mot den rättsosäkra asylprocessen som har drabbat flyktingar från Afghanistan.

Jag har förlorat många vänner i Sverige. Jag känner många unga flyktingar som hellre tog sina liv än att bli deporterade till världens farligaste land, Afghanistan - som präglas av krig, konflikt och våld. Jag har sett många ungdomar som sparkades ut från sina hem och blev papperslösa och nu sover i parker och på gator under iskalla nätter.

Jag känner många unga flyktingar som hellre tog sina liv än att bli deporterade till världens farligaste land, Afghanistan - som präglas av krig, konflikt och våld

Jag har sett hur mina vänner blivit inlåsta i förvar i månader och år. Många av mina vänner deporterades till Afghanistan och andra länder bara för att de hade kommit från Afghanistan, Mellanöstern och Afrika, och Sverige inte hade ”plats” för dem. Jag var med och har sett barnfamiljer som sittstrejkade i 62 dagar i rad vid Norra Bantorget sommaren 2019. Dessa barnfamiljer hade kommit från olika städer runt om Sverige och deras barn låg på marken från klockan 8:00 på morgonen till klockan 23:00 på natten. De hade ingen plats att sova.

ANNONS

Ingen öppnade sina sommarstugor för dessa barnfamiljer. Men nu plötsligt har Sverige hur mycket plats som helst och folk springer för att tömma sina sommarstugor för ukrainska flyktingar.

När talibanerna ökade sina dödliga attacker i Afghanistan och tog stad efter stad och mördade människor i Afghanistan, avrådde utrikesdepartementet svenskar från att åka till Afghanistan, men detta gällde inte mina bästa vänner som var inlåsta i förvaret och väntade på att utvisas till Afghanistan.

Nekades asyl

När målinriktade attacker mot hazarer utfördes på order av talibanstyret, när hazarer i Afghanistan dödades i moskén, på vårdcentralen, i skolan och i sporthallar, då nekades tusentals hazariska flyktingar asyl i Sverige.

Efter talibanernas maktövertagande i Afghanistan har världen inklusive Sverige sett hur en terrorgrupp styr landet. Kidnappning av journalister, kvinnliga aktivister, advokater och förre regeringstjänstemän, poliser, jurister, politiker och soldater förekommer varje dag. Kvinnor torteras och blir offer för sexuellt våld och trakasserier men ändå är västvärldens politiker tysta. Dagen efter att Kabul föll till talibanerna såg världen de hemska bilderna på hur människor flydde från det helvetet, Afghanistan. De var också människor av kött och blod, precis som de ukrainska flyktingarna. Varför sa ingen att ”vi har plats” och vi ska ”tömma våra sommarstugor”? Varför?

ANNONS

Jag betonar att det ska finnas plats i Sverige för flyktingar men inte bara för blåögda, blonda och vita flyktingar - utan för alla flyktingar.

Det som vi lär oss av kriget i Ukraina är att varje människa står ett steg bort från flyktingliv, att lämna sitt land och bli flykting och det gäller för alla, oavsett om man bor i Asien, Afrika eller i Europa.

Arif Sulimani, ordförande Ensamkommandes förbund Stockholm

ANNONS