När vi som ungdomsförbund kommer ut på skolorna och möter unga blir de chockade över att vi är jämngamla. I deras värld är politik ett forum för äldre. Deras instinktiva tanke är att hålla sig så långt borta som möjligt, och detta bekymrar oss något enormt, skriver debattörerna.
När vi som ungdomsförbund kommer ut på skolorna och möter unga blir de chockade över att vi är jämngamla. I deras värld är politik ett forum för äldre. Deras instinktiva tanke är att hålla sig så långt borta som möjligt, och detta bekymrar oss något enormt, skriver debattörerna. Bild: KARIN MALMHAV / TT

Hur ska vi få unga engagerade om vi inte får komma in i skolorna?

I en tid där allt färre unga intresserar sig för politik så är det helt fel väg att gå att porta de politiska ungdomsförbunden från skolorna, skriver företrädare för fem ungdomsförbund.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den 9 juni är det EU-val, och hos oss i ungdomsförbunden är det fullt upp. Vi jobbar hårt med att ta fram kampanjer, utbildningar, skriva debattartiklar, lobba på moderpartiet och att se till att fler unga ska få sin röst hörda i EU-valet. Vår största passion och anledningen till varför vi som unga lägger ner en stor del av vår fritid på detta är att vi brinner för ungas demokratiska deltagande i samhället.

Vi brinner för att ungas frågor, framtidens frågor, ska prioriteras och spela roll i det allmänna rummet. Nu hindrar skolor, vår främsta mötesplats med unga, oss från att göra vår demokratiska plikt. På de flesta skolor, inte bara i Göteborg, möts vi av stängda dörrar och en ovilja att låta eleverna träffa oss. Låt eleverna forma deras politiska identitet, låt dem interagera med nya idéer och låt dem dela sina tankar om hur samhället borde se ut och fungera!

ANNONS

Särskilt alarmerande

Ungas politiska deltagande har länge varit dalande. Förra EU-valet röstade unga i en markant lägre utsträckning än samhället i stort. Detta är särskilt illa då Sveriges genomsnittliga valdeltagande då endast låg på 55 procent, jämfört med ungas 44 procent. Detta är ett demokratiskt problem som endast kommer att eskalera om inga åtgärder görs. Det är särskilt alarmerande för en generation där var femte kille inte tänker sig att demokrati är det bästa styrelseskicket.

Inget av dessa problem kommer att lösas ifall ungdomsförbunden portas från våra skolor. Skolorna ska inte bygga upp en mur mellan unga och det politiska samhälle som de förväntas delta i. När vi som ungdomsförbund kommer ut på skolorna och möter unga blir de chockade över att vi är jämngamla. I deras värld är politik ett forum för äldre. Deras instinktiva tanke är att hålla sig så långt borta som möjligt, och detta bekymrar oss något enormt. Att unga i dag inte förstår att de har en möjlighet att påverka vårt samhälle att göra sina röster hörda, är ett dystopiskt samhälle. Ett samhälle som inte får bli verklighet.

Att unga i dag nästan enbart möter politik på sociala medier leder till att man främst väcker negativa och reaktionära känslor i stället för en bred och objektiv bild

Vi, ungdomsförbunden, är långt ifrån de enda som ställer oss bakom detta. Även unga i Göteborg, via Ungdomsfullmäktige, vill se ungdomsförbunden på sina skolor, de vill lära sig och de vill få möjligheten att möta de politiska partierna, för att de ska få ett inflytande över samhället som de förväntas ta över i framtiden.

ANNONS

Många skolor försvarar deras förbud mot ungdomsförbund genom att peka på att det skapar dålig stämning på skolorna, eller att det leder till en ökad polarisering mellan eleverna som går där. Sanningen är att denna polarisering redan finns, det är vår nutid. Att unga i dag nästan enbart möter politik på sociala medier leder till att man främst väcker negativa och reaktionära känslor i stället för en bred och objektiv bild. Det enda sättet att möta det hetsiga politiska klimatet är att låta unga möta alla ungdomsförbund, se människorna bakom politiken och börja uttrycka sina egna värderingar.

Tilde Isaksson, språkrör Grön Ungdom Väst

Markus Kerttu, språkrör Grön Ungdom Väst

Malte Barron Schöning, ordförande CUF Göteborg

Hilda Andersson, ordförande SSU Göteborg

Malte Andersson, ordförande KDU Göteborg

Hannah Björnerhag, ordförande MUF Göteborg

ANNONS