Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur kan det till exempel vara okej att second handbutiker inomhus får ha öppet? Vi har under sommaren bevittnat trängsel och långa köer i dessa med dålig luft som resultat. Var i ligger logiken i att tillåta detta samtidigt som loppis ute är förbjudet? Det är helt orimligt, skriver debattörerna. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Hur kan butiker få ha öppet när loppisar ute är förbjudna?

Loppisbranschen håller på att försvinna och vi får ingen hjälp att överleva. Hur kan handel i butiker inomhus vara tillåtet men inte loppisar utomhus?, skriver Andreas Giselgren och Maria Wiberg, loppisarrangörer.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under 2020 slog pandemin till och vi begränsades i vår rörelsefrihet. Många verksamheter fick slå igen. Andra kunde fortsätta i stort sett normalt. Loppisbranschen, som vi representerar, har drabbats stenhårt på grund av 50-personersregeln för folksamlingar och vi fick se våra livsverk över en natt tappa i stort sett alla intäkter. Samtidigt har handel i fysiska lokaler gått som tåget. Orättvisan är total.

Fyrkantig lagstiftning

Alla loppisar måste ha polistillstånd, oavsett om det är 800 besökare per dag eller fem. Det finns inga undantag. Vi jämställs med konserter och fotbollsmatcher som lockar tiotusentals och det är helt fel, för loppis är inget annat än en lågintensiv handel utan stök. Seriösa arrangörer som vi, skulle enkelt kunna se till att distansering upprätthålls, krav på munskydd samt vakter för att styra besökarna. Vi kan även minska antalet säljare, med andra ord; glesa ut, säkra upp och ta ansvar.

Inomhusbutiker får ha öppet

Hur kan det till exempel vara okej att second handbutiker inomhus får ha öppet? Vi har under sommaren bevittnat trängsel och långa köer i dessa med dålig luft som resultat. Var i ligger logiken i att tillåta detta samtidigt som loppis ute är förbjudet? Det är helt orimligt.

Vi har flera gånger stångat oss blodiga mot myndigheterna för att försöka få svar på varför vi inte tillåts arrangera samt svar på när vi kan få återstarta. I de fall vi har fått svar är dessa i svepande termer. Vi anser därför att man medvetet givit oss ett politiskt beslutat näringsförbud.

De stödpaket som kommit har konstruerats så att vi inte har ett öre att hämta. Loppisar är nämligen av tillfällig karaktär utan fasta lokalhyror, fast anställd personal och i många fall drivna av enmansföretag. Detta har eliminerat chansen att få stöd. Vi behöver hjälp här och nu och det är regeringens skyldighet att hjälpa oss.

Lätta på restriktionerna

Vi vill att man omgående lättar på restriktionerna för oss. Det finns redan särskilda riktlinjer för handeln, riktlinjer vi kan anpassa oss till. Genom att göra det ger man oss chansen att själva försöka säkra vår överlevnad. Det går att påverka regeringen. Reseförbudet hävdes och när tunga namn inom kultursektorn röt till dröjde det inte länge innan ett förslag på sittande publik på konserter och idrottsevenemang kom.

Som landets två största och mest erfarna loppisarrangörer ställer vi nu krav på att även loppisbranschen snabbt får möjlighet att återstarta samt att omställningsstödet görs relevant även för oss.

Andreas Giselgren, VD, Turistia - Östgötamarknader

Maria Wiberg, VD Stockholmsmarknader