Höjda skatter löser inte försvarets problem

Arvsskattens återinförande är inte lösningen på försvarets problem. Det skriver Johanna Trapp, viceordförande Fria moderata studentförbundet.

ANNONS
|

Replik

23/1 Låt de rikaste bidra till Natomedlemskapet – inför arvsskatt

Förra veckan skrev S-studenter att arvsskatten borde återinföras för att finansiera försvaret. Vi delar bilden av att försvaret är viktigt, särskilt i dagens säkerhetspolitiska läge, men en återinförd arvsskatt är inte rätt väg att gå. Arvsskatten avskaffades av en anledning. Den är omoralisk, ineffektiv och ökar knappt intäkterna till statskassan.

Brist på resurser kan inte vara problemet. Sverige har redan en av världens högsta skatter. Samtidigt klarar många andra OECD-länder av att finansiera sitt försvar mer än vi gör, men med lägre skattesatser. Ännu högre skatter är alltså en lösning för latmaskar. Ökad tillväxt är ett mer effektivt sett att få in ökade skattemedel på.

ANNONS

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att arv är redan skattade pengar. Farfar, pappa eller syrran har redan skattat på pengarna du sedan ärver. Att pengarna skulle gå igenom skattesystemet ännu en gång bara för att de byter ägare är inte rimligt.

Negativa effekter

Arvsskatten fanns förr, men den avskaffades 2004 av en socialdemokratisk regering, med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Den avskaffades för att den inte var bra. Arvsskatten hade exempelvis negativa effekter på familjeföretag. När kapital förs över från en generation till nästa är det ofta bundet i exempelvis en restaurang, skog eller jordbruksmark. Barnen har dock sällan de likvida medel som krävs för att betala skatten som uppkommer. Det kan tvinga dem att behöva sälja företaget som kanske har funnits i familjen i generationer. Arvsskatten slår dessutom oproportionerligt hårt mot medelklassen, eftersom de rikaste har råd och kunskap att skatteplanera. När regeringen Persson avskaffade arvsskatten var det bland annat för att den inte upplevdes som rättvis. Det sista medelklasshushåll i Sverige behöver är höjda skatter, då som nu.

Införandet av skatten kommer i stället leda till ett mer komplicerat skattesystem med mer administration, både för skattebetalare och myndigheter

Som lök på laxen ger arvsskatten inte upphov till en särskilt stor ökning i statens inkomster heller, eftersom folk kommer hitta andra sätt att investera i sina barns framtid. Mindre än 0,2 procent av de totala skatteintäkterna kom från arvsskatten. Införandet av skatten kommer i stället leda till ett mer komplicerat skattesystem med mer administration, både för skattebetalare och myndigheter.

ANNONS

Det är bra att båda sidor i svensk politik är överens om att investera i försvaret. Det behövs, men arvsskattens återinförande är inte lösningen. Införandet av en arvsskatt är bara ett svepskäl för att få införa fler skatter.

Johanna Trapp, viceordförande Fria moderata studentförbundet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS