En aktuell rapport från World Economic Forum beräknar att extremväder, inklusive klimat- och vattenrelaterade händelser, orsakat nästan 1 500 000 miljoner dollar i ekonomiska förluster under det senaste årtiondet, skriver debattörerna.
En aktuell rapport från World Economic Forum beräknar att extremväder, inklusive klimat- och vattenrelaterade händelser, orsakat nästan 1 500 000 miljoner dollar i ekonomiska förluster under det senaste årtiondet, skriver debattörerna. Bild: Martin Meissner

Höjda klimatambitioner viktigt för näringslivet

En effektiv klimatpolitik är tydlig, förutsägbar och långsiktig, och kan därmed bli en hävstång för näringslivets investeringar och vårt långsiktiga klimatarbete. Men för att skapa rätt förutsättningar för de investeringar som ska göras här och nu, behövs också klimatmål i närtid, skriver 11 näringslivstoppar.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Klimatomställningen är en helt avgörande möjlighet för industrin, och därmed mycket viktig för det svenska näringslivet. För 13 år sedan bildade vi Hagainitiativet just utifrån denna insikt, och för att driva på för ett lönsamt näringsliv utan klimatpåverkan. Tillsammans arbetar vi för en samhällsutveckling där den globala uppvärmningen bromsas vid 1,5 grader.

Våra investeringar i klimatomställningen bidrar till stärkt konkurrenskraft och att vi kan ligga i framkant i omställningen. Sverige bör göra sitt yttersta för att överträffa klimatmålen till 2030, och här är framför allt det svenska transportmålet viktigt. EU:s klimatmål med en minskning med 55 procent av klimatutsläppen från 1990 till 2030 bidrar till att jämna ut spelplanen och öka förutsägbarhet för oss i näringslivet.

ANNONS

Klara besked

Det kommer att krävas stora investeringar framöver för att genomföra den gröna omställningen. Det är därför det behövs klara besked om hur klimatpolitiken ska se ut i närtid. Att inte ställa om kommer bidra till att kostnaderna skenar både för näringslivet och samhället. Det är inte rätt väg att gå.

Redan i dag finns beräkningar som visar hur mycket klimatförändringarnas effekter kostar samhället. För varje tiondels grad som den globala uppvärmningen tillåts öka. En aktuell rapport från World Economic Forum beräknar att extremväder, inklusive klimat- och vattenrelaterade händelser, orsakat nästan 1 500 000 miljoner dollar i ekonomiska förluster under det senaste årtiondet. Det är nästan lika mycket som Sveriges BNP under tre år. Och kostnaderna ökar för varje år vi misslyckas att minska utsläppen.

Ge oss tydliga, förutsägbara och långsiktiga styrmedel som bidrar till att minska utsläppen på kort sikt och som därmed bidrar till att stärka konkurrenskraft och säkra jobb

Regeringens kommande handlingsplan för klimatpolitiken är viktig för näringslivets konkurrenskraft och framtida investeringar. Dörren för en ambitiös klimatpolitik har aldrig varit mer vidöppen. I flera år har företag rustat sig för klimatomställningen. Ge oss tydliga, förutsägbara och långsiktiga styrmedel som bidrar till att minska utsläppen på kort sikt och som därmed bidrar till att stärka konkurrenskraft och säkra jobb. Vi vill se en ambitiös klimatpolitik som minskar Sveriges utsläpp i närtid och på längre sikt.

För Hagainitiativet:

ANNONS

Klas Balkow, vd och koncernchef, Axfood

Johan Skoglund, vd och koncernchef, JM

Magnus Heimburg, vd, Preem

Sofie Eliasson Morsink, vd, Coca-Cola European Pacific Partners

Lars Appelqvist, vd, HKScan Sverige

Alexandra Hagen, vd, White Arkitekter

Joachim Knudsen, vd, McDonald´s i Sverige

Anders Fredriksson, vd, Löfbergs

Ylva Wessén, vd, Folksam

Tobias Narvinger, vd, Stena Recycling

Per Arfvidsson, vice vd, Lantmännen

ANNONS