I Storbritannien vill det styrande högerpartiet ytterligare inskränka strejkrätten för offentliganställda och i Italien angrips fackliga företrädare av uttalade fascister. I Ryssland och Belarus finns inte längre några fria fackföreningar, skriver debattörerna. Bilden är en genrebild.
I Storbritannien vill det styrande högerpartiet ytterligare inskränka strejkrätten för offentliganställda och i Italien angrips fackliga företrädare av uttalade fascister. I Ryssland och Belarus finns inte längre några fria fackföreningar, skriver debattörerna. Bilden är en genrebild. Bild: HENRIK MONTGOMERY

Högerpopulister får aldrig tillåtas slå sönder svensk fackföreningsrörelse

Den svenska arbetsmarknadsmodellen har lagt grunden för Sveriges välstånd och vår internationella konkurrenskraft. En förutsättning för att den ska fungera är kombinationen av starka fackföreningar och seriösa företag. Nu utsätts arbetares rättigheter att organisera sig för angrepp på flera håll i Europa. I det läget krävs det att vi har svenska politiker i Europaparlamentet som står upp benhårt för den svenska modellen, skriver Tobias Baudin och Johan Danielsson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

EU-samarbetet är avgörande för vår exportindustri. För att svenska företag ska kunna blomstra är en välfungerande arbetsmarknad – präglad av ordning och reda – av yttersta vikt. Det förutsätter en balans mellan parterna på arbetsmarknaden, vilket säkerställs av att både löntagare och näringsliv har goda möjligheter att organisera sig.

Starka fackföreningar är på så vis en bärande del i vårt samhällsbygge. Trots detta ser vi nu hur högerpopulistiska och auktoritära krafter runt om i Europa försöker begränsa löntagarnas möjligheter att organisera sig och kräva rättvisa löner och villkor.

I Finland råder sedan flera månader tillbaka masstrejker efter att deras Tidöregering slagit en hammare mot den finska arbetsmarknadsmodellen med kollektivavtal mellan självständiga parter, genom att försämra anställningstrygghet och strejkrätt.

ANNONS

Inskränka strejkrätten

I Storbritannien vill det styrande högerpartiet ytterligare inskränka strejkrätten för offentliganställda och i Italien angrips fackliga företrädare av uttalade fascister. I Ryssland och Belarus finns inte längre några fria fackföreningar.

Även i Sverige finns det politiska företrädare som öppet drömmer om en arbetsmarknad utan organiserade löntagare, där arbetsgivare från en dag till en annan kan sänka löner, dra in tjänstepensioner eller sparka anställda.

SD-regeringen försämrar a-kassan, ifrågasätter fackföreningarnas roll för att utnämna skyddsombud, skär ner på möjligheten till facklig studieverksamhet och stryper alla fackliga internationella utvecklingsprojekt.

Dessa drömmar verkar i allt större utsträckning förena traditionella högerpartier med högerpopulister och auktoritära krafter, i Sverige, i Europa och på andra sidan Atlanten. Det utgör ett direkt hot mot svenska jobb, Sveriges konkurrenskraft och den ekonomiska tryggheten för svenska löntagare.

Varken Sverigedemokraterna eller deras svenska stödpartier vill i EU ta ställning för att grundläggande rättigheter för arbetstagare är viktigare än marknadens friheter

Inför Europavalet den 9 juni tornar nu hoten upp sig ytterligare. På högerkanten finns de som vill utnyttja EU:s institutioner och det europeiska samarbetets styrka för att försvaga svensk fackföreningsrörelse.

Varken Sverigedemokraterna eller deras svenska stödpartier vill i EU ta ställning för att grundläggande rättigheter för arbetstagare är viktigare än marknadens friheter. Sveriges regering vägrade i veckan att skriva på en icke-bindande deklaration om vikten av sociala rättigheter i EU. Trots att alla andra medlemsländer skriver på. Tydligare än så kan inte regeringens ointresse för arbetares rättigheter bli.

ANNONS

De vill också bibehålla en ordning som leder till en utbredd arbetslivskriminalitet, med kriminella arbetsgivare som utnyttjar människor, dumpar löner och ställer löntagare mot varandra i kampen om jobben.

Svårt att förstå

Europa riskerar efter valet att få ett nytt Tidö-parlament där de konservativa gör upp med högerpopulister. De kommer vara lika aktiva som vår svenska Tidö-regering att nedmontera möjligheterna för fackliga organisationer att skapa schyssta arbetsvillkor.

Hotet kommer inte bara från högerpopulister och auktoritära krafter. EU har ofta, även när man agerar med välvilja, svårt att förstå den svenska arbetsmarknadsmodellen. Vi ser nu allt fler fall där EU-rätten hamnar på tvärs med fackens och arbetsgivarnas vilja att själva förhandla om villkoren på svensk arbetsmarknad.

Den svenska modellen bygger på starka jämbördiga parter som själva reglerar arbetsmarknaden. Det handlar om frihet under ansvar, där den kollektiva fackliga styrkan skyddar Sveriges löntagare när det blåser.

Vi socialdemokrater lovar att ta kampen i Bryssel för att skydda den svenska modellen, värna fackliga rättigheter, svenska löntagare och ta ett gemensamt ansvar för Sverige. Vi kräver att:

– EU håller en tydlig linje mot länder som nedmonterar demokratiska institutioner och kränker fackliga rättigheter. EU-pengar ska inte gå till länder som bryter mot dessa grundläggande rättigheter.

– EU sätter stopp för alla försök att på EU-nivå försvaga facklig styrka eller strejkrätten. EU:s medlemsländer och institutioner bör gemensamt slå fast att ekonomiska friheter på den inre marknaden inte står över grundläggande fackliga rättigheter. Vid konflikt ska rättigheterna prioriteras.

ANNONS

– EU respekterar den svenska kollektivavtalsmodellen där det är fack och arbetsgivare som tillsammans beslutar om löner och villkor. Arbetsmarknadens parter ska vid behov kunna avvika från relevant EU-lagstiftning.

– EU växlar upp kampen mot arbetslivskriminaliteten. För att säkerställa att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige måste det bli svårare att fuska, lättare att åka fast och mer kännbart att bli straffad, i hela EU.

Står stadigt

Samarbetet i Europa ger oss unika exportmöjligheter och skapar jobb i Sverige. Kollektivavtal och samarbete mellan fack och arbetsgivare skapar i sin tur stabilitet, flexibilitet och konkurrenskraft. När nu molnen tornar upp sig på horisonten krävs svenska politiker som står stadigt i sina åsikter och i varje läge har Sveriges och svenska löntagares intressen för ögonen, både på hemmaplan och i Bryssel. Det handlar om politiker som står för sammanhållning i en orolig omvärld och som förstår att det är starka löntagare och fackmedlemmar som bygger vårt lands rikedom.

Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna

Johan Danielsson, LO-förbundens kandidat och nummer 2 på Socialdemokraternas lista till EU-valet

ANNONS