Debattörernas förslag om generella skattesänkningar ger rika storstadsbor som föredrar SUV framför kollektivtrafik mer än de behöver, och människor i landsbygd med få eller inga alternativ till bil mindre än vad de behöver, skriver debattörerna.
Debattörernas förslag om generella skattesänkningar ger rika storstadsbor som föredrar SUV framför kollektivtrafik mer än de behöver, och människor i landsbygd med få eller inga alternativ till bil mindre än vad de behöver, skriver debattörerna. Bild: Mikhail Klimentyev

Högern snubblar på mållinjen och Putin tar guld

Det är bra att Moderata Studenter hakar på Miljöpartiet och kräver ett importstopp av fossila bränslen från Ryssland. Det är också det enda med deras förslag som är bra. Resterande sammanfattas snällast som kontraproduktiva, skriver Felicia Olsson och Markus Barnevik Olsson, Gröna Studenter.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

4/4 Förbjud import av rysk olja och gas och sluta finansiera kriget

Debattörerna konstaterar själva att motstånd till klimatomställningen är den främsta orsaken till Europas beroende av rysk fossil energi. Därför är det svårt att förstå förslaget om sänkta drivmedelsskatter och avskaffad reduktionsplikt - det vill säga bromsad klimatomställning - som lösning på problemet.

Två av förslagen skulle rakt av gynna Putins ekonomi. Reduktionsplikten går ut på att varje år öka andelen biodrivmedel i bensin och diesel. Ju mer biobränsle i drivmedlen, desto mindre olja. Bensinen blandas ut med etanol, som till 30 procent är ukrainsk och noll procent rysk. Förslaget att avskaffa reduktionsplikten skadar svensk och ukrainsk biodrivmedelsindustri och ökar oljeberoendet. Ökad konsumtion av olja, oavsett om den är rysk eller ej, driver upp världsmarknadspriset. Vem gynnas av det? Jo, Putin.

ANNONS

Gynnar Putin

Samma sak gäller för förslaget om sänkt drivmedelsskatt. Sänkt drivmedelsskatt i rika länder upprätthåller konsumtionen av olja och därmed det höga världsmarknadspriset. Som konstaterat ovan är det som Putin gynnas av ett högt världsmarknadspris. De som skadas är fattigare länder som blir utprisade, med ekonomisk och social instabilitet som följd.

Debattörernas förslag om generella skattesänkningar ger rika storstadsbor som föredrar SUV framför kollektivtrafik mer än de behöver, och människor i landsbygd med få eller inga alternativ till bil mindre än vad de behöver. Miljöpartiet har istället föreslagit riktade stöd till de som drabbas värst, utan att ge Putin en spänn. Det är en seriös och genomtänkt politik, till skillnad från Moderaternas pumppopulism.

Debattörernas förslag om generella skattesänkningar ger rika storstadsbor som föredrar SUV framför kollektivtrafik mer än de behöver, och människor i landsbygd med få eller inga alternativ till bil mindre än vad de behöver

Det borde inte vara intellektuellt möjligt att samma dag som IPCC publicerar sin rapport om åtgärder för minskade utsläpp, föreslå politik som vi med säkerhet vet ökar utsläppen. Tyvärr lyckas Moderata studenter med det konststycket.

Vi hoppas trots allt att studentförbundet kan påverka sitt moderparti i frågan om importstopp. Nyligen röstade M i riksdagen emot ett svenskt embargo. En timme efter omröstningen höll Ukrainas president tal i samma kammare. Han bad om ett svenskt importstopp. M-ledamöter gav stående ovationer. Ett svårsmält hyckleri.

Gröna Studenter är trötta på kortsiktig politik som varken gynnar människor eller planet. MP är det enda partiet som står emot Putin och upp för vår och kommande generationers bästa.

ANNONS

Felicia Olsson, språkrör Gröna Studenter

Markus Barnevik Olsson, ledamot Gröna Studenter

ANNONS