De platser som är mest intressanta för vindkraftsutbyggnad är också de bästa fångstområdena och även viktiga lek- och uppväxtområden för fisk, skriver debattörerna.
De platser som är mest intressanta för vindkraftsutbyggnad är också de bästa fångstområdena och även viktiga lek- och uppväxtområden för fisk, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson

Havsbaserad vindkraft planeras helt utan hänsyn till yrkesfiskarna

Nyligen protesterade ett tjugotal yrkesfiskare mot planerna på havsbaserad vindkraft genom att åka med sina fiskebåtar in mot Lilla Bommen i Göteborg. Utbyggnaden av vindkraften sker utan att hänsyn tas varken till fiskeribranschen eller den marina miljön, vilket är allt annat än hållbart, skriver Jessica Stegrud och Beatrice Timgren, Sverigedemokraterna.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Vindkraften har länge setts som en symbol för en grön omställning, och planer finns för att bygga storskaliga vindkraftsparker vid kusterna. Men det har nu blivit tydligt att ökad elproduktion från väderberoende källor som vindkraft inte bara leder till instabila elsystem och högre elpriser utan även problem för svenskt fiske.

Fiskare tillsammans med havs- och vattenmyndigheten hävdar att utbyggnaden av kustnära vindkraft kan ha förödande effekter på fiskeindustrin, miljön och turismen i kustnära områden. Vissa beskriver till och med en ökad utbyggnad som en katastrof. Det småskaliga kustnära fisket är i huvudsak inriktat på humankonsumtion, till skillnad från det storskaliga industriella fisket som till största delen fiskar för djurfoder och utgör den största fiskeresursen i svenska vatten.

ANNONS

Tvingats ge vika

När planering för ny kustnära vindkraft har gjorts har mycket lite hänsyn tagits till fisket. Fiskarna har fiskat på samma platser i generationer, men när byggandet väl börjar har de tvingats att ge vika då vindkraftverken ska placeras på dessa platser. Efter byggnationen blir det också omöjligt att fiska i de här områdena på grund av kabeldragningar. Dessutom påverkar buller från vindkraftparker, både under byggnation och drift, fisket negativt, särskilt stimfisken.

Det faktum att de platser som är mest intressanta för vindkraftsutbyggnad också är de bästa fångstområdena och även viktiga lek- och uppväxtområden för fisk, har gjort yrkesfiskare oroliga för en minskning av svenska livsmedel från havet. Detta är särskilt viktigt i dagens värld, där självförsörjningsgraden blir allt viktigare och behöver skyddas.

Vindkraftsverken har också negativa miljöeffekter. Redan vid etableringen av vindkraftsparker kommer miljöfarliga ämnen att röras upp från bottensediment. Det finns oro för att slitage på vindkraftverkens vingar kommer att sprida miljöfarliga plaster i havet och att fiskarnas vandring störs och leder till massdöd av sjöfågel.

Det är också viktigt att noggrant överväga hur mycket vindkraft som bör byggas ut mot bakgrund av dessa negativa effekter

Vid etablering behöver mer hänsyn tas till fiskarnas synpunkter. Fiskarna efterlyser en politik som stödjer kustfisket och värnar om naturvärden, samt kräver fiskenäringen att tidigt får vara med i processen för planering av vindkraftsutbyggnad. Det är också viktigt att noggrant överväga hur mycket vindkraft som bör byggas ut mot bakgrund av dessa negativa effekter.

ANNONS

Efter att Miljöpartiets energipolitik inte längre är en del av regeringens politiska agenda, öppnas nu möjligheten att påbörja byggandet av ett väl fungerande elsystem i Sverige, där kärn- och vattenkraft utgör basen. Detta kommer att leda till ett mer stabilt elsystem samtidigt som det bidrar till att skydda den unika svenska kustmiljön och fiskeindustrin.

Jessica Stegrud (SD), ledamot näringsutskottet

Beatrice Timgren (SD), ledamot miljö- och jordbruksutskottet

ANNONS