Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grundlöst om moskéer av KD

Att som KD påstå att finansiering av moskéer är en bidragande orsak till framväxten av islamistisk extremism saknar grund. Sådana uttalanden skapar bara klyftor och ökar risken för extremism, skriver Ahmed Al-Mofty, Göteborgs moské.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I en debattartikel skriver Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson (KD) den 2 juli att ”utländsk finansiering av moskéer är en bidragande orsak till framväxten av Islamistisk extremism och att den svenska staten måste agera för att stoppa denna finansiering” (Expressen 2/7-17).

Jag anser att detta påstående saknar grund och skapar klyftor mellan svenska medborgare och kan öka risken att svenska ungdomar ansluter sig till extrema grupper.

Jag har varit ordförande i stiftelsen för Göteborgs moské under projektperioden och en tid efter bygget var klart. Stiftelsen ansökte om statliga lån för att finansiera bygget men fick avslag, sedan sökte man bidrag från utländska fonder i flera länder. Saudiarabien godkände finansieringen villkorslöst. Avtalet mellan Saudiska finansministeriet och Sveriges Muslimska Stiftelse var att byggutgifter överfördes direkt till byggfirman AF Bygg. Sveriges Muslimska Stiftelse har inte fått några som helst bidrag från Saudiska staten varken under byggperioden eller efter. Göteborgs moské finansierar sina aktiviteter endast från sina medlemmar och besökarnas bidrag, man får inga bidrag från svenska staten inte heller från någon annan utländsk myndighet. Göteborgs moské styrs av en stiftelse där alla ledamöter är svenska medborgare, det finns inga saudier bland dem.

Göteborg moské är en öppen plats och mötescentrum för alla medborgare och moskén får besök från skolor och myndigheter. Moskén har en god relation med kyrkorna på Hisingen och har ett samarbete med några av dem i vissa frågor.

Göteborgs moské bedriver ingen politik

I debattartikeln skriver Ebba Busch Thor att ”Kristdemokraterna anser att politiken ska hålla sig ifrån de religiösa samfunden och vice versa”. Jag håller med dem till fullo men samtidigt anser jag att deras påstående är motsägelsefullt när de själva bedriver politik och kallar sig kristdemokrater!

Göteborgs moské bedriver ingen politik. Moskén är en svensk moské som sträcker ut handen till alla goda krafter för ett samarbete mot extremism och mot all sorts våld och vill sprida ett humant budskap och arbetar för ett mångkulturellt samhälle som är byggt på respekt och frid mellan alla medborgare i landet.

Ahmed Al-Mofty

Islamiska Informationsföreningens ordförande och ledamot i Stiftelsen för Göteborgs moské