Dagens regelverk måste ändras. Anledningen till att personer som medverkar till mord kan få stanna i Sverige är att det krävs synnerliga skäl för att utvisa någon som befunnit sig i Sverige i längre än fyra år. Trots att mannen döms till åtta års fängelse, menar rätten att han inte ska utvisas, skriver debattören.
Dagens regelverk måste ändras. Anledningen till att personer som medverkar till mord kan få stanna i Sverige är att det krävs synnerliga skäl för att utvisa någon som befunnit sig i Sverige i längre än fyra år. Trots att mannen döms till åtta års fängelse, menar rätten att han inte ska utvisas, skriver debattören. Bild: Robin Aron

Grova våldsbrottslingar ska inte kunna stanna i Sverige

I slutet av året dömdes två män för ett mycket uppmärksammat knivmord i Nordstan, en för mordet och en för medhjälp. Mannen som hjälpte till fick åtta års fängelse men slapp utvisning. Det är orimligt, skriver Kristdemokraternas Ingemar Kihlström.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det var i juli som en man höggs ihjäl av en annan man med kniv, precis vid gångtunneln som leder till centralstationen. Mördaren dömdes till 16 års fängelse och en man som hjälpt honom, bland annat genom att knuffa bort andra som försökt hjälpa till, döms till åtta års fängelse. Medhjälparen är inte svensk medborgare. Ändå avslog tingsrätten åklagarens yrkande om utvisning.

Problemet har förvärrats

Kristdemokraterna anser att det är orimligt. Dagens regelverk måste ändras. Anledningen till att personer som medverkar till mord kan få stanna i Sverige är att det krävs synnerliga skäl för att utvisa någon som befunnit sig i Sverige i längre än fyra år. Trots att mannen döms till åtta års fängelse, menar rätten att han inte ska utvisas. Som skäl anger de att bott i Sverige för länge, skaffat sig ett arbete och endast två gånger tidigare dömts för lindrig brottslighet. Detta trots att han fått ett straff som är högre än 95 procent av de intagna på fängelser.

ANNONS

Mannen ansågs ha för starka kopplingar till Sverige för att utvisas, trots att han varken hade en egen bostad eller ett arbete i Sverige.

Problemet har förvärrats sedan en dom i Högsta domstolen som kom i somras. Med minsta möjliga marginal, tre röster mot två, beslutade domstolen att inte utvisa en somalisk våldtäktsman. Mannen ansågs ha för starka kopplingar till Sverige för att utvisas, trots att han varken hade en egen bostad eller ett arbete i Sverige. Migrationsverket bedömde också att hotbilden som fanns mot mannen i Somalia när han fick uppehållstillstånd i Sverige hade förändrats till det bättre, vilket borde tagit bort detta hinder för en utvisning.

Inte rätt att stanna kvar

Efter den domen var justitieminister Morgon Johansson (S) ute och röt ifrån. Utvisning ska vara huvudregel vid brott. Sedan dess har dock regeringens sedvanliga handlingsförlamning slagit in. Det finns ingenting om utvisning i det 34-punktsprogram mot gängbrottslighet som regeringen slår sig för bröstet med. Någon utredning för att skärpa reglerna har inte tillsatts.

Idag är hela 34 procent av de intagna hos Kriminalvården medborgare i andra länder än i Sverige. Det finns inga skäl eller hinder för en grundregel som innebär utvisning vid allvarliga brott. Begår du brott i Sverige ska du inte ha rätt att stanna kvar här. Sverige måste skärpa regelverket betänkligt, annars kommer vi fortsätta att framstå som attraktivt för personer som vill begå brott här.

ANNONS

Ingemar Kihlström (KD), riksdagsledamot och vice ordförande i justitieutskottet

ANNONS