Detta är en i raden av vetenskapsförnekande fenomen som dykt upp de senaste åren, och den har faktaresistenta likheter med antivaccinationsrörelsen, klimatförnekelse och flat earth-troende, skriver debattören.
Detta är en i raden av vetenskapsförnekande fenomen som dykt upp de senaste åren, och den har faktaresistenta likheter med antivaccinationsrörelsen, klimatförnekelse och flat earth-troende, skriver debattören. Bild: Åserud, Lise

Graviditeten – faktaresistensens nästa offer?

Vid en hastig anblick kan argumenten låta vettiga. Att den gravida och födande kvinnan ska vara så ostörd och ha det så harmoniskt som möjligt. Men när man har tänkt efter någon sekund eller två och inser att harmonin och trivseln inte är viktigare än barnets och mammans hälsa, då blir det nästan olidligt att lyssna på Yoga girls resonemang om sin vilda graviditet, skriver Ulrika Good.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Man brukar säga att provokationer är hårdvaluta i sociala medier. I och med detta är de senaste utspelen från influencern Rachel Bråthén, även känd som Yoga girl, en ren guldgruva. För provocerande är det sannerligen att lyssna på Svenska Dagbladets poddserie “Yoga girls vilda graviditet”.

”Freebirth”, eller ”vild graviditet” på svenska, är en rörelse som förespråkar att graviditet och förlossning ska ske utan kontakt med vården. Naturligtvis kommer den från USA och självklart frodas den på TikTok och Instagram.

Vid en hastig anblick kan argumenten låta vettiga. Att den gravida och födande kvinnan ska vara så ostörd och ha det så harmoniskt som möjligt. Att förlossningen är en ren familjeangelägenhet och att en hälsosam kvinna som är i kontakt med sig själv kommer känna om någonting inte står rätt till.

ANNONS

Nästan olidligt

Det är när man har tänkt efter i en sekund eller två (med sinnen som inte är långvarigt marinerade i hardcore new age) som det oomkullrunkeliga motargumentet dyker upp, nämligen: “Harmonin och trivseln är inte viktigare än barnets och mammans hälsa”. Och med den tanken i huvudet blir det nästan olidligt att ta del av Rachel Bråthéns olika resonemang.

I freebirth-kretsar har barnmorskor, förlossningsläkare och deras omsorg nämligen förvandlats till störande moment som gör graviditeten och förlossningen otrygga. Perspektiven har förskjutits så mycket att det som tagit oss bort från spädbarnsdödlighet och att mammor dog i barnsäng har blivit till fienden.

Detta är en i raden av vetenskapsförnekande fenomen som dykt upp de senaste åren, och den har faktaresistenta likheter med antivaccinationsrörelsen, klimatförnekelse och flat earth-troende. Att förlossningsvården i Sverige har många förbättringsområden har förvandlas till en anledning att förledas in i en värld av bokstavligt talat livsfarliga prioriteringar.

Ultraljudet visade dock att allt såg bra vilket fick Rachel att ångra besöket i efterhand

I poddserien berättar Rachel Bråthén att hon trots allt gjorde ett ultraljud när en barnmorska förklarat för henne att moderkakan kan lossna och täppa till vaginans öppning så att barnet inte kan komma ut. Ultraljudet visade dock att allt såg bra ut,

vilket fick Rachel att ångra besöket i efterhand. Lite som att ångra att man tog med nödraketer på seglatsen eftersom båten ändå inte gick på grund.

ANNONS

Det är som att allt utom just säkerhetsaspekten är överordnat när Yoga girl resonerar. Och att någon vill äventyra sitt eget liv för att man har en övertygelse må vara hänt, men här riskeras även ett ofött barn på grund av ofärdiga tankegångar.

På Instagramkontot Yoga girl, som Rachel Bråthén ligger bakom, har hon kommenterat förlossningen med orden ”when left alone birth is inherently safe” vilket kan översättas till ”när man får vara i fred är förlossningen i sig säker”. När man har närmare två miljoner följare, vilket Yoga girl AKA Rachel Bråthén har, är det ofattbart ansvarslöst. Inget annat.

Ulrika Good, krönikör och copywriter

ANNONS