Intressegemenskapen framgår inte minst av att sverigedemokratiska toppnamn, som Jimmie Åkesson själv, medverkat i ryska propagandakanaler som Sputnik och RT, skriver debattören.
Intressegemenskapen framgår inte minst av att sverigedemokratiska toppnamn, som Jimmie Åkesson själv, medverkat i ryska propagandakanaler som Sputnik och RT, skriver debattören. Bild: Christine Olsson/TT

Granska SD:s Putinkramande - av säkerhetspolitiska skäl

I en ny rapport framgår det med all tydlighet att SD sticker ut i svensk politik. Snarare än att kritisera president Vladimir Putins inskränkning av mänskliga rättigheter och regelrätta krig har partiet dragit nytta av Rysslands propaganda, skriver Daniel Mathiesen, frilansskribent.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Våren 2022 blev inte som Jimmie Åkesson hade tänkt sig. När ryska stridsvagnar rullade in över den ukrainska gränsen var det inte bara inledningen på en blodig konflikt, en humanitär katastrof. Invasionen markerade också utropstecknet på högerpopulistiska och främlingsfientliga partiers flirtande med Putins regim.

Plötsligt ändrades spelplanen – och gamla uttalanden och positioner började lukta illa.

I ”Sverigedemokraternas flirt med Putin – en sammanställning av partiets hållning till Ryssland” som ges ut av Arena Opinion, framgår det med all tydlighet att SD sticker ut i svensk politik. Snarare än att kritisera president Vladimir Putins inskränkning av mänskliga rättigheter och regelrätta krig har partiet dragit nytta av Rysslands propaganda. Ledande sverigedemokrater har åkt på bjudresor och hyllat det ryska politiska systemet och dess ledning.

ANNONS

Väcker frågor

Förhållandet till den auktoritära regimen i öst väcker frågor. Benägenheten att springa Rysslands ärenden har varit tydligast i Europaparlamentet. Där har partiets ledamöter konsekvent röstat emot sanktioner, granskningar av rysk finansiering av europeiska partier och samarbetsavtal med Ukraina.

Anledningen är enkel. Putins och SD:s världsbild är delvis gemensam. Jimmie Åkessons parti har helt enkelt kunnat utnyttja Kremls propagandatentakler och plattformar. Den ryska regimens propaganda och desinformation har fungerat som tacksamt bränsle. Budskapen om Sveriges och västerlandets förfall under migration och kulturellt förfall har gynnat både SD:s och Rysslands intressen.

Intressegemenskapen framgår inte minst av att sverigedemokratiska toppnamn, som Jimmie Åkesson själv, medverkat i ryska propagandakanaler som Sputnik och RT.

Med krigets brinnande inferno i Ukraina och ett svenskt Natomedlemskap för dörren är insatserna högre än någonsin

Sverigedemokraternas vacklande hållning till Ryssland kräver svar. Det är inte politiskt trovärdigt att tala med kluven tunga och vägra ta ställning när vi med smärtsam klarhet ser konsekvenserna av Putins imperiebygge. Med krigets brinnande inferno i Ukraina och ett svenskt Natomedlemskap för dörren är insatserna högre än någonsin.

När Sverigedemokraternas uttalanden, voteringar och talepunkter läggs till en helhet går det inte komma undan bilden av ett parti som inte är som andra. Som inte tar varken demokrati eller kollektiv säkerhet på allvar. Och som uppenbarligen går armkrok med ryska intressen för att hamra in de egna budskapen.

ANNONS

Att partiet är en partner i ett potentiellt regeringsunderlag efter höstens val är därmed förenat med stora säkerhetspolitiska risker.

Offentliggör finansiering

En sak är säker: Sverigedemokraternas förhållande till Ryssland måste granskas djupare. Men det kräver att Sverige skärper lagstiftning och regler för att öka den demokratiska genomlysningen av landets partier. Till exempel genom att offentliggöra finansieringen av landets partier och relationerna till lobbyister, företag och utländska intressen. Sverigedemokraternas kletiga förhållande till Ryssland visar på behovet av att uppgradera demokratin och öka transparensen. Väljarna förtjänar svar.

Daniel Mathisen, journalist och återkommande ledarskribent på Dagens Arena

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS