Bland det första högerstyret gav sig på var att slopa såväl gratis simskola för barn som fritt inträde för barn och ungdomar på simhallar, skriver Daniel Bernmar (V).
Bland det första högerstyret gav sig på var att slopa såväl gratis simskola för barn som fritt inträde för barn och ungdomar på simhallar, skriver Daniel Bernmar (V). Bild: Tore Meek/TT

Göteborgsbarnen i skottlinjen för alliansens nedskärningar

Sedan alliansen tog makten i Göteborg har barnens förutsättningar drastiskt försämrats i vår stad. När barnkonventionen nu blir lag i Sverige är det tydligt att arbetet för barnens rättigheter står helt still eller går bakåt i Göteborg, skriver Daniel Bernmar (V), kommunalråd.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Ännu en nyårsnatt har passerat och den stora skillnaden mellan före och efter tolvslaget är att barnkonventionen nu är svensk lag. Vad innebär det för barnen som bor i Göteborg? Ingen vet eftersom högerstyret med Moderaterna i spetsen inte gjort några förberedelser. Det vi vet är att de har attackerat både barnens rätt till en meningsfull fritid och rätten till en bostad.

Annat var det när dataskyddsförordningen trädde i kraft förra året. Då anordnades mängder med seminarier. Tusentals arbetstimmar lades för att säkra korrekt hantering av personuppgifter. Det är viktigt och rimligt när det gäller integritet men varför inte visa samma engagemang för barnen? När barnens rättigheter sedan några timmar är svensk lag står arbetet helt still eller går bakåt i högerns Göteborg.

ANNONS

Nedskärningar på bred front

Bland det första högerstyret gav sig på var att slopa såväl gratis simskola för barn som fritt inträde för barn och ungdomar på simhallar. Simkunnighet räddar bokstavligen liv och skänker så mycket glädje under hela livet. Förutom att högern berövar barn glädje och fina sommarminnen sätter de krokben för de göteborgare som engagerar sig ideellt för barnen. I många år har Gårdstensbostäder tillsammans med föreningslivet samverkat för att erbjuda barn från Gårdsten möjlighet att gå i seglarskola. En förutsättning är att barnen kan simma. Hur rimmar det med barnkonventionen att högern berövar barn möjligheten att uppleva härliga sommarlov på stranden eller i någon av jollarna på seglarskolan?

Hur rimmar det med barnkonventionen att högern berövar barn möjligheten att uppleva härliga sommarlov på stranden eller i någon av jollarna på seglarskolan?

Stärks de göteborgska barnens rättigheter verkligen av att högern ta bort familjebehandlare? Och hur drabbas barnen när högern skärper myndighetsutövningen så att det blir svårare att få försörjningsstöd eller nödbistånd för boende? Allt detta riskerar att ställa fler barnfamiljer på bar backe utan vare sig mat på bordet eller tak över huvudet.

Konservativa krafter dominerar

Barndomen går inte i repris och de yngsta göteborgarna har rättigheter oavsett deras föräldrars ekonomiska ställning. Det är uppenbart att de konservativa krafterna dominerar högerstyret. ”Bliv vid din läst” verkar vara devisen i högerstyrets Göteborg. De tycks mena att barn får skylla sig själva om de haft det dåliga omdömet att födas av fel föräldrar. Det blev tydligt i flera beslut, bland annat att stänga den bemannade parkleken och neddragningar inom kulturen. Det är beklämmande att se Centerpartiet och Liberalerna som säger sig värna individens rättigheter offra de yngsta göteborgarna – och sina egna principer – för en handfull ordförandeposter.

ANNONS

Som en ren politisk hämnd för att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna har lyckats driva igenom ett ambitiöst bostadsbyggande i de kommunala bostadsbolagen går högern i Demokraternas ledband i byggnadsnämnden och stoppar tusentals bostäder och en förskola.

Barnens rättigheter är satta på undantag i högerns Göteborg

Högern slår mot Göteborgs barn och unga med en frenesi som bara den som är besatt av att klättra i Svenskt Näringslivs kommunrankning efter företagsklimat är kapabel till. En av de viktigaste indikatorerna i högerns Göteborg är just denna rankning. En rankning som mest mäter kommunpolitikers attityder till högerpolitik på riksplanet och har väldigt lite med faktiskt företagande att göra. Barnens rättigheter är satta på undantag i högerns Göteborg.

Lika uppväxtvillkor för alla

Vänsterpartiet har tillsammans med de rödgrönrosa partierna, kämpat för ett mer jämlikt Göteborg. Ett jämlikt Göteborg får vi genom att utjämna skillnader i uppväxtvillkor. För oss är det självklart att alla barn har rätt till en meningsfull fritid, en god utbildning och ett tak över huvudet.

Vi kommer att trycka tillbaka högerpolitiken närhelst det blir möjligt

Vi har tagit strid för simskolan, en fungerande socialtjänst, mer resurser till förskolan, kulturen och parkleken. I några fall har vi lyckats skapa tillfälliga majoriteter och vunnit delsegrar. Vi kommer att trycka tillbaka högerpolitiken närhelst det blir möjligt.

De praktiska konsekvenserna för barn och föräldrar i Göteborg av allt arbete med GDPR är främst samtyckesblanketter för lagring av personuppgifter som ska fyllas i och lämnas in i tid och otid. Verkningarna av högerns budgethärjningar kommer att bli betydligt värre. Jag vill uppmana alla föräldrar att göra egna blanketter och, med anledning av att barnkonventionen nu är svensk lag, kräva av högerstyret att nedskärningarna inte drabbar ett enda barn i Göteborg. Ställ er utanför kommunfullmäktige och begär att högerpartierna lämnar tillbaka blanketterna ifyllda.

ANNONS

Det första året med högerbudget har med all önskvärd, eller oönskad, tydlighet visat att endast en stark vänstermajoritet i kommunfullmäktige kan garantera barnens rättigheter

Det första året med högerbudget har med all önskvärd, eller oönskad, tydlighet visat att endast en stark vänstermajoritet i kommunfullmäktige kan garantera barnens rättigheter. Tillsammans kan vi ordna detta i nästa val. Till dess behöver så många som möjligt organisera sig mot högerpolitiken. Gör det lokalt med andra föräldrar eller i några av de nätverk som finns. Tillsammans tar vi strid för en välfärd som göteborgarna förtjänar!

Daniel Bernmar (V), kommunalråd

ANNONS