Vår förhoppning är att fler kommer att ansluta sig till vårt förslag, även om ryggmärgsreflexen är motstånd, att skylla ifrån sig och att gå till motattack. Problemet är dock att det är bråttom. Göteborgs skolelever har inte tid att invänta Socialdemokraternas inre konvulsioner, skriver debattörerna.
Vår förhoppning är att fler kommer att ansluta sig till vårt förslag, även om ryggmärgsreflexen är motstånd, att skylla ifrån sig och att gå till motattack. Problemet är dock att det är bråttom. Göteborgs skolelever har inte tid att invänta Socialdemokraternas inre konvulsioner, skriver debattörerna.

Göteborgs elever har inte tid att vänta

Om drygt två månader riskerar ytterligare 1000 göteborgsungdomar lämna grundskolan utan gymnasiebehörighet. Så har det sett ut under många år och det finns inga tecken till förbättring, tvärtom. I ingen annan jämförbar stad är situationen lika allvarlig. Ändå väljer det ansvariga kommunalrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka mest att skylla ifrån sig, skriver Sofie Gyllenwaldt, Anneli Rhedin och Axel Josefson.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

15/3 M vägrar erkänna marknadsskolans skuld för skolans förfall

5/3 Göteborg behöver en kriskommission för skolan

Oavsett hur man ser på Göteborgs skolresultat är det ett misslyckande. Vi är sämst av de tre storstäderna och, vad värre är, vi är även långt efter exempelvis Södertälje och Botkyrka – kommuner som ofta lyfts fram som orter med stora socioekonomiska utmaningar. Fem av Sveriges tio sämsta grundskolor finns i Göteborg.

De 1000 elever som varje år lämnar skolan utan gymnasiebehörighet motsvarar drygt 30 klasser. Det är minst 30 färre studentflak om tre år. Men framför allt är det 1000 stukade självförtroenden och i värsta fall lika många krossade framtidsdrömmar. Så kan vi naturligtvis inte ha det.

ANNONS

Ideologiska låsningar

Vi moderater har därför valt att gå till botten med skolfrågan. Vi lyssnar på elever, lärare, rektorer och experter för att försöka ta reda på vad som krävs för att fler göteborgselever ska klara skolan. Det är en fråga som är alltför viktig för ideologiska låsningar och politisk pajkastning.

Därför blir vi både förvånade och besvikna när Viktoria Tryggvadottir Rolka tycks fast besluten att stanna i sin skyttegrav. Utöver att det inte är särskilt konstruktivt är hennes argument också i de flesta fall irrelevanta.

Man kan tycka vad man vill om regeringens budget, men det är knappast den som gör att just Göteborg har sämst skolresultat. Det samma gäller det tröttsamma gnället på friskolorna. Av de kommuner som nämndes inledningsvis är det bara Malmö som har mindre andel elever i friskolor än Göteborg. I Stockholm, Botkyrka och Södertälje är andelen större. Det är alltså inte möjligheten att välja skola som ligger bakom Göteborgs dåliga resultat.

Man kan tycka vad man vill om regeringens budget, men det är knappast den som gör att just Göteborg har sämst skolresultat

Vi vet att omprövning är tufft, men det är också ofta en förutsättning för utveckling. Vi har därför själva inlett ett arbete där vi söker nya svar på problemen i Göteborgs grundskolor. Vi tror att möjligheten att lyckas är bättre ju fler som bejakar ett sådant synsätt. Därför har vi föreslagit en bred kriskommission för skolan.

ANNONS

Vår förhoppning är att fler kommer att ansluta sig till vårt förslag, även om ryggmärgsreflexen är motstånd, att skylla ifrån sig och att gå till motattack. Problemet är dock att det är bråttom. Göteborgs skolelever har inte tid att invänta Socialdemokraternas inre konvulsioner. Det är som sagt bara drygt två månader kvar till skolavslutning och därmed bara lite drygt ett år till nästa kull går ut.

Sofie Gyllenwaldt (M), ledamot i grundskolenämnden

Anneli Rhedin (M), kommunalråd

Axel Josefson (M), kommunalråd

ANNONS