Göteborg måste bli möjligheternas stad – för alla

Göteborg har tack vare liberala reformer gått från att varit en stad med ganska dåligt rykte bland hbtqi-personer till att i dag fungera som en förebild för många andra städer. Men mer måste göras för att Göteborg fullt ut ska bli möjligheternas stad för alla.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I dag går West Prides parad genom Göteborg av stapeln. Efter nästan två års pandemi finns det åter möjlighet att fysiskt manifestera och hylla kärleken, att stå upp för allas lika värde och att lyfta allas rätt att vara sig själva och älska den de vill.

Liberaler har kämpat för hbtqi-rättigheter hela det senaste århundradet. 1944 drev den liberale justitieministern Thorwald Bergquist igenom en avkriminalisering av homosexualitet. För första gången riskerade inte homosexuella fängelsestraff. 1979 friskförklarade Barbro Westerholm (L) homosexuella. Liberalernas outtröttliga stöd till hbtqi-samhället har varit helt avgörande för den positiva utvecklingen.

Robert Hannah (L), riksdagsledamot.
Robert Hannah (L), riksdagsledamot. Bild: Anders Ylander/TT

På flera håll i Europa möter hbtqi-personer nu starkt motstånd. Försämringarna är mycket oroande. Hbtqi-personer görs till måltavla i rysk, polsk, ungersk och tjeckisk agitation. I Ungern likställer regeringen homosexualitet med pedofili och information om homosexualitet förbjuds. Kritiken från flera av världens ledare har varit stark men från den svenska regeringen har det varit alltför tyst.

ANNONS

Mycket arbete återstår

I Sverige har mycket blivit bättre men det finns mer att göra, dels för att förbättra villkoren för hbtqi-personer men likaså för att bekämpa homofobi, hat och hot.

Också Göteborg ska vara en plats där friheten att bestämma över sin egen kropp och sexualitet gäller alla. Men faktum är att Göteborg för bara några årtionden sedan hade ett ganska dåligt rykte i hbtqi-kretsar. Men tack vare liberala reformer och gemensamma krafter har mycket förändrats steg för steg.

Göteborg har i dag bland annat ett hbtq-råd, det enda av sitt slag i Sverige. Ett råd som har till uppgift att bevaka frågor som påverkar livssituationen för hbtqi-personer.

Kommunfullmäktige har tidigare beslutat om inrättandet av ett regnbågshus. Något som står högst på önskelistan i hbtqi-communityt. Huset ska fungera som en central mötesplats för hbtqi-personer, vilket inte minst pandemin visat behovet av. Planen är att invigning av huset ska ske under 2022.

Skolkommunalrådet Axel Darvik (L).
Skolkommunalrådet Axel Darvik (L). Bild: Stefan Berg

Men mer måste samtidigt göras för att förbättra hbtqi-personers vardag i Göteborg:

Skolan först. I förskolan och i skolan grundläggs normer som nästa generation bär med sig. I Göteborg kan nu hbtqi-familjer få egna tider på öppna förskolan men det behövs ytterligare satsningar på hbtqi-kompetens inom förskola och skola. Inte minst är det viktigt att elevhälsan och lärare uppmärksammar elever som lever under hedersrelaterat förtryck och våld.

ANNONS

Skyddade boenden. Vi ser i dag att hbtqi-kompetensen hos de skyddade boendena generellt behöver öka. I Göteborg vill vi inrätta ett skyddat boende och en jourverksamhet för våldsutsatta hbtqi-personer senast under 2022.

Nationellt kompetenslyft mot hedersförtryck. Hedersrelaterat våld och förtryck begränsar friheten för många hbtqi-personer, även i Göteborg. Hedersförtrycket upprätthåller en heteronorm och traditionella könsroller. Det behövs ett nationellt kompetenslyft för all personal som möter barn under 18 år i frågor som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck.

Ingen ska känna sig otrygg, oavsett om platsen heter Avenyn, Biskopsgården eller Örgryte. Hela Göteborg ska vara möjligheternas stad för alla.

I Göteborg ska hbtqi-personer känna tillit. Ingen ska känna sig otrygg, oavsett om platsen heter Avenyn, Biskopsgården eller Örgryte. Hela Göteborg ska vara möjligheternas stad för alla.

Axel Darvik (L), kommunalråd, Göteborg

Robert Hannah (L), riksdagsledamot

Maria Nilsson (L), riksdagsledamot samt ordförande Liberalerna Göteborg

Richard Brodd (L), ordförande, Göteborg stads HBTQ-råd och ledamot i regionfullmäktige

Pär Gustafsson (L), förbundsordförande, Liberalerna Västsverige

Carl Otto Engberg, förbundsordförande, HBT-liberaler

Inez Holst, ordförande, HBT-liberaler Väst

ANNONS