De islamska organisationerna har själva hjälpt till att skapa segregationen av muslimer i världens modernaste land. Nuvarande och tidigare regeringar har svikit svaga kvinnor för denna herrklubbs skull, skriver Fateme Gosheh.
De islamska organisationerna har själva hjälpt till att skapa segregationen av muslimer i världens modernaste land. Nuvarande och tidigare regeringar har svikit svaga kvinnor för denna herrklubbs skull, skriver Fateme Gosheh.

Gör oss inte till andra klassens medborgare

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Integrationen av muslimer har misslyckats. Det är sorgligt att konstatera detta.

Jag och alla andra som är en del av statistiken (det finns cirka 400000 muslimer i Sverige) är också en del av den påtvingade segregationen. Vårt försök att blir en del av samhället och vara svenskar har gång på gång misslyckats och vi står nu här tomthänta, behandlade som andra klassens medborgare.

Varför blir vi då inte behandlade som vanliga medborgare?

Jag lade märke till det när jag gjorde min film, Slöjans integration i en förort i Göteborg 1999.

Då attackerades jag av en talibanklädd man med sin käpp eftersom jag filmade muslimska kvinnor utomhus, på gatan. Tjejerna som medverkade i filmen skrek och sprang upp i höghuset intill. Att den religiöse mannen fick bestämma över dem var en del av deras vardag. Även om jag inte kunde tro mina ögon fortsatte min kamera att rulla.

ANNONS

Denna märkliga och starka känsla av rädsla har följt mig ända sedan dess. Tystnaden, nonchalansen, flatheten och likgiltigheten från politikerna för vad som pågick i samhället gjorde mig förtvivlad.

Som svampar ur jorden

Utvecklingen i samhället innebar att moskéer dök upp som svampar ur jorden liksom islamister med sin fundamentalism.

Vilka var de som drömde om en religiös, politisk makt?

De gamla kommunisterna från forna Jugoslavien, konverterade svenskar, dagdrömmare från shia-muslimska Irak med en dröm om en islamsk stat i Irak? De utdrivna extremisterna från Pakistan eller saudiska missionärer med miljoner att bygga moskéer för och med mål att utveckla sin wahabistiska kultur här och öppna friskolor finansierade av saudiaraber?

Dessa gruppers makt fortsatte att växa. Min utställning på Liljevalchs konsthall 2002, där mina verk illustreradekvinnors utsatthet i den islamska världen, väckte starka reaktioner. Följden av detta blev enpolisanmälan mot mig för hets mot folkgrupp. Liljevalchs konsthall blev också polisanmälda för att ha tagit del i utställningen. Nu blev muslimer helt plötsligt en folkgrupp.

Moskéerna och de islamska organisationerna gjorde entré på den svenska politiska arenan med sina hot. De lyckades inte ta ner konstverken från utställningen men lyckades framföra sina politiska mål.

Moskébyggarna utnyttjade enkla människors tro för att skaffa sig politisk makt och inflytande och har fått representera muslimerna i samhället, däribland mig själv.

ANNONS

De kom med krav på sharia-anpassade lagar för muslimer, lagar med förbud mot hets mot religion och halalslaktat kött åt alla – I ett teveinslag satt Fredrik Reinfeldt i möte med Sveriges muslimska råd och godkände förslaget.

Med könsseparationen i moskéerna och mental träning av våra unga killar med identitetsproblem till unga killar med stark identitet, till vansinnetolkad islam, till martyrskap genom självmordsbombning och till jihad innanför och utanför Sveriges gränser, följer problemen.

Helena Benaouda agerar talesperson för Sveriges muslimska råd och deltog i alla debatter på TV och i andra medier. Hon valdes för hon var den enda som pratade svenska obehindrat. I Södra moskén, som hon var ordförande för, reagerade hon inte på könsdiskrimineringen och separationen.

Hennes dotter och svärson har tidigare gripits för misstänkta terroraktiviteter. Nu är svärsonen gripen igen i samband med det planerade attentatet i Köpenhamn. Det verkar som att moskéns budskap har nått fram.

Svikit svaga kvinnor

Jag vill belysa hur nuvarande och tidigare regeringar har svikit svaga kvinnor för denna herrklubbs skull. Till exempel när Mona Sahlin, som integrationsminister, besökte moskén på Södermalm i Stockholm iklädd slöja i efter terrorattacken i New York den 11 september 2001. För att uttrycka sympati för oss har Ni låtit halal-teve-showen, där några unga tjejer som tror på underkastelse och att män är deras ledare fått vara värdar, representera oss alla. Ert kloka förmynderi är något ofattbart dumt.

ANNONS

Min fråga är om vi ska ha en moské som är baserad på en omodern, fundamentalistisk herrklubb som begränsar vår yttrandefrihet och som inte förstår sitt eget bästa, nämligen att islam måste reformeras till en religion som är anpassad till ett demokratiskt samhälle och inte en medlöpare till dogmatism och fundamentalism?

De islamska organisationerna har själva hjälpt till att skapa segregationen av muslimer genom att skapa en falsk och homogen bild av oss i världens modernaste land.

Vi invandrare, framförallt muslimer, blir behandlade som andra klassens medborgare. Vi är inte lika inför lagen. Vi är en grupp människor som har lämnats åt sitt eget öde. Vi är passagerare på hållplatsen Sverige i väntan på nästa tåg. Vi är uppumpade av bidrag och säkerligen en bördaför er. Och nuvarande och tidigare svenska regeringar låtsats att allt är okej.

Ni har alltid hänvisat till oss och ursäktat er genom att referera till vår kulturella och religiösa bakgrund. Vi har varit ett problem och ingen har haft ork eller engagemang nog för att se oss som en del av sitt hem, sitt folk.Ni har bidragit till denna segregation, och nu kräver ni integration av oss. Det är hyckleri och dubbelmoral.

ANNONS

Fateme Gosheh

bildkonstnär, filmare och debattör

ANNONS