Med solenergi används energin också där den produceras, i hemmet, vilket avlastar elnätet och undviker långa transporter av energi, skriver debattören.
Med solenergi används energin också där den produceras, i hemmet, vilket avlastar elnätet och undviker långa transporter av energi, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gör det billigare för husägare att hyra solpaneler

Solenergi är en oändlig resurs, redo att användas. Nu är det hög tid att vi ger svenska husägare samma stöd för att hyra solpaneler som vi ger de som väljer att köpa, skriver Erik Martinson, vd och medgrundare Svea Solar.

ANNONS
|

Om mindre än tolv år väntas Sverige ha ett dubbelt så stort elbehov. Ska regeringen göra skillnad under nuvarande mandatperiod är sol och vind de enda energislag som hinner byggas ut. För att accelerera takten i klimatomställningen krävs incitament för privatpersoner som vill bidra, oavsett om man väljer att köpa eller att hyra solpaneler, vilket inte är fallet i dagsläget. Vi föreslår ett grönt avdrag som inkluderar husägare som vill hyra en solcellsanläggning. Enligt våra beräkningar, kan det ge lika mycket ny el som fyra kärnkraftsreaktorer.

Regeringens beslut om sänkt reduktionsplikt ökar mängden fossila utsläpp och försvårar Sveriges möjligheter att nå klimatmålen. Regeringen har i både debattartiklar och under det nationella klimatmötet bett om fler idéer för att öka andelen fossilfri energi snabbt. Här kan ett grönt avdrag som inkluderar de som hyr en solcellsanläggning göra skillnad på kort tid.

ANNONS

Missar idag en stor del av husägarna

Det finns goda möjligheter att öka Sveriges energiproduktion snabbt, där hushållen spelar en viktig roll. Idag får privatpersoner ett avdrag på knappt 20-procent som gäller både material och arbetskostnad vid köp av solceller. Det gröna avdraget är oerhört viktigt och ökar farten i omställningen rejält, men som det är utformat i dag missar det en stor grupp husägare. De som hyr en solcellsanläggning har rätt till rotavdrag för arbetskostnaden, men det är inte alls i samma storleksordning då det inte inkluderar materialkostnaden.

Erik Martinson, vd och medgrundare Svea Solar.
Erik Martinson, vd och medgrundare Svea Solar.

Regeringen har lovat kärnkraften 400 miljarder i kreditgarantier. För knappt en fjärdedel av summan kan samtliga Sveriges 2,1 miljoner småhus hyra en solcellsanläggning kostnadsfritt under tolv år. Det innebär en ökad produktion på 25 terawattimmar per år, vilket motsvarar knappt 4 kärnkraftsreaktorer. Med solenergi används energin också där den produceras, i hemmet, vilket avlastar elnätet och undviker långa transporter av energi.

Inspireras av 90-talet

Reformen om hem-pc var en reform som genomfördes i Sverige 1997 och gav nära en miljon svenska hushåll möjlighet att skattefritt hyra eller låna en dator. Reformen var en del av den svenska regeringens satsning på att främja teknik och innovation i samhället, och den bidrog till att många svenska hushåll fick tillgång till sin första dator. Det var en viktig del i att Sverige blev ett föregångsland när det gäller teknik och innovation. Ett grönt avdrag för att hyra solpaneler kan bli vår tids Hem-pc-reform.

ANNONS

Solenergi är en oändlig resurs, redo att användas. Nu är det hög tid att vi ger svenska husägare samma stöd för att hyra solpaneler som vi ger de som väljer att köpa. Rätt riktade investeringar kommer inte bara att stärka hushållens självförsörjning, utan också påskynda Sveriges klimatomställning. Vi kan dra nytta av denna tillgängliga, förnybara energikälla nu. Låt oss göra det.

Erik Martinson, vd och medgrundare Svea Solar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS