Lärarnas roll har förändrats till följd av marknadens inflytande, och det som har fått ökad betydelse för dem är inte längre själva utbildningen, utan att sätta höga betyg, skriver debattören.
Lärarnas roll har förändrats till följd av marknadens inflytande, och det som har fått ökad betydelse för dem är inte längre själva utbildningen, utan att sätta höga betyg, skriver debattören. Bild: Anders Wiklund/TT

Glädjebetygen visar hur marknadskrafterna har korrumperat skolan

Ulla Hamilton har rätt i att betygssystemets problems dignitet inte bör underskattas. Vi är dock oense om problemets grundorsaker. Ett nytt betygssystem eller ett förtydligande av det befintliga kommer inte att lösa betygsinflationen. Så länge starka incitament för påtryckningar finns kvar kommer problemet att kvarstå, skriver Rickard Öhman.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

19/5 Lärare sätter inte medvetet fel betyg för att ”locka elever”

13/5 Fult att skylla fuskbetygen på lärarna, Edholm

Jag håller också med om vikten av att ifrågasätta ensidiga narrativ, men vi har olika uppfattningar om vilka narrativ som är problematiska. Att framställa betygssystemet som svårnavigerat ifrågasätter indirekt lärarens auktoritet och placerar läraren i en underlägsen position när påtryckningar utövas.

Även om systemet är 12 år gammalt började betygsinflationen öka mycket senare än så. Lärarna är mer insatta i betygssystemet i dag än för 12 år sedan, men trots det fortsätter betygen att stiga. Det är friskolor som har gått i bräschen för denna utveckling och skapat en ond spiral där chefer för kommunala skolor och seriösa friskolor har blivit tvingade att anpassa sig. Marknadskrafterna, som man önskade leda utvecklingen i en god spiral, har i stället korrumperat systemet.

ANNONS

Lärarnas roll har förändrats till följd av marknadens inflytande, och det som har fått ökad betydelse för dem är inte längre själva utbildningen, utan att sätta höga betyg. För att kunna vända denna trend krävs det att vi eliminerar de starka incitamenten för påtryckningar och skapar en arbetsmiljö där lärarna kan agera oberoende. Det är avgörande att lärarna ges möjlighet att fatta välgrundade och oberoende bedömningar, utan att behöva vara rädda för repressalier eller negativa konsekvenser.

Rickard Öhman, lärare

ANNONS