Under hösten har vi bevittnat vad friskolekoncernerna är beredda att göra för att locka till sig högpresterande elever. Allt från att ta referenser på elever till klädkoder för att sålla bort elever från förorterna. Vinstdrivande skolor vill ha elever som exempelvis har högutbildade föräldrar och utan behov av särskilt stöd eftersom då går det att spara in på personal, vilket ger mer vinst, skriver debattören.
Under hösten har vi bevittnat vad friskolekoncernerna är beredda att göra för att locka till sig högpresterande elever. Allt från att ta referenser på elever till klädkoder för att sålla bort elever från förorterna. Vinstdrivande skolor vill ha elever som exempelvis har högutbildade föräldrar och utan behov av särskilt stöd eftersom då går det att spara in på personal, vilket ger mer vinst, skriver debattören. Bild: Roald, Berit

Ge mindre pengar till friskolorna än till kommunala

Friskolor ökar skolsegregationen genom att locka elever med högutbildade föräldrar och utan behov av särskilt stöd. Detta samtidigt som många skolor tar ut stora vinster. Vänsterpartiet vill därför att friskolorna ska få mindre resurser än de kommunala, skriver Jenny Broman (V).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I dag tar Göteborg ställning till den omtalade statliga utredningen ”En mer likvärdig skola – minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning”. Om det är något som behövs i skolan är det just minskad segregation och ordentliga resurser. Det finns flera positiva förslag i utredningen, men tyvärr har den inte tagit tag i grundproblemen.

Under decennier har det pågått ett världsunikt marknadsexperiment med skolan i Sverige. Alla andra länder begränsar vinstuttagen, men i Sverige flödar bidragen till skolkoncernerna fritt. Hundratals miljoner av våra gemensamma skattemedel skänks bort till vinstdrivande företag som etablerat sig inom skolan.

Klädkoder för att sålla bort

Under hösten har vi bevittnat vad friskolekoncernerna är beredda att göra för att locka till sig högpresterande elever. Allt från att ta referenser på elever till klädkoder för att sålla bort elever från förorterna. Vinstdrivande skolor vill ha elever som exempelvis har högutbildade föräldrar och utan behov av särskilt stöd eftersom då går det att spara in på personal, vilket ger mer vinst.

ANNONS

Samtidigt kämpar de kommunala skolorna med att få ihop ekonomin. Tankesmedjan Balans har granskat skolsegregationen och konstaterar att kommunala skolor allt som oftast har ett betydligt svårare elevunderlag än de fristående skolorna.

Det fria skolvalet i grundskolan har bidragit till att elever vars föräldrar har större studievana samlas i skolor där det finns många andra studiemotiverade elever. Föräldrars utbildningsbakgrund spelar allt större roll för hur väl barnen utvecklas under sin skolgång. Konsekvensen av detta har bland annat blivit en ökande skolsegregation.

Vänsterpartiet kommer därför rösta för att friskolorna får mindre resurser än de kommunala, som det var när friskolesystemet infördes.

Enligt Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), som släpper PISA-rapporterna, har kunskapsskillnaderna mellan de svenska skolorna ökat drastiskt. Även Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har konstaterat att skillnaderna mellan resultaten på olika skolor ökar och att detta delvis beror på skolsegregationen.

Skolsegregationen påverkar tusentals elever under resten av deras liv, då möjligheten att slutföra grundskolan med fullständiga betyg är betydligt lägre på många skolor i socioekonomiskt utsatta områden. Att ha en fullgjord grundskoleutbildning är en av de viktigaste faktorerna för att unga både ska må bra och kunna försörja sig i framtiden.

Skolan är alldeles för viktig för att lämnas åt en vinstdrivande marknad. Vänsterpartiet kommer därför rösta för att friskolorna får mindre resurser än de kommunala, som det var när friskolesystemet infördes. Det är dags att det offentliga återtar kontrollen över våra barns bildning och ser till att ge dem jämlika möjligheter att bli en del av samhället.

ANNONS

Jenny Broman (V) kommunalråd i opposition

ANNONS