Fler undantag i turordningsreglerna är också ett viktigt steg mot en arbetsmarknad som värderar kompetens högre än hur länge en anställd har varit på en arbetsplats. Det är särskilt viktigt för unga som trots att de har hög kompetens riskerar att sägas upp vid nedskärningar för att de inte har varit på en arbetsplats tillräckligt länge. Sveriges konkurrenskraft hotas när företag inte kan behålla de mest kompetenta medarbetarna, skriver debattören.
Fler undantag i turordningsreglerna är också ett viktigt steg mot en arbetsmarknad som värderar kompetens högre än hur länge en anställd har varit på en arbetsplats. Det är särskilt viktigt för unga som trots att de har hög kompetens riskerar att sägas upp vid nedskärningar för att de inte har varit på en arbetsplats tillräckligt länge. Sveriges konkurrenskraft hotas när företag inte kan behålla de mest kompetenta medarbetarna, skriver debattören. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ge inte parterna mer tid- genomför LAS-utredningens förslag nu

Centerpartiet och Liberalerna behöver göra vad de har lovat och driva igenom utredningens förslag om att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden när arbetsmarknadens parter inte lyckats komma överens om arbetsrätten. Det borde vara helt uteslutet att ge parterna mer tid när de redan haft sedan 2017 på sig att komma överens, skriver Benjamin Dousa, Muf.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Utredningen ”En Moderniserad arbetsrätt” som släpptes under sommaren föreslår mer flexibilitet på arbetsmarknaden och att det ska bli möjligt att undanta fem anställda från turordningsreglerna istället för två som idag. Utredningen föreslår också att kravet på saklig grund vid uppsägning av personliga skäl ska kvarstå men att det vid företag med max femton anställda inte ska gå att ogiltigförklara uppsägningar och avsked. Det är viktiga förslag som skulle förbättra arbetsmarknaden och göra att fler kom i arbete.

Kostsamma processer

Idag går det att ogiltigförklara en uppsägning tills att frågan är avgjord i arbetsdomstolen vilket leder till mycket kostsamma processer för företagare när en anställd har misskött sig. Ogiltigförklaring är tänkt att användas när arbetsgivaren inte har saklig grund men används idag rutinmässigt för att pressa upp priset för en överenskommelse för att skiljas åt. Det är inte hållbart att det ska kosta så mycket för en arbetsgivare att säga upp anställda som missköter sig. Problemet är att det också innebär högre arbetslöshet eftersom en del företagare då inte vågar anställa en person man inte är helt säker på alls. Utredningens förslag om att det inte ska gå att ogiltigförklara uppsägningar och avsked på mindre företag är därför viktigt.

ANNONS

Kompetens viktigare

Fler undantag i turordningsreglerna är också ett viktigt steg mot en arbetsmarknad som värderar kompetens högre än hur länge en anställd har varit på en arbetsplats. Det är särskilt viktigt för unga som trots att de har hög kompetens riskerar att sägas upp vid nedskärningar för att de inte har varit på en arbetsplats tillräckligt länge. Sveriges konkurrenskraft hotas när företag inte kan behålla de mest kompetenta medarbetarna. Att göra det möjligt med fler undantag från turordningsreglerna skulle göra att färre unga diskriminerades på arbetsmarknaden.

De förändringar i LAS som nu ligger på bordet handlar ytterst om jobben. När undantaget i turordningsreglerna för småföretag drevs igenom skapade det tusentals nya jobb i Sverige. Det behövs förändringar av arbetsrätten för att fler ska komma i arbete. Regeringen har sedan den tillträdde drivit en politik som är skadlig för svensk arbetsmarknad med höga skatter och fler bidrag. Idag riskerar över 200 000 människor i Sverige att bli långtidsarbetslösa och arbetslösheten är idag den högsta på 20 år. När arbetslösheten i resten av EU:s medlemsländer minskar har den i Sverige istället ökat.

Det är särskilt viktigt för unga som trots att de har hög kompetens riskerar att sägas upp vid nedskärningar för att de inte har varit på en arbetsplats tillräckligt länge

Det står tydligt i Januariöverenskommelsen att om parterna inte kommer överens inom utsatt tid ska regeringen lägga fram det förslag utredningens förslag. Att Liberalerna och Centerpartiet i överhuvudtaget släppte fram Löfven som statsminister försvarades bland annat med att de tydligt skulle utvidga undantagen i turordningsreglerna. Även Moderaterna och Ulf Kristersson erbjöd de förändringar som nu ligger på bordet som minimum, Centerpartiet och Liberalerna hade sannolikt kunnat få ännu mer på det här området med en M-ledd regering. Att inte göra som man har lovat skulle vara att svika sina väljare ännu en gång.

ANNONS

Förändringarna behövs nu

Parterna har fått gott om tid att komma överens om förändrade villkor i arbetsrätten men trots det inte lyckats komma överens inom utsatt tid. Att ge dem mer tid skulle först och främst inte förändra utfallet och dessutom behöver förändringarna komma på plats nu. Det är dags att Centerpartiet och Liberalerna bestämmer sig. Vill de fortsätta agera dörrmatta åt Stefan Löfven och låta Socialdemokraterna skjuta på LAS-förhandlingarna några veckor, och sedan några månader, tills dessa nödvändiga reformer hamnar efter valet?

Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF

ANNONS