Åtgärden kallas “helikopterpengar” och är ett av de enklaste men mest effektiva sätten att stimulera ett lands ekonomi samtidigt som det underlättar vardagen för vanliga medborgare, skriver debattörerna.
Åtgärden kallas “helikopterpengar” och är ett av de enklaste men mest effektiva sätten att stimulera ett lands ekonomi samtidigt som det underlättar vardagen för vanliga medborgare, skriver debattörerna. Bild: Therese Jonsson

Ge alla medborgare 10 000 kronor för att klara Coronakrisen

De ekonomiska konsekvenserna av Coronakrisen är katastrofala. Regeringen har agerat kraftfullt för att stötta företagen med krispaket. Nu behöver även vanligt folk få stöd. Ge alla över 18, 10 000 kronor att konsumera för, för att stärka den svenska ekonomin, skriver bland andra Katarina Folkeson, språkrör, Gröna Studenter (MP)

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Den pågående Coronapandemin har försatt Sverige, och världen, i en situation av sällan tidigare skådat slag. Flera länder har satt sig själva i karantän, andra har stängt sina gränser, resor inom och mellan länder begränsas kraftigt. Sveriges regering meddelade under tisdagen att gymnasieskolor och högskolor omedelbart ska gå över till distansundervisning.

Den snabba samhällsomställningen har fått katastrofala följder för världsekonomin. Börserna är i gungning, och på grund av människors isolering och att restauranger, biografer och andra håller stängt så är ett stort antal företag och privatpersoner i behov av ekonomiskt stöd. Regeringen lanserade nyligen ett enormt krispaket för att stötta de svenska företagen och arbetarna, något vi i Gröna Studenter starkt välkomnar. Under tisdagen meddelade regeringen även att de lyssnat på vårt och studentrörelsens krav om att fortsätta att betala ut studiemedel till de studenter vars utbildningar avbryts på grund av pandemin.

ANNONS

Mest effektiva åtgärden

Sverige har dock än så länge inte aviserat att man ämnar pröva den mest effektiva åtgärden för att stärka den svenska ekonomin under den här krisen: att ge medborgarna mer pengar.

Åtgärden kallas “helikopterpengar” och är ett av de enklaste men mest effektiva sätten att stimulera ett lands ekonomi samtidigt som det underlättar vardagen för vanliga medborgare. Principen bakom helikopterpengar är enkel. Staten betalar ut ett engångsbelopp direkt in på medborgarnas bankkonton, eller i form av en check. När privatpersoner då får mer pengar på kontot så spenderar de dessa på saker de behöver. En helikopterutbetalning skulle innebära att mer pengar fanns i omlopp vilket direkt skulle stärka de svenska företagen, samtidigt som det skulle underlätta för privatpersoner att få sin ekonomi att gå runt i ett svårt läge. Det skulle också göra det ännu enklare för människor att stanna hemma från jobbet, och på så sätt minska risken för ytterligare spridning av viruset.

En helikopterutbetalning skulle innebära att mer pengar fanns i omlopp vilket direkt skulle stärka de svenska företagen, samtidigt som det skulle underlätta för privatpersoner att få sin ekonomi att gå runt i ett svårt läge.

Flera länder ser fördelarna och går nu mot någon form av helikopterpengar för att möta Coronakrisen. I början av mars genomfördes åtgärden i Hong Kong, där regeringen betalade ut motsvarande ungefär 13 000 svenska kronor till alla medborgare över 18 år. Även Vita Huset har annonserat att de planerar att göra två utbetalningar av helikopterpengar till alla vuxna amerikaner. Det är än så länge oklart hur stora dessa utbetalningar kommer att bli, men både vänsterpolitiker som Alexandria Ocasio-Cortez och konservativa senatorn Mitt Romney har föreslagit att det skulle uppgå till 1000 dollar, motsvarande cirka 10 000 kronor, i månaden. Sverige borde följa efter.

ANNONS

Klarar sin ekonomi

En amerikansk studie visar att varje extra dollar som går till lönearbetare ger ungefär 1.21 dollar till landets ekonomi. Om vi utgår från att relationen ser likadan ut i Sverige, så skulle en skattefri utbetalning på 10 000 kronor till alla medborgare över 18 innebära en av de kraftfullaste ekonomiska stimulanserna i modern tid.

Sveriges regering behöver agera kraftfullt för att säkerställa att medborgarna, landet och företagen klarar sin ekonomi under den pågående krisen. Att ge alla medborgare över 18 år 10 000 kronor vore den klart bästa åtgärden i det här läget.

Katarina Folkeson, språkrör, Gröna Studenter (MP)

Aleese Rydlund. språkrör, Gröna Studenter (MP)

Malte Roos, rättvisepolitisk talesperson, Gröna Studenter (MP)

ANNONS