Med nyhetsartiklar som ”Götaälvbron som grön oas ratas av tung politiker” (GP 29/10) och ”Ge Minhai och Isaak egna spårvagnar” (GP 8/11) är Göteborgsförslaget återigen på tapeten, skriver Stefan Lydén.
Med nyhetsartiklar som ”Götaälvbron som grön oas ratas av tung politiker” (GP 29/10) och ”Ge Minhai och Isaak egna spårvagnar” (GP 8/11) är Göteborgsförslaget återigen på tapeten, skriver Stefan Lydén. Bild: Privat

Göteborgarnas förslag stärker stadens demokrati

Många använder Göteborgsförslaget och allt fler göteborgare upplever att man kan påverka politiska beslut. Det finns saker att förbättra, men en sak är klar – e-förslag kan vitalisera demokratin, skriver Stefan Lydén, utvecklingsledare demokrati, Göteborgs stad.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Med nyhetsartiklar som ”Götaälvbron som grön oas ratas av tung politiker” (GP 29/10) och ”Ge Minhai och Isaak egna spårvagnar” (GP 8/11) är Göteborgsförslaget återigen på tapeten. Det liknar den idé som 2014 års demokratiutredning hade om folkmotioner som ett sätt att öka förtroendet för demokratin hos medborgare och stimulera till engagemang och debatt.

Göteborgsförslaget engagerar många. 33 000 personer har registrerat en användare och de flesta av dessa har röstat minst en gång.

Idén fungerar så att medborgare lägger ut förslag på stadens hemsida och andra röstar på det. 200 röster är gränsen för att förslag ska skickas vidare till politikerna. Förslagen ger politiker och oss som arbetar inom staden ökad kunskap och förståelse för vad som engagerar allmänheten. Göteborgsförslaget engagerar många. 33 000 personer har registrerat en användare och de flesta av dessa har röstat minst en gång. En av tio som lämnar ett förslag bor utanför Göteborg.

ANNONS

SOM-institutet vid Göteborgs universitet mäter årligen göteborgarnas upplevelse att kunna påverka politiska beslut. Vid tiden för starten upplevde 14 procent goda möjligheter att påverka politiska beslut. I dag är siffran 19 procent. Visserligen låga nivåer men det är glädjande att något håller på att hända.

Demokratin vitaliseras

Göteborgsförslaget är användarnas verktyg där favoritförslag röstas fram för att behandlas av nämnderna. Sammanlagt har 674 förslag publicerats. 121 förslag har passerat gränsen och av dessa har 81 blivit behandlade. 23 av de Göteborgsförslag som nämnderna hittills behandlat har genomförts helt eller delvis.

23 av de Göteborgsförslag som nämnderna hittills behandlat har genomförts helt eller delvis

Saker behöver förbättras. Hur får medborgare återkoppling när de lämnat förslag? Hur kan fler vara med? Alla förslag genomförs inte, men det stora antalet förslag och det genomslag dessa får tyder på att demokratiutredningen hade rätt: lokal demokrati kan vitaliseras genom införandet av e-förslag. Att medborgare upplever större möjligheter att påverka politiska beslut i dag än innan Göteborgsförslaget är bra. Förändringen har olika orsaker men närvaron av ett digitalt system för medborgardeltagande där stadens politiker medverkar aktivt ska inte underskattas i sammanhanget.

Demokrati är något vi gör tillsammans. Göteborgs stad har skrivit på en deklaration för starkare demokrati och behöver utveckla demokratin. Nu snickrar vi vidare på demokratibygget.

Stefan Lydén, utvecklingsledare demokrati, Göteborgs stad

ANNONS
ANNONS