Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige är stolt över de rättigheter som dess minoriteter besitter och lägger ned stor kraft för att säkerställa alla svenskars rätt att tryggt utöva sin religion. Att Sverige tillåter aktioner som dessa är ett stort misslyckande. Svenska judar gömmer redan i många fall sin judiska identitet på grund av direkta eller indirekta hot, skriver debattören. Bild: Privat, Pontus Lundahl/TT

Gör som Finland - förbjud Nordiska motståndsrörelsen

Under Jom Kippur 28 september, den heligaste dagen på året i den judiska kalendern, utförde den nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) välplanerade antisemitiska aktioner i ett dussintals städer runt om i Norden. Bara Finland förskonades för där är NMR förbjudet. Sverige borde följa Finlands exempel, skriver Petra Kahn Nord, World Jewish Congress

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Valet av Jom Kippur är inte slumpmässigt. För ett år sedan mördandes två personer i samband med att en högerextremist försökte ta sig in i en synagoga i Halle, Tyskland, just på denna helgdag. Även under Förintelsen planerade nazisterna ofta deporteringar av judar till döds- och koncentrationsläger på judiska helgdagar, som Jom Kippur.

I flera svenska städer satte Nordiska motståndsrörelsen upp affischer och delade ut flygblad på allmänna platser. Deras vidriga budskap bygger på klassiska antisemitiska myter som anklagar judar för folkmord, planer på världsherravälde och som beskriver judar som sexuellt perverterade och blodtörstiga. Samma slags antisemitiska tankegods som för drygt 70 år sedan ledde till Förintelsen och mördandet av sex miljoner judar. Även manifestationer anordnades, bland annat utanför synagogan i Norrköping, och liknande aktioner utfördes i städer runt om i Danmark och Norge samt på Island.

Inga gripanden

Polis kallades till några av dessa platser men inga gripande eller försök att stoppa de hatfulla aktionerna gjordes. Judiska företrädare i Sverige har polisanmält affischerna och manifestationerna men på ett flertal platser fått som svar från polisen att budskapet inte faller inom lagstiftningen om hets mot folkgrupp, utan ska ses som religionskritik. Även bristen på konsekvens i polisens respons tyder på behov av ökad kunskap och förståelse för detta hot. Detta trots ett uppenbart användande av klassiska antisemitiska myter spridda av uniformerade nynazister i syfte att skrämma och hetsa mot judar utanför judiska institutioner på årets heligaste dag.

Högerextrema nazistiska organisationer har blivit allt mer aktiva de senaste åren. Förra året, i samband med årsdagen av Novemberpogromen genomfördes liknande aktioner mot judiska institutioner och enskilda judar har offentligt beskrivits som folkförrädare och judiska föreningen i Umeå som mottog regelbundna hot från Nordiska motståndsrörelsen beslöt 2017 att lägga ner sin verksamhet.

Sluppit hatfull propaganda

Finland var det enda landet i Norden som var förskonat från liknade antisemitiska aktioner. I Finland är Nordiska motståndsrörelsens förbjuden. Finska Högsta domstolen beslöt så sent som i förra veckan att förbjudet kvarstår. Nordiska motståndsrörelsen har fram till förbjudet varit lika aktiva som sin svenska gren. Förbudet mot den finska grenen gjorde att det finska samhället inte behövt möta dess hatfulla propaganda mot landets judar.

Sverige är stolt över de rättigheter som dess minoriteter besitter och lägger ned stor kraft för att säkerställa alla svenskars rätt att tryggt utöva sin religion. Att Sverige tillåter aktioner som dessa är ett stort misslyckande. Svenska judar gömmer redan i många fall sin judiska identitet på grund av direkta eller indirekta hot.

Vill Sverige verkligen på allvar verka mot rasism och antisemitism bör Sverige följa Finlands exempel och förbjuda rasistiska och nazistiska organisationer som Nordiska motståndsrörelsen.

Vill Sverige verkligen på allvar verka mot rasism och antisemitism bör Sverige följa Finlands exempel och förbjuda rasistiska och nazistiska organisationer som Nordiska motståndsrörelsen. World Jewish Congress anser att Kommittén om förbud mot rasistiska organisationer bör lämna lagförslag som möjliggör att Nordiska motståndsrörelsen förbjuds samt att riksdag och regeringen säkerställer att dessa förslag blir verklighet. Inget annat alternativ finns om vi vill säkerställa möjligheten för svenska judar att verka i trygghet.

Petra Kahn Nord, Sverigerepresentant World Jewish Congress