Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Restriktioner, oförutsägbarhet, och fortsatta krav på dyrbara tester hämmar efterfrågan på resor, skriver Marcus Risberg och Didrik von Seth. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Restriktioner, oförutsägbarhet, och fortsatta krav på dyrbara tester hämmar efterfrågan på resor, skriver Marcus Risberg och Didrik von Seth. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Gör PCR-tester gratis för utlandsresor

Precis som Världshälsoorganisationen WHO anser vi att staten skall bära kostnaden för PCR-test i samband med utlandsresa, skriver Didrik von Seth på resebranschföreningen SRF och Marcus Risberg på Passagerarrederierna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Resebranschen är hårt drabbad av pandemin och har ännu en lång bit kvar tills resandet är tillbaka till någorlunda normala nivåer. Vaccinationer och minskad smittspridning medför att fler reser i år jämfört med förra året. Restriktioner, oförutsägbarhet, och fortsatta krav på dyrbara tester hämmar dock fortsatt efterfrågan.

Vi är mitt inne i en pandemi som under ett och ett halvt år nästan utraderat reseindustrin över hela världen. Konsekvenserna i form av förlorade arbetstillfällen och ökad fattigdom syns tydligt i framförallt ekonomier som är starkt beroende av turism. Den fria rörligheten har kraftigt begränsats.

Många åtgärder

Det finns många åtgärder som kan göras runt om i världen för att underlätta en återhämtning. I Sverige skulle införandet av kostnadsfria PCR-tester i samband med utlandsresa vara en sådan.

Regionerna erbjuder i dag kostnadsfria covid-tester om man känner symptom, har träffat någon med konstaterad smitta eller kommer hem från utlandsresa.

Många länder kräver ännu i dag negativt PCR-test för inresa om man inte kan uppvisa ett vaccinationsbevis. Det finns till och med länder som kräver ett test även om man är fullt vaccinerad. För svenskar som skall resa utomlands är alternativet någon av de privata vårdgivarna som erbjuder tester. Dock är kostnaden för provtagningarna från strax under 1000 till 1600 kronor per test. För en familj innebär detta en merkostnad på flera tusen kronor. För de som inte kan eller vill vaccinera sig är detta en klar och tydlig diskriminering.

Skillnad i Europa

Flera länder i Europa erbjuder kostnadsfri eller kraftigt rabatterat PCR-test i samband med resa. I Danmark är det helt gratis för alla, även för turister på besök i landet. Sannolikhet en bidragande orsak till att utlandsresandet har dragit igång starkare där än i Sverige

WHO har anmodat världens stater att PCR-provtagning i samband med utlandsresor skall göras kostnadsfritt eller till kraftigt reducerat pris. EU har uttryckt något liknande. Sverige skiljer sig från detta genom att inte utfärda ett gångbart bevis efter testning via de offentligt finansierade alternativen. Testsvaret ligger digitalt i din journal men något bevis som kan användas i samband med resa utfärdas inte. Sveriges Kommuner och regioner, menar att det inte är deras uppdrag att utfärda sådana bevis.

Vi uppmanar därför regeringen att skyndsamt tillse att PCR-provtagning i samband med utlandsresa kan göras utan kostnad.

Vi uppmanar därför regeringen att skyndsamt tillse att PCR-provtagning i samband med utlandsresa kan göras utan kostnad. Regionerna kan kompenseras genom ett riktat statsbidrag.

Didrik von Seth, Sveriges resebyrå- och arrangörsförening

Marcus Risberg, Passagerarrederierna