Den enda ljuspunkten i regeringens budget var de öronmärkta pengarna till att återställa våtmarker. Att just denna post sticker ut kan inte ses som en slump. Vi har alla sett de återkommande blågula banderollerna, nu senast vid Miss Li’s framträdande i Idolfinalen. Organisationen Återställ Våtmarker har i nästan ett år uppmärksammat att just återställande av våtmarker i Sverige är det enklaste, billigaste och snabbaste sättet att få ner utsläpp av växthusgaser. Det handlar om utsläpp i storleksordningen hela personbilstrafiken i Sverige varje år. Det verkar som regeringen, trots deras hot om högre repressalier mot klimataktivister, i alla fall har lyssnat till budskapet vilket hedrar dem.
Civil olydnad
Det är genom fördjupning och utveckling av demokratin vi löser det politiska dödläget, inte genom mer auktoritära metoder. Vi kan nu läsa i en nysläppt undersökning från undersökning från Kantar Sifo att det inte bara är regeringen som har ändrat åsikt i frågan. 75 procent av de tillfrågade tycker att det är bra eller mycket bra att återställa våtmarker i Sverige. Vidare visar undersökningen att 61 procent av Sveriges befolkning nu har hört talas om organisationen Återställ Våtmarker vilket hade fått vilken marknadsförare som helst att skutta runt av lycka. Fredlig civil olydnad är ett effektivt sätt att lyfta svåra frågor och få till nödvändiga beslut som annars inte kan tas. Olydnad fungerar som en katalysator i det demokratiska samhället för att få till en förändring. Vi inom Klimatalliansen gratulerar Återställ Våtmarker till att ha fått genomslag för en mycket viktig klimatpolitisk fråga i Sverige.
I samband med gula västarnas protester i Frankrike var det tydligt att regeringen hade hamnat i ett ohållbart läge när det gällde klimatpolitiken. Lösningen var att Emmanuel Macron tillsatte ett klimatpolitiskt medborgarråd för att få demokratisk legitimitet runt klimatåtgärderna. Resultatet blev bland annat nedlagda inrikesflyg på de linjer där det finns fullgott tågalternativ. Samma metoder måste nu också prövas i Sverige. Vi måste få en starkare folklig förankring och delaktighet i de klimatåtgärder som riksdag och regering måste besluta om. Vi uppmanar därför svenska regeringen att tillsätta ett medborgarråd snarast.
Att vi har klimatförnekare i riksdagen och en klimatdebatt som präglas av osaklighet och faktaresistens är högst oroväckande
Om vi skall hantera omställningen på en djupare demokratisk väg behöver vi även bredare kunskap i klimatfrågan. Att vi har klimatförnekare i riksdagen och en klimatdebatt som präglas av osaklighet och faktaresistens är högst oroväckande. Värdet av kunskap är en grund för en stabil demokrati och det måste stärkas. Det är inte tillräckligt att vi internationellt ligger på medelnivå i antalet klimatförnekare, som visats i en studie från SOM-institutet. Låt myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB hantera klimatkrisen och informera medborgarna. Är det inte märkligt att Krisinformation, som MSB ansvarar över, inte tycker att klimatkrisen är deras ansvar? Använd i stället Krisinformation till att sprida kunskap om klimatförändringarna och dess effekter.
Lämnat in stämning
När den parlamentariska politiken inte sköter sitt uppdrag finns det även möjlighet att driva saken juridiskt. Klimataktivister driver nu mål från båda hållen. Ungdomar har precis lämnat in en stämning av staten i Auroramålet och i de tätt duggande åtalen mot klimataktivister i Återställ Våtmarker samt Extinction Rebellion drivs fallen med hänvisning till nödrätten och demonstrationsfriheten.
Världen och Sverige står inför ett vägval. I rapporten ”Utövande av rätten till frihet att sammanträda och föreningsfrihet som avgörande för att främja klimaträttvisa” uppmanar FN medlemsländerna att lyssna på klimataktivisterna i stället för att svara med hårdare repressalier. Vi uppmanar nu politiker i alla partier att tillsammans göra detsamma. Låt oss välja demokrati framför auktoritära metoder, låt oss tillsammans vara modiga nog att pröva alternativa vägar för att rädda den nu så förlamade parlamentariska partipolitiken.
Gudrun Schyman, Klimatalliansen
William Grönlund, Klimatalliansen
Pontus Bergendahl, Klimatalliansen
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.