Det finns brist på bostäder och kötiden är för lång för de som bara varit i landet i 4-5 år, detta förändras inte oavsett hur mycket boendecoachning någon får, skriver debattörerna.
Det finns brist på bostäder och kötiden är för lång för de som bara varit i landet i 4-5 år, detta förändras inte oavsett hur mycket boendecoachning någon får, skriver debattörerna.

Gör inte 450 barnfamiljer hemlösa!

450 barnfamiljer i Göteborg riskerar att bli hemlösa med start i juni i år. Detta har varit välkänt under en lång tid. Men oviljan från högerstyret att hjälpa dessa barnfamiljer har varit kallhamrad. Vi har lagt en rad förslag för att lösa situationen och kommer fortsätta kämpa in i det sista, skriver Jenny Broman (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

2016 anvisades 450 barnfamiljer till Göteborg enligt bosättningslagen om nyanlända invandrare. Familjerna har bott över hela Göteborg med tillfälliga hyreskontrakt som kommunen står för. De har rotat sig i sina områden och spridningen över stan har haft en positiv effekt för att motverka segregationen. Men från juni riskerar dessa familjer att bli hemlösa då högerstyret inte vill ge dem vare sig permanenta eller förlängda kontrakt.

LÄS MER:Hennes boende bombhotades av nazister – nu kan Saba Haile bli hemlös

Många av familjerna har ställt sig i bostadskön och har i dag omkring 4-5 år i kötid, men det är tyvärr inte tillräckligt då den genomsnittliga kötiden ligger på 6,5 år i den kommunala bostadskön. Bland de privata hyresvärdarna finns inget motsvarande rättvist kösystem efter tid utan där handlar det om hyresvärdens goda vilja eller kontakter.

ANNONS

Under 2020 och 2021 flyttade ett antal vuxna ut från sina tillfälliga kontrakt, 18 procent av dem har ingen adress och är sannolikt hemlösa. En uppföljning visar dessutom att dessa utflyttningar har lett till ökad trångboddhet och segregation då det är svårast att hitta en bostad i centrala stan eller i de socioekonomiskt starkare delarna av Göteborg. Utvecklingen går alltså mot en ökad andel av nyanlända eller tidigare nyanlända i förorterna.

LÄS MER:2 700 nyanlända riskerar att bli hemlösa

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har lagt en rad förslag med olika lösningar för att undvika att barnfamiljerna står utan tak över huvudet i sommar. Vissa partier hävdar att det är orättvist att ge dessa barnfamiljer permanent hyreskontrakt eftersom det är många som köar till bostad i Göteborg. Vi föreslår inte att någon ska gå före i bostadskön, vi föreslår att barnfamiljerna ska få bo kvar i den bostad de bott i under 4-5 år. Kommunen har ett ansvar för att både motverka hemlöshet, segregation och trångboddhet. Problem som nu riskerar att explodera om inte detta blir löst.

Övriga partier pekar på boendecoachning som den enda lösningen, en praktisk hjälp att söka bostad. Det är en insats som har gjort nytta till en viss grad. Men stöd och rådgivning kan aldrig lösa grundproblemet. Det finns brist på bostäder och kötiden är för lång för de som bara varit i landet i 4-5 år, detta förändras inte oavsett hur mycket boendecoachning någon får.

ANNONS

Det är givetvis förkrossande att se sina grannar bli hemlösa. Vi hoppas att högerstyret väljer att lyssna på dessa göteborgare och oss i oppositionen innan det är för sent.

Att barnfamiljer ställs på bar backe har berört många göteborgare som därför kontaktat oss politiker och skickat in egna förslag för att lösa situationen. Det är givetvis förkrossande att se sina grannar bli hemlösa. Vi hoppas att högerstyret väljer att lyssna på dessa göteborgare och oss i oppositionen innan det är för sent.

Jenny Broman (V) kommunalråd

Karin Pleijel (MP) kommunalråd

Stina Svensson (Fi) gruppledare

ANNONS