Fetma har ingenting att göra med en personens karaktär eller viljestyrka. Det är tvärtom en lång rad av faktorer som gör att någon blir överviktig varav en stor del av dem kan vi faktiskt inte kontrollera, skriver debattören.
Fetma har ingenting att göra med en personens karaktär eller viljestyrka. Det är tvärtom en lång rad av faktorer som gör att någon blir överviktig varav en stor del av dem kan vi faktiskt inte kontrollera, skriver debattören. Bild: Bertil Ericson / TT

Gör det olagligt att diskriminera tjocka personer

I går spreds nyheten om hur STC gym infört slussar på deras gym. Syftet skulle vara att förhindra plankning på gymmen men i stället stoppades överviktiga personer från att använda gymmet. Det här är bara en droppe i havet när det kommer till diskriminering av överviktiga personer, skriver Hanna Bergwall, jurist.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Tjocka individer har svårare att få jobb, får sämre betalt och inte tillgång till läkarvård i samma utsträckning som normsmala personer. Det har rapporterats om hur läkare har en extremt negativ inställning till överviktiga personer och många tjocka personer har larmat om hur de inte kan få vård för att läkare enbart skyller allt på deras vikt. Oavsett vad det gäller är är behandlingen alltid densamma ”du borde banta”.

Dessutom begränsas tjocka personers tillgång till det offentliga rummet genom att de öppet utsätts för hat på alltifrån restauranger och mataffärer till klädbutiker, apotek och arbetsplatser. Vilt främmande människor tar sig friheten att verbalt och fysiskt kränka tjockas kroppar.

ANNONS

Ingen diskrimineringsgrund

En anledning till att det här kan fortgå är att övervikt faktiskt inte är en diskrimineringsgrund i diskrimineringslagen. Det skickar dels signaler till gemene man om att det är fritt fram att håna och diskriminera tjocka personer, dels gör det att det faktiskt är tillåtet att i praktiken diskriminera tjocka personer. Arbetsgivare kan underlåta att anställa någon enbart på grund av att hen är tjock. Det är fullt lagligt. En undersökning visade dessutom att 7 av 10 arbetsgivare väljer bort överviktiga kandidater.

För att det ska bli en olaglig form av diskriminering krävs det att fetman anses vara en funktionsnedsättning i det enskilda fallet. Då omfattas det av diskrimineringslagen. Men fetma är oftast inte ett hinder från att utföra arbetsuppgiften precis lika bra som en normsmal person och kommer därför inte ses som en funktionsnedsättning. Då är det fritt fram att diskriminera på.

Det är egentligen ganska absurt att smala personer kan leva hur ohälsosamt som hälst, röka, dricka, aldrig gymma och äta pizza varje dag och ändå ses som hälsosamma; de är ju smala!

Många arbetsgivare utgår helt enkelt från att fetman är självförvållat och därmed ett mått på personens bristande karaktär. Det här kunde inte vara mer fel. Fetma har ingenting att göra med en personens karaktär eller viljestyrka. Det är tvärtom en lång rad av faktorer som gör att någon blir överviktig varav en stor del av dem kan vi faktiskt inte kontrollera.

ANNONS

Dessutom är övervikt inte samma sak som ohälsa, vilket många glömmer. Det är fullt möjligt att vara en hälsosam person oavsett siffran på vågen. Det är egentligen ganska absurt att smala personer kan leva hur ohälsosamt som hälst, röka, dricka, aldrig gymma och äta pizza varje dag och ändå ses som hälsosamma; de är ju smala!

Såhär kan vi inte ha det i ett modernt samhälle där det sägs att alla är lika mycket värda. Det är dags att diskrimineringslagen revideras och att kroppsform införs som en diskrimineringsgrund. Det borde vara gjort för länge sen men bättre sent än aldrig.

Hanna Bergwall, jurist och debattör

ANNONS