Osäkerhet kring framtida skattevillkor kan få stora effekter, menar debattörerna.
Osäkerhet kring framtida skattevillkor kan få stora effekter, menar debattörerna. Bild: Lars Clason, Isabell Höjman/TT, Ulf Börjesson/Ernst Henry Photography AB

Gör det enklare att vara entreprenör – inte dyrare

Regeringen har tillsatt en utredning för att föreslå nya förenklingar av entreprenörsskatten. Men det väcker oro att regeringen även har föreslagit en justering av skattesatsen, skriver Mikael Erlandsson och Rudolf Antoni.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Entreprenörskap driver på den tekniska utvecklingen och därmed tillväxten. Sedan 1990-talet har så många som fyra av fem nya jobb skapats i små och medelstora företag. Enligt statistik från SCB har antalet anställda i Sverige inom entreprenörsledda företag nästan fördubblats sedan början av 2000-talet. Att värna entreprenörskap och företagande är därför helt nödvändigt för ett ökande välstånd, både regionalt och nationellt.

Regeringen tillsatte i slutet av maj en ny utredningen om entreprenörsskatten, även känt som 3:12-reglerna, vilka tillkom 1991. Detta regelverk behandlar hur den som driver ett ägarlett företag ska beskattas för överskottet i företaget. Regeringen Persson ändrade 2005 reglerna i syfte att ”förbättra regelverkets effekter på risktagandet i näringslivet”. Därefter har reglerna reformerats ytterligare. Skatten på ägares utdelningar har sänkts och incitamenten att anställa har stärkts. Vi kan nu konstatera att detta var lyckosamma reformer.

ANNONS

Det finns drygt 90 000 aktiebolag i Västra Götaland som tillsammans har nära en halv miljon anställda. 60 procent av dessa återfinns i 3:12-företag. Denna utveckling har över tid varit stark i länet.

Justering av skattesatsen

Den nya utredningens uppdrag är att föreslå ytterligare förenklingar av regelverket, vilket givetvis är önskvärt. Det som väcker oro är att regeringen även gett utredningen uppdrag att föreslå justering av skattesatsen. Från vissa läger i politiken hävdas att entreprenörsskatten är för låg och anekdotiskt har enstaka yrkesgrupper pekats ut. Det visar sig dock att dessa utgör enstaka procent av alla fåmansföretag.

Den fortsatt växande ekonomin kommer inte att bli verklighet vid ett ännu högre skattetryck för företagen.

När det gäller skattenivån bör man känna till att det i jämförelse med 15 andra OECD-länder inte är något annat land som kommer upp i de höga skattesatser som kan bli aktuella för svenska delägare i fåmansbolag.

Redan när det uppstår osäkerhet kring framtida skattevillkor kan det få stora effekter – företagande är ju förenat med långsiktig ovisshet. Risken är stor att inte bara sysselsättningen skadas om entreprenörsskatten försämras.

Även skatteintäkter som går till skola, vård och omsorg hotas. Under perioden 2006-2019 har utdelningarna närapå tiodubblats och staten har fått in uppskattningsvis nära 90 miljarder mer i skatt. Den fortsatt växande ekonomin kommer inte att bli verklighet vid ett ännu högre skattetryck för företagen.

ANNONS

Alla tjänar på goda villkor för entreprenörskap. Därför är det viktigt att vi slår vakt om dem så att det blir förenklingar och inte försämringar som levereras av kommande utredning.

Mikael Erlandsson, regionchef Företagarna Västra Götaland

Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland

LÄS MER:Förbjud klimatskadliga investeringar för att fasa ut fossilberoendet

LÄS MER:Sänk skatten på ISK för att få fler att pensionsspara

LÄS MER:För regeringen är miljön ett svepskäl för skattehöjningar

ANNONS