Gör det ännu enklare att rösta utomlands

Valdeltagandet bland de cirka 660 000 utlandssvenskarna kan öka ännu mer med ett par åtgärder, skriver Cecilia Borglin, Svenskar i Världen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Nu står det svart på vitt: utlandssvenskar är en röst att räkna med. Färsk statistik från SCB visar att valdeltagandet för utlandssvenskar, det vill säga svenska medborgare som har valt att bosätta sig utomlands, ökade markant i senaste riksdagsvalet, från knappt 33 till nära 40 procent.

Vad ligger då bakom denna ökning?

För det första har partierna insett att utlandssvenskarnas röst väger lika mycket som övriga röster i valurnan, och prioriterade därför en dialog med utlandssvenskarna. Vissa partier valde till och med att korsa landsgränsen för att diskutera sina partiprogram.

För det andra har tillgången till nyheter i realtid och diskussioner i sociala medier förmodligen bidragit till ett visst engagemang för svensk politik trots att man bor i ett annat land.

ANNONS

Men den som ser att glaset är halvtomt kan konstatera att 60 procent av de röstberättigade utlandssvenskarna inte röstade

För det tredje har Valmyndigheten och organisationer som Svenskar i Världen metodiskt och långsiktigt gjort stora insatser för att underlätta för utlandssvenskarna att delta i valet.

Men den som ser att glaset är halvtomt kan konstatera att 60 procent av de röstberättigade utlandssvenskarna inte röstade. För att öka valdeltagandet behöver våra politiker ta sig en rejäl funderare på två möjliga lösningar:

l Vid val till riksdagen är landet indelat i 29 valkretsar. Genom att ha en egen valkrets för utlandssvenskar kan de politiska partierna bättre profilera sig mot denna grupp. Flera länder har redan valt att införa motsvarade system, exempelvis Portugal, Frankrike och Italien.

l Idag röstar många utlandssvenskar via post- röstning eller genom att ta sig till en vallokal som ofta är belägen i en ambassad eller på ett konsulat som inte ens ligger i samma landsända man bor i. Genom att introducera e-röstning ökar fönstret för valdeltagandet genom att den röstberättigande kan rösta till och med röstdagen. Dessutom skulle e-röstningen eliminera besväret att ta sig till en vallokal och risken för att brevröster från utlandet kommer bort eller inte kommer i tid skulle försvinna. I Estland har e-röstning varit möjligt sedan 2005.

De är uppväxta i ett digitalt samhälle där man tar för givet att man ska kunna hantera sin vardag via datorn, plattan eller sin smartphone

Och ha i åtanke – Sveriges unga valdeltagare är vår framtid. De är uppväxta i ett digitalt samhälle där man tar för givet att man ska kunna hantera sin vardag via datorn, plattan eller sin smartphone. Genom att enkelt kunna rösta och påverka den politik som förs i landet knyts de yngre utlandssvenskarna närmare Sverige.

ANNONS

Det bor uppskattningsvis 660 000 svenskar utomlands, en siffra som motsvarar antalet invånare i Göteborg. Jag skulle vilja se det parti som har råd att avsiktligt välja bort alla göteborgsröster inför ett val.

Jag vänder mig nu till alla med mandat att förändra:

Vi har nu knappt fyra år på oss att säkerställa att de svenskar som har valt att arbeta, studera eller av andra skäl bo utomlands för att få internationell erfarenhet får möjlighet att forma vårt framtida Sverige på ett demokratiskt sätt. Vilka vill inte vara med, hand upp?

Cecilia Borglin

generalsekreterare, Svenskar i Världen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS