Vi ser gång på gång hur samhället ser på när religiösa aktörer utövar denna kvinnofientliga inställning utan att agera. Religiösa aktörer som motarbetar jämställdhet och integration men som trots detta beviljas miljontals kronor till deras kvinnofientliga verksamhet, skriver debattörerna.
Vi ser gång på gång hur samhället ser på när religiösa aktörer utövar denna kvinnofientliga inställning utan att agera. Religiösa aktörer som motarbetar jämställdhet och integration men som trots detta beviljas miljontals kronor till deras kvinnofientliga verksamhet, skriver debattörerna.

Fruktansvärd dubbelmoral när imamer säljer kvinnors kroppar

Uppdrag Gransknings senaste reportage visar att shiamuslimska imamer gifter bort kvinnor mot pengar i Sverige. Dubbelmoralen – att å ena sidan upprätthålla oskuldsnormer och predika om hur gudarna straffar de som har utomäktenskapligt sex och å andra sidan sälja kvinnors kroppar, är fruktansvärd men inte förvånande. Vi ser det gång på gång. Och dessa religiösa aktörer beviljas miljontals kronor för sin kvinnofientliga verksamhet, skriver bland andra Sara Mohammad, GAPF.

ANNONS
|

Det här sker genom så kallade njutningsäktenskap, i form av ett tidsbegränsat äktenskap, som i praktiken fungerar som ett religiöst rättfärdigande av handel med kvinnors kroppar. Detta är imamernas sätt att legitimera sex i utbyte mot pengar då utomäktenskapligt sex är förbjudet enligt islam. Den svenska lagstiftningen är dock tydlig. Njutningsäktenskap är straffbart då det kan likställas med människohandel, prostitution och/eller koppleri.

För att utreda hur utbredd denna problematik är i Sverige fick två arabisktalande medarbetare på UG i uppgift att använda sig av påhittade identiteter. Den kvinnliga reportern uppgav att hon var intresserad av ett tillfälligt äktenskap då hon var i ekonomisk nöd. Den manliga reportern uppgav i stället att han var intresserad av en tillfällig fru fram tills dess att hans hustru, som bodde kvar i hemlandet, skulle komma till Sverige. Av de 32 tillfrågade svenska och europeiska shiamuslimska församlingarna var det endast fyra församlingsföreträdare som tog avstånd från njutningsäktenskap.

ANNONS

Var själva intresserade

Majoriteten av de religiösa ledarna var öppna för att arrangera en vigsel som de dessutom skulle ta betalt för. Några av dem var till och med själva intresserade av att ingå det tillfälliga äktenskapet med den utsatta kvinnan medan andra hade åsikter om priset på kvinnorna. Exempelvis uppgav en av de religiösa ledarna att 15 000 kronor vore en rimlig summa för sex månaders “tillgång” till kvinnan.

Detta är inget nytt fenomen. För några år sedan gick BBC:s arabiska team undercover och avslöjade religiös sexhandel i Irak. Reportaget avslöjade att religiösa ledare utnyttjat utsatta kvinnor som sökt hjälp genom att sälja deras kroppar till gifta män genom ”tillfälliga äktenskap”. Trots att njutningsäktenskap är förbjudna i Irak svarade åtta av tio tillfrågade irakiska imamer att de hade arrangerat sådana äktenskap. En av imamerna uppgav till och med att denna form av upplägg är tillåtet så länge flickan är 9 år gammal.

Men kvinnornas berättelser är tydliga, dessa skenäktenskap sker endast i syfte att lura in dem i prostitution

Dessa reportage vittnar om att imamer tjänar pengar på att hjälpa män som vill ha sex med utsatta kvinnor och minderåriga flickor. Flickor och kvinnor som dessutom riskerar att bli mördade av sin egna familjer då hon förlorar oskulden i samband med ett arrangerat njutningsäktenskap.

Till försvar uppger imamerna att dessa ”äktenskap” skyddar kvinnorna. Men kvinnornas berättelser är tydliga, dessa skenäktenskap sker endast i syfte att lura in dem i prostitution.

ANNONS

Inte förvånande

Dubbelmoralen – att å ena sidan upprätthålla oskuldsnormer som begränsar flickors och kvinnors självbestämmanderätt över sina egna kroppar och sexualitet samt predika om hur gudarna straffar de som har utomäktenskapligt sexförhållande och å andra sidan sälja kvinnors kroppar – är fruktansvärd men inte förvånande. Vi ser gång på gång hur samhället ser på när religiösa aktörer utövar denna kvinnofientliga inställning utan att agera. Religiösa aktörer som motarbetar jämställdhet och integration men som trots detta beviljas miljontals kronor till deras kvinnofientliga verksamhet.

UG:s granskning visar att de Islamiska Shiasamfunden och församlingarna fått över 14 miljoner kronor i bidrag under de tre senaste åren, både från kommuner och Myndigheten för stöd till trossamfund (SST). Bidrag som hade kunnat gå till den utsatta målgruppen i stället för till dessa odemokratiska religiösa organisationer som rättfärdigar handel av kvinnors kroppar i Allahs namn.

En del av problemet

Inte nog med det så har SST tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten tidigare anlitat en känd kyskhetspredikande Sheikh i arbetet mot könsstympning, utan förståelse för att religiösa ledare som öppet uppmuntrar kyskhetsideal inom Islam – och därmed bidrar till upprättandet av hedersnormerna – är en del av problemet och inte lösningen. Detta kan inte accepteras och SST bör därför omedelbart läggas ned. Vi kan inte ha statliga myndigheter som genom sin finansiering av religiösa samfund och uppmuntran till kyskhetspredikande religiösa ledare bidrar till upprätthållandet av hedersnormer.

ANNONS

En av GAPFs 64 förslag på åtgärder mot hedersrelaterat våld och förtryck är att stoppa alla bidrag till religiösa samfund som bidrar till hedersförtrycket mot kvinnor. Våra skattemedel får inte gå till religiösa organisationer, föreningar och samfund som inte stöttar demokratiska värderingar såsom jämställdhet mellan könen.

Sara Mohammad, grundare och verksamhetschef för Riksorganisationen GAPF - Glöm Aldrig Pela och Fadime

Karin Gyllander, utbildningssamordnare GAPF

Sabina Landstedt, stödsamordnare GAPF

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS