Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi har nu unika möjligheter att genomföra en nödvändig utveckling av den nära vården, skriver debattörerna.

Frigjorda miljarder ska utveckla vården i regionen

Västra Götalandsregionen har numera en stark ekonomi. Håkan Linnarsson (S) väljer att se detta som ett problem i stället för att se vilka möjligheter det skapar, skriver bland andra Jonas Andersson (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Vårdpolitiken, 15/11

Under vår ledning har underskotten som regionens sjukhus dragits med under flera år av socialdemokratisk ledning sjunkit. Vi har rättat till strukturella underskott och har frigjort resurser i miljardnivå för att kunna modernisera sjukvården. Vi har nu unika möjligheter att genomföra en nödvändig utveckling av den nära vården.

Vi är stolta över att kunna ersätta två slitna sjukhus genom att bygga två moderna anläggningar. Vi är stolta över att samtidigt kunna låta Angereds Närsjukhus fortsätta arbeta innovativt och uppsökande för de mest socioekonomiskt utsatta.

Vi representerar partier som är vana att ta ansvar och samverka. För detta svartmålas vi av regionens socialdemokrater. Retoriken syftar till att reducera oss till politiska nickedockor, oavsett om vi samarbetar med Socialdemokraterna i regeringen eller med Moderaterna i regionen. Men vi tror regionens invånare uppskattar partier som vill samverka för att nå hållbara politiska lösningar med fokus på kvalitet, tillgänglighet och långsiktiga investeringar.

Fanatiskt motstånd

När Socialdemokraterna var med och ledde regionen stod partiet upp för att en bas av offentligt driven vård kompletterad med privata utförare var bra för att höja kvalitet och korta köer. Vi har behållit detta förhållningssätt. Socialdemokraterna har i stället kastat loss i en verklighetsfrånvänd cirkus där allt handlar om fanatiskt motstånd mot alternativa utförare, beröringsskräck med moderater och härskartekniker för att racka ner på partier som samverkar. Med denna attityd från Socialdemokraterna kommer det bli svårt att nå breda uppgörelser oavsett politisk nivå och sakfråga också i framtiden.

Jonas Andersson (L)

regionråd

Birgitta Losman (MP)

regionråd

Tony Johansson (MP)

hälso- och sjukvårdsgruppledare