Men som har lyfts fram under lång tid, bland annat av Göteborgsrektorn Linnea Lindquist, finns det ingen nationell statistik över elevers frånvaro. Det finns faktiskt ingen lokal statistik i Göteborg heller. I DN-texten konstateras det att det därför inte går att jämföra det stora antal försvunna barn i år med tidigare år, skriver debattörerna.
Men som har lyfts fram under lång tid, bland annat av Göteborgsrektorn Linnea Lindquist, finns det ingen nationell statistik över elevers frånvaro. Det finns faktiskt ingen lokal statistik i Göteborg heller. I DN-texten konstateras det att det därför inte går att jämföra det stora antal försvunna barn i år med tidigare år, skriver debattörerna.

Frånvaroregister och insatsstyrka behövs för stoppa att barn förs bort

I Göteborgs skolor står 158 stolar tomma. Där skulle det ha suttit barn, men de kom aldrig tillbaka efter sommarlovet, något som DN rapporterade om i helgen. Samhället har svikit de här barnen på ett helt fruktansvärt sätt och lämnat dem till ett liv i ofrihet, skriver Liv Näslund och Julia Crona.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Nu bedömer förvaltningen att en stor del av eleverna befinner sig utomlands istället. Den här frågan belyser vilket enormt arbete som återstår för att stoppa det hedersförtryck som ofta ligger bakom barns försvinnande.

När SVT tidigare i år kartlade alla bortföranden som har blivit ärenden hos utrikesdepartementet sedan 2018 visade det sig röra sig om över 900 barn, och i majoriteten av fallen görs det med hedersmotiv. Mörkertalet är stort, men förra året noterades det högsta antalet nödsamtal om misstankar kring bortföranden någonsin.

Samhället har svikit de här barnen på ett helt fruktansvärt sätt och lämnat dem till ett liv i ofrihet. Det måste vara varje ansvarig politikers högsta prioritet att aldrig låta det ske. Vi tänker inte ge oss förrän det inte finns en enda tom klassrumsstol i den här staden och det här landet.

ANNONS

Har skolplikt

Själva anledningen till att Göteborgs skolor och skolförvaltning behöver arbeta med att söka upp och utreda frånvarande barn är att de har skolplikt, vilket är väldigt bra.

I vissa fall konstateras efter ett snabbt samtal att familjen har flyttat eller att barnet har börjat i en friskola. Men det händer också att man inte får tag på eleven eller av andra skäl bedömer att situationen kräver en orosanmälan till socialtjänsten.

Men som har lyfts fram under lång tid, bland annat av Göteborgsrektorn Linnea Lindquist, finns det ingen nationell statistik över elevers frånvaro. Det finns faktiskt ingen lokal statistik i Göteborg heller. I DN-texten konstateras det att det därför inte går att jämföra det stora antal försvunna barn i år med tidigare år.

Liberalernas ambition om att inrätta en nationell insatsstyrka mot tvångsäktenskap behöver vara en prioritet i förhandlingarna med de andra regeringspartierna

Vi kräver därför ett nationellt frånvaroregister som gör tydligt hur omfattande frånvaron är och hur den varierar mellan tid och plats. Det innebär också att det bör vara möjligt att bryta ner siffrorna på socialnämndsområden eller skolor. Detta ska nu utredas av regeringen som en del av utredningen om trygghet och studiero.

Men regeringen behöver göra mer. Liberalernas ambition om att inrätta en nationell insatsstyrka mot tvångsäktenskap behöver vara en prioritet i förhandlingarna med de andra regeringspartierna. Sverige måste ta ansvar över barnen som förs ur landet, som berövas sin barndom, sin utbildning och sin frihet och gifts bort. De ska alla hämtas hem igen, till friheten och klasskamraterna som väntar. Vi kan inte vänta på fler rapporter om tomma stolar och av samhället övergivna barn.

ANNONS

Liv Näslund, utbildningspolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet

Julia Crona, ersättare i Hisingens Socialnämnd (L)

ANNONS