Socialdemokraterna vill värna hyresgäster och skattebetalare mot otillbörliga metoder. Därför föreslår vi ett stopp för ombildningskonsulter: kommunens bostadskoncern AB Framtiden ska ej ska ha någon som helst kontakt med eller relation till externa konsulter i några till ombildningar relaterade frågor, skriver debattören.
Socialdemokraterna vill värna hyresgäster och skattebetalare mot otillbörliga metoder. Därför föreslår vi ett stopp för ombildningskonsulter: kommunens bostadskoncern AB Framtiden ska ej ska ha någon som helst kontakt med eller relation till externa konsulter i några till ombildningar relaterade frågor, skriver debattören. Bild: Elisabeth Alvenby GP

Förbjud konsulter vid ombildningar av hyresrätter

Göteborgs högerstyre har tvingat igenom ombildningar av hyresrätter över hela stan. Vid flera tidigare ombildningar har konsulter drivit igenom ombildningar med oacceptabla metoder. Göteborg får inte bli som Stockholm. Socialdemokraterna kräver ett stopp för all kontakt mellan kommunens bostadsbolag och ombildningskonsulter, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I höstas drev högerstyret och Demokraterna – med passivt stöd av Sverigedemokraterna – igenom ett beslut om att genomföra massiva ombildningar av Göteborgs hyresrätter. I alla områden där det finns många hyresrätter ska kommunens bostadskoncern AB Framtiden försöka ombilda hyresrätter till bostadsrätter – trots att människor redan köar i åratal för att få en egen hyresrätt

Vi socialdemokrater har motsatt oss denna ideologiskt motiverade ombildningsvåg varje steg på vägen. Påtvingade ombildningar skapar en stor osäkerhet och stress för människor som inte vill eller har råd att köpa loss sitt hem. Fastighetsägarna varnar för att ombildningar riskerar stärka de kriminellas grepp om utsatta områden. Att sälja ut allmännyttan är dessutom att ge ifrån sig det främsta verktyg kommunen har för att bygga bort bostadsbrist och segregation. Färre hyresrätter innebär längre bostadsköer.

ANNONS

Oacceptabla metoder

De som vill ombilda anlitar ofta en så kallad ombildningskonsult – en person som har som jobb att se till att motsträviga hyresgäster viker ner sig för ombildningstrycket. De flesta utger sig för att vara ett stöd för de boende, men deras lön betalas av den part som vill ombilda och ofta jobbar de på ren provision. Ingen ombildningsaffär – ingen lön. Därför blir också metoderna oacceptabla och skräckexemplen många. Göteborgare har redan börjat larma om att ombildningskonsulter delar ut lappar, syns på hyreshusens gårdar och uppmuntrar till försäljning.

I Stockholm, den kommun i Sverige som genomfört flest ombildningar och därefter drabbats av störst bostadsproblem, finns flera exempel på skrämseltaktik och osanna löften för att övertyga människor om att gå med på ombildningar.

Infiltrerade köpestämma

I ett uppmärksammat fall infiltrerades en köpestämma av ombildningskonsulter, som därmed såg till att balansen i fastigheten tippade över till de köpvilligas sida. I ett annat fall har ombildningskonsulter kontaktat hela hyreshus – trots att bildad bostadsrättsförening saknats – och låtit påskina att man ringt på uppdrag av Stockholms stad, trots att staden i fråga förnekar detta.

Det finns också rapporter och berättelser om fler oegentligheter: utlandsboende har tillåtits rösta, människor har skrivit sig i fastigheten bara dagar innan köpestämman och redan avlidna hyresgästers fullmakter använts för att vinna knappa majoriteter. Hyresgästföreningen i Stockholm larmade redan 2011 om att en bostadsrättsförening i Skärholmen upprättat ett protokoll från en köpestämma där 600 personer skulle ha deltagit för en fyrarumslägenhet och alla röstat ja till ombildning. Till och med borgarrådet Dennis Wedin (M), en varm anhängare av ombildningar, har rasat mot att ombildningskonsulter sprider falsk information om prissättning och rabatter till hyresgäster.

ANNONS

Det finns också rapporter och berättelser om fler oegentligheter: utlandsboende har tillåtits rösta, människor har skrivit sig i fastigheten bara dagar innan köpestämman och redan avlidna hyresgästers fullmakter använts för att vinna knappa majoriteter

Även utanför Stockholm och bland privata hyresvärdar har ombildningskonsulter agerat oanständigt: I Sollentuna anklagas ombildningskonsulter för att ha krävt ständigt stigande ockerarvoden i miljonklassen från en ideell bostadsrättsförening och i Uppsala avbröt Rikshem 2017 ett samarbete med en ombildningskonsult sedan det framkommit att mutor och gentjänster erbjudits de som skulle rösta ja på stämman.

Socialdemokraterna vill värna hyresgäster och skattebetalare mot otillbörliga metoder. Därför föreslår vi ett stopp för ombildningskonsulter: kommunens bostadskoncern AB Framtiden ska ej ska ha någon som helst kontakt med eller relation till externa konsulter i några till ombildningar relaterade frågor. Vi vill också, för att skydda hyresgäster mot de felaktiga uppgifter som förekommit i Stockholm, att AB Framtiden i all kommunikation om ombildningar informerar sina hyresgäster om att bolaget inte står bakom eller garantera sanningshalten i påståenden från externa ombildningskonsulter.

Förs bakom ljuset

Mot bakgrund av dessa många skandaler kan kommunen inte garantera att ombildningar där ombildningskonsulter varit inblandade gått rätt till. Vi kan inte acceptera så uppenbara risker för att hyresgäster förs bakom ljuset genom otillbörliga eller i värsta fall olagliga metoder. Därför föreslår vi att AB Framtidens styrelse avslår alla ombildningar där ombildningskonsulter har använts i eller påverkat hela eller delar av processen.

De partier som röstat igenom ombildningarna motiverade beslutet med att ombildningarna är för de boendes skull och ska ske på deras villkor. Vi tänker hålla högerpartierna vid sitt ord. Låt oss se till att inte upprepa Stockholms misstag: sätt stopp för ombildningskonsulterna innan det är försent.

ANNONS

Jonas Attenius (S) Kommunalråd i opposition

Skogsområde norr om Hjällbo Lillgata Angered
Skogsområde norr om Hjällbo Lillgata Angered Bild: Elisabeth Alvenby

ANNONS