Den nuvarande ordningen är inte hållbar. Svenska företag måste följa Ben & Jerrys exempel och rätta sig efter FN-s riktlinjer, skriver debattören.
Den nuvarande ordningen är inte hållbar. Svenska företag måste följa Ben & Jerrys exempel och rätta sig efter FN-s riktlinjer, skriver debattören. Bild: AP Photo/Tsafrir Abayov

Följ Ben & Jerrys exempel – sluta stödja Israels ockupation

Sveriges regering och politiker är märkvärdigt tysta om både den svenska inblandningen i Israels ockupationsindustri och etablerandet av israelisk militärindustri på svensk mark, skriver Gunnar Olofsson, Borås Palestinagrupp.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I ett uttalande tidigare i sommar förklarade den välkända glasstillverkaren Ben & Jerrys att man planerar sluta saluföra sina produkter inom de av Israel ockuperade palestinska områdena. Beslutet, som träder i kraft när de nuvarande kontrakten i Israel löper ut nästa år – och som inte berör försäljning inom själva Israel – grundas på insikten att verksamhet på ockuperat område är ”mot företagets principer”.

Medan initiativet hyllas av palestinierna och den internationella opinionen, har det väckt stor vrede inom den israeliska regimen. Enligt Israels högerextreme premiärminister, Naftali Bennett, har Ben & Jerrys nu förklarat sig som ”en anti-israelisk glass”. Utrikesministern Yair Lapid menar att företaget gör sig skyldig till ”en avskyvärd kapitulation för antisemitism” och enligt nytillträdde presidenten Isaac Herzog rör det sig om ”en ny typ av terrorism” med målet att ”underminera existensen av staten Israel”.

ANNONS

Palestinska ledamöter i det israeliska parlamentet stöder dock beslutet och ledaren för ”Arablistan”, Ayman Odeh, uppträder på Facebook ätandes Ben och Jerrys glass. Grundarna av företaget, Ben Cohen och Jerry Greenfield - som själva inte längre sitter i ledningen - är stolta över beslutet som de ser som förenligt med företagets progressiva värden och ”konceptet med rättvisa och mänskliga rättigheter, hjärtefrågor inom judaismen”.

Skrämmer ledningen

Hoten om bojkott och sanktioner är kanske det som mer än någonting annat skrämmer den israeliska ledningen. Det var sådant som starkt bidrog till att apartheidregimen i Sydafrika föll ihop, och israelerna har lagt ner stor möda på att bekämpa den internationella BDS-rörelsen – för Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner – riktad mot Israel så länge ockupationen och det apartheidliknande förtrycket av palestinierna består. Den ultrakonservativa justitieministern Ayelet Shaked planerar nu att försöka aktivera lobbyister i USA att stoppa försäljningen av Ben & Jerrys produkter. Ett antal delstater i USA har antagit lagar som ”förbjuder” BDS – dock inte delstaten Vermont, där Ben & Jerrys har sitt huvudkontor.

Ben & Jerrys är inte det första, eller enda, företag som beslutat avstå från kontakter med de olagliga israeliska bosättningarna på palestinsk mark. 2018 förklarade Airbnb att man slutar erbjuda boenden på ockuperade områden – ett beslut som man dock senare backade från. En rad banker och företag – senast den norska pensionsfonden KLP – har i all stillhet dragit sig ur samarbeten med företag som är inblandade i ockupationen, och självaste McDonalds vägrar nu öppna filialer i bosättningarna. Enligt EU-domstolen måste numera produkter tillverkade på ockuperat område märkas som sådana – och inte som tillverkade i Israel.

ANNONS

Förra året svartlistade FN:s råd för mänskliga rättigheter 112 företag med verksamhet i bosättningarna. De flesta är baserade i Israel, men bland de övriga finns företag som Booking.com, Trip advisor och Motorola.

Även företag som inte finns med på listan har kritiserats. Volvo förser till exempel bosättarna med bepansrade bussar och Volvomaskiner river palestinska hem. ABB och Atlas Copco har av den undersökande israeliska gruppen ”Who profits” beslagits med olika aktiviteter relaterade till bosättarindustrin.

Etablering i Sverige

Den 17 juni förklarade israeliska ”Elbit systems” att man nu planerar öppna en filial i Sverige. Enligt företaget är ”Sverige en viktig marknad för Elbit systems” och ”en grundsten för vidare expansion i Europa”. Elbit systems är Israels största vapentillverkare, och djupt inblandad i alla möjliga övergrepp mot palestinier – inte minst flera militära offensiver med många dödsoffer i Gaza. Företaget erbjuder nu den svenska försvarsmakten bland annat flyg-, mark- och marina system, övervakning, drönare, program för elektronisk krigföring, cyberbaserade system, ammunition och mycket annat, och betonar att det rör sig om ”beprövade lösningar” - alltså testade på civila palestinier.

Den nuvarande ordningen är inte hållbar. Svenska företag måste följa Ben & Jerrys exempel och rätta sig efter FN-s riktlinjer. Sveriges regering, och politikerna i vår riksdag, är märkvärdigt tysta om både den svenska inblandningen i ockupationsindustrin och etablerandet av israelisk militärindustri på svensk mark.

ANNONS

Antagligen skulle en stark svensk medborgaropinion, som i fallet Sydafrika, kunna bryta den svenska passiviteten och hållningslösheten.

Detta måste ändras. Antagligen skulle en stark svensk medborgaropinion, som i fallet Sydafrika, kunna bryta den svenska passiviteten och hållningslösheten. En opinion som kräver att svenska företag upphör med sitt stöd till ockupationen, att BDS-rörelsens krav på sanktioner förverkligas och att svenskt samarbete med ockupationsmaktens krigsindustri genast upphör. Var med och bygg den opinionen!

Gunnar Olofsson, Borås Palestinagrupp

ANNONS