Inför 2023 valde SD-regeringen att prioritera en skattesänkning för höginkomsttagare och satte välfärden på svältkur. Inför 2024 erkänner regeringen att man inte skjuter till tillräckligt med resurser för att klara underskotten – deras lösning är istället att kommuner och regioner ska ta beslut som troligtvis bryter mot lagen, skriver debattören.
Inför 2023 valde SD-regeringen att prioritera en skattesänkning för höginkomsttagare och satte välfärden på svältkur. Inför 2024 erkänner regeringen att man inte skjuter till tillräckligt med resurser för att klara underskotten – deras lösning är istället att kommuner och regioner ska ta beslut som troligtvis bryter mot lagen, skriver debattören. Bild: Mikaela Landeström/TT

Finansministern uppmanar kommuner att bryta mot lagen

Kostnadskrisen slår med full kraft mot skolan, äldreomsorgen och sjukvården. I det här historiskt svåra läget är budskapet från SD-regeringen tydligt. Bit ihop, spara hårdare, låt personalen springa snabbare. Nyligen presenterade finansministern ännu ett tips för att klara krisen – bryt mot lagen. Därför KU-anmäler vi nu Elisabeth Svantesson, skriver Eva Lindh (S).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Skolan kommer att få ännu färre vuxna i klassrummet och på skolgården. Socialtjänsten, hårt belastad och i frontlinjen i kampen mot nyrekryteringen till gängen, kommer att få svårare att klara sitt uppdrag. Och just nu sitter regionpolitiker – oavsett politisk färg – och gör omöjliga avvägningar när sjukvårdens ekonomi är värre än under 90-tals-krisen.

Under en presskonferens den 15 september uppmanade finansminister Elisabeth Svantesson och Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt kommuner och regioner runt om i Sverige att åsidosätta budgetreglerna och gå med underskott, och därmed ta beslut som troligtvis bryter mot kommunallagen.

Det är allvarligt att finansministern uppmanar kommuner och regioner att fatta beslut som kan strida mot kommunallagen och vi socialdemokrater kommer därför att anmäla finansministern till konstitutionsutskottet.

ANNONS

Budget i balans

För att säkerställa en hållbar ekonomi och god välfärd också i framtiden finns ett strikt krav på kommuner och regioner att ha budget i balans. Det är dock möjligt att göra tillfälliga underskott om det finns så kallade synnerliga skäl. I lagens förarbeten är synnerliga skäl definierat och det står att ”… kortsiktiga nedgångar inte skall behöva medföra sådana åtgärder. Faktorer som till exempel en negativ befolkningsutveckling, hög arbetslöshet, förändringar av skatteintäkter, statsbidrags- och utjämningssystemet eller andra faktorer som det bör finnas beredskap för, utgör enligt regeringens mening inte skäl för att inte reglera ett negativt resultat.”

En tillfällig kostnadsökning till följd av inflationen, eller det faktum att regeringen inte skjuter till medel för att hantera den ekonomiska situationen, kan inte rimligen klassificeras som synnerliga skäl.

Den här krisen handlar inte om att en enskild kommun eller region har misskött sin ekonomi. Utan det här är en kris som drabbar hela landet, till följd av kostnadskrisen och lågkonjunkturen. Och den här regeringen har helt abdikerat från sitt ansvar.

Inför budgeten 2024 har vi föreslagit en fördubbling av tillskotten till sjukvården jämfört med regeringen och vi vill satsa totalt 26 miljarder kronor på kommunsektorn

Inför 2023 valde SD-regeringen att prioritera en skattesänkning för höginkomsttagare och satte välfärden på svältkur. Inför 2024 erkänner regeringen att man inte skjuter till tillräckligt med resurser för att klara underskotten – deras lösning är i stället att kommuner och regioner ska ta beslut som troligtvis bryter mot lagen.

ANNONS

Vi socialdemokrater har visat att det går att föra en annan ekonomisk politik. Inför budgeten 2024 har vi föreslagit en fördubbling av tillskotten till sjukvården jämfört med regeringen och vi vill satsa totalt 26 miljarder kronor på kommunsektorn. Vi har föreslagit stöd till vanliga familjer med vanliga inkomster och akuta insatser för att bekämpa gängvåldet. Så att Sverige håller ihop i en svår tid. Kommuner och regioner ska inte behöva bryta mot lagen för att klara av Elisabeth Svantessons välfärdsslakt.

Eva Lindh (S), riksdagsledamot finansutskottet

ANNONS