Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Projektet kommer ge en årsproduktion motsvarande cirka 1 procent av Sveriges elproduktion. Vänsterpartiet har sedan tidigare röstat för det miljöstrategiska programmet och översiktsplanen som pekar ut detta område för havsbaserad vindkraft. Vilket gör det ännu mer märkligt att nu säga nej, skriver debattören. Bild: Johansen, Erik
Projektet kommer ge en årsproduktion motsvarande cirka 1 procent av Sveriges elproduktion. Vänsterpartiet har sedan tidigare röstat för det miljöstrategiska programmet och översiktsplanen som pekar ut detta område för havsbaserad vindkraft. Vilket gör det ännu mer märkligt att nu säga nej, skriver debattören. Bild: Johansen, Erik

Fina ord om förnybar energi räcker inte, Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson skriver att vi behöver en statlig investeringsplan där satsning på vindkraft ska ingå. Men i vår kommun har deras partikamrater plötsligt vänt och stöttar inte längre oss som har arbetat med att utveckla en vindkraftpark i Gävle. Det räcker inte med fina ord utan även att man agerar, skriver Mattias Värn.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

30/4 Sverige behöver en långsiktig statlig investeringsplan

I omställningsarbetet krävs ledarskap, från politik och näringsliv. Modiga politiker som vågar gå från teori till praktik. Det räcker inte att ha text i partiprogram utan det måste tas ner till praktisk handling som ger konkreta resultat för klimatets skull. En viktig del är att få till en mer hållbar energiproduktion. Vänsterpartiet säger själva att ”målet är ett samhälle med 100 procent förnybar energiförsörjning senast år 2040.

Det krävs också innovativa och modiga ledare i näringslivet som vågar ta ledartröjan i omställningen.

Efter många år i energibranschen så insåg jag att inte tillräckligt mycket hände i rätt riktning, då sade jag upp mig och har arbetat för att utveckla vindkraftsparken Utposten utanför Gävlekusten i fyra års tid. Vi har en vision om att bidra till ett mer hållbart samhälle. Vänsterpartiet har under dessa fyra år varit positiva till projektet vilket har givit oss majoritet i kommunen. Det är förutsättningen för att företag ska kunna utveckla vindkraftsprojekt med tanke på det kommunala vetot. Vänsterpartiet är dessutom emot det kommunala vetot.

Bygger på missförstånd

Efter fyra års positiva signaler och ett ja i kommunfullmäktige i mars vänder partiet i frågan inför det slutavgörandet den 18 maj i kommunfullmäktige. Vänsterpartiet hänvisar till att fisket blir drabbat av vindkraftsparken vilket bygger på felaktiga fakta som oberoende experter påtalat för partiet. Det måste således vara ett missförstånd kring fakta som gjort att partiet bytt fot i frågan. Projektet är unikt, flera tunga instanser bedömer platsen lämplig för havsbaserad vindkraft. Försvarsmakten, Havs- och vattenmyndigheten, Naturskyddsföreningen. Den lokala länsfiskekonsulenten ser inga hinder för fisket, det kan till och med vara bra.

Projektet kommer ge en årsproduktion motsvarande cirka 1 procent av Sveriges elproduktion. Vänsterpartiet har sedan tidigare röstat för det miljöstrategiska programmet och översiktsplanen som pekar ut detta område för havsbaserad vindkraft. Vilket gör det ännu mer märkligt att nu säga nej.

Nu är det viktigt med ett beslutsfattande som bygger på fakta. Ska vi nå framgång i omställningen behöver vi politiker som vågar stå upp för kommande generationer. Det är just detta som är Greta Thunbergs budskap.

Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson är ansvariga för partiet som helhet. Än finns tid att lyssna på fakta och ändra sig inför beslutet den 18 maj och bidra till faktisk förändring i omställningen till ett hållbart samhälle.

Mattias Wärn

Entreprenör och grundare av Svea Vind Offshore