Regionens högerstyre tycker att det redan görs tillräckligt i regionen vad gäller personalens löner och arbetsvillkor. Jag misstänker att personalen i vården inte är lika nöjda, skriver Janette Olsson (S).
Regionens högerstyre tycker att det redan görs tillräckligt i regionen vad gäller personalens löner och arbetsvillkor. Jag misstänker att personalen i vården inte är lika nöjda, skriver Janette Olsson (S). Bild: Peter Wahlström

Fina ord betalar inte räkningarna för vårdpersonalen

Fina ord i debattartiklar, policys eller inlägg i sociala medier betalar inga räkningar åt de vårdanställda. Faktum är att löneklyftan har ökat år för år sedan M-styret tog över. Men varje gång vi socialdemokrater påpekar detta slår M-styret dövörat till och applåderar sig själva för att ha höjt ob-ersättningen, skriver Janette Olsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Slutreplik

Vårdlöner, 10/1

Vi socialdemokrater har – såväl i vår debattartikel den 4 januari som tidigare – uppmärksammat situationen för vårdpersonalen och den viktiga personalen som arbetar nära vården och som är helt nödvändig för att den ska fungera. Det handlar bland annat om biomedicinska analytiker, servicepersonal och medicinska sekreterare.

Vi har också på olika sätt lyft det faktum att arbetsbelastningen, uppgifter och utbildningen inte visar sig i lönekuvertet, inte heller när man jämför med rikssnitt och andra regioner. Detta verkar reta upp den moderatledda politiska ledningen i regionen. Varför då, undrar vi?

ANNONS

Tomma ord

Det högerstyre som Linn Brandström (M) representerar vet mycket väl att Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen i budget efter budget och i motioner och i initiativ till regionens beslutande församlingar lagt förslag och agerat för att regionens personal ska få såväl en mer konkurrenskraftig lönenivå som bättre arbetsvillkor. Att då, som regionrådet Brandström (M) gör, ha mage att påstå att vi med våra satsningar och förslag skjuter oss själva i foten är anmärkningsvärt lågt.

Mot bakgrund av de underbudgeteringar och nedskärningar som pågår för sjukhusen är det inte mycket som tyder på en förbättring – snarare det motsatta

I sin egenskap av ordförande i regionens personalutskott och har Linn Brandström (M) röstat emot i stort sett alla initiativ som är tagna för att nå löner som når rikssnitt. Om det hade funnits vilja hos Brandström och hennes kamrater i regionens högerstyre att prioritera den egna vårdens personal och löner så borde rimligen den rådande högerbudgeten innehållit satsningar i den riktningen. Men på samma rad i budgeten där vi socialdemokrater varje år sedan 2015 satsat mer än 500 miljoner kronor är det helt tomt på högerkanten. Och mot bakgrund av de underbudgeteringar och nedskärningar som pågår för sjukhusen är det inte mycket som tyder på en förbättring – snarare det motsatta.

Handlar om att prioritera personalen

Fina ord i debattartiklar, policys eller inlägg i sociala medier betalar inga räkningar åt de vårdanställda. Faktum är att löneklyftan har ökat år för år sedan M-styret tog över. Men varje gång vi socialdemokrater påpekar detta slår M-styret dövörat till och applåderar sig själva för att ha höjt ob-ersättningen. Självklart ska de grupper som jobbar obekväm arbetstid ska ha ordentligt betalt, men det ska inte ske på bekostnad av deras arbetskamraters löner.

ANNONS

Nej, vi tar inte de pengarna från framtida pensioner! Detta påstående blir inte mer sant för att det upprepas.

Inte heller är det rimligt att enda vägen för vårdpersonalen att höja sin lön går genom att jobba mer obekväm tid. Därför har vi socialdemokrater i våra budgetar tagit höjd för både höjt ob och höjda grundlöner. Och återigen: Nej, vi tar inte de pengarna från framtida pensioner! Detta påstående blir inte mer sant för att det upprepas. Det handlar om att prioritera den egna personalen i stället för att kratta manegen för multinationella vårdkoncerner och riskkapitalister.

Regionens högerstyre tycker att det redan görs tillräckligt i regionen vad gäller personalens löner och arbetsvillkor. Jag misstänker att personalen i vården inte är lika nöjda. Och det är inte vi socialdemokrater heller. Därför kommer vi att fortsätta ta strid för rimliga villkor och löner för vårdpersonalen, oavsett vad högerstyret tycker.

Janette Olsson (S), oppositionsregionråd och vice ordförande i personalutskottet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS