Fastighetsbranschen är lönsam och borde sparat i ladorna

När Fastighetsägarnas Anders Holmestig och Rikard Ljunggren svarar på vår debattartikel är deras svar så fullt av missförstånd att vi undrar om dom verkligen läst den debattartikel och rapport de replikerat på, skriver Marie Linder och Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

30/10 Hyresgästföreningens slutsatser är långt från branschens verklighet

25/10 Gå inte på bluffen om att fastighetsägarna går på knäna

I vår nyligen släppta rapport Privatvärdarnas ekonomi går vi igenom årsredovisningarna för en rad fastighetsbolag. Rapporten landar i slutsatsen att det är lönsamt att äga och förvalta bostäder, men att bolag som belånat sig högt i syfte att växa snabbt nu råkat ut för en kraftig räntesmäll.

En av Anders Holmestig och Rikard Ljunggren invändningar är att urvalet fastighetsbolag inte är representativt för hur branschen faktiskt ser ut. De 28 bolag vi valt att titta på täcker var femte privata hyresrätt i Sverige. Vi har valt att titta närmare på just dessa bolag för att ge en så bra spridning som möjligt vad gäller geografi, storlek, ägarstruktur och strategisk inriktning. Den viktiga poängen här är, skillnaderna till trots, att de flesta värden ändå pekar åt samma håll: fastighetsbranschen är lönsam.

ANNONS

Missförstår medvetet

Holmestig och Ljunggren missförstår medvetet när de felaktigt påstår att vi kallar samtliga bolag i rapporten för oseriösa för att plocka poäng. Den som läst ser tydligt att det är vissa bolag vi kritiserar, bolag vars affärsmodell har byggt på lånefinansierad och aggressiv expansion, exempelvis Heimstaden.

Ett syfte med rapporten är granska fastighetsbranschen utifrån deras egna siffror. Och slutsatsen blir tydlig: fastighetsbranschen är mer en några enstaka fondjättar, och att den branschen har en underliggande lönsamhet som är god.

Det blir också svårt att bemöta kritiken när den är missvisande och försöker jämföra äpplen (vinst per hyreskrona) med päron (direktavkastning). Ingenstans i rapporten påstår vi att det skulle vara samma sak. Den som läst kan i stället se att vi har inkluderat en rad olika mått för att ge en så bred bild av branschens villkor som möjligt. Vi vet att utländska investerare flockats till Sverige och att fastighetsbranschen har varit glödhet under många år.

Vi vet att utländska investerare flockats till Sverige och att fastighetsbranschen har varit glödhet under många år

Holmestig och Ljunggren tar första bästa tillfälle att anklaga oss för att förkasta den modell vi enats om som ramverk för de årliga förhandlingarna. Det gynnar inte någon, allra minst fastighetsbranschen. Det vi kommit överens om - och som vi till fullo står bakom - är att förhandlingarna ska baseras på förutsättningarna på orten, och till sist mynna ut i en diskussion om vad hyresgästerna tål, och vilka rationaliseringar fastighetsägarna kan göra.

ANNONS

Vår rapport visar på en långsiktigt lönsam bransch som borde ha sparat i ladorna för tuffare tider, utan att föra över kostnaden för krisen på hyresgästerna genom chockhöjda hyror eller bantat lägenhetsunderhåll.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen

Martin Hofverberg, chefekonom Hyresgästföreningen

ANNONS