Jag anser att är det någon lagändring som ska göras omedelbart är det den att för barn som placeras i späd ålder ska skyldigheten att överväga vårdnadsöverflyttning inträffa tidigare, i alla fall efter två års placering. Kalla det en ”spädbarnsregel”, skriver debattören.
Jag anser att är det någon lagändring som ska göras omedelbart är det den att för barn som placeras i späd ålder ska skyldigheten att överväga vårdnadsöverflyttning inträffa tidigare, i alla fall efter två års placering. Kalla det en ”spädbarnsregel”, skriver debattören. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Familjehem som tar emot spädbarn bör kunna få vårdnaden tidigare

Vi är många som med sorg och upprördhet har tagit del av den oerhörda tragedin med den treåriga flickan som fick sätta livet till när socialtjänst och rättsväsende inte hade förmåga att skydda henne. Jag föreslår att vi inför en "spädbarnsregel" för att förhindra att barn rycks upp från sina anknytningspersoner, skriver Jenny Hagberg, familjerättssekreterare och jurist.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Det första man tänker när man läser den hjärtskärande granskningen av Lilla Hjärtats öde. Hur kunde det ske? Det ropas efter lagändringar men det är några saker som inte riktigt framkommer i rapporteringen.

Tvångsvård hanteras i förvaltningsdomstol och rätten har att ta ställning till om förutsättningar för LVU finns. Frågan om vart barnet har sin starkaste anknytning kan dock prövas i allmän domstol; tingsrätt.

Anknytning är centralt

Det har funnits lagliga möjligheter att trygga barn i familjehem i snart fyrtio år. 2003 förtydligades och stärktes möjligheterna för socialnämnden att väcka talan om vårdnadsöverflyttning och det infördes en skyldighet att efter tre år överväga denna möjlighet. Enligt lagrummet krävs inte att föräldrarna är olämpliga, det är vart barnet har sin starkaste anknytning som är centralt.

ANNONS

Treårsregeln gör ingen skillnad på om barnet var nyfött vid placeringen eller om barnet kommit som ensamkommande vid 13 års ålder. Men givetvis är det skillnad. Jag anser att är det någon lagändring som ska göras omedelbart är det den att för barn som placeras i späd ålder ska skyldigheten att överväga vårdnadsöverflyttning inträffa tidigare, i alla fall efter två års placering. Kalla det en ”spädbarnsregel”. Men det finns inget som idag hindrar en socialnämnd att väcka talan tidigare.

Borde inte vara svårt

Socialnämnden kan driva frågan om vårdnadsöverflyttning om man bedömer det som ”uppenbart bäst” för barnet enligt 6 kap 8 § föräldrabalken. För ett barn som sedan födseln bott i 2,5 år i samma familjehem borde det inte vara svårt att komma fram till den slutsatsen. Men väcks inte frågan kan rätten inte ta ställning.

Socialnämnden har även möjlighet att väcka talan om umgänge med någon annan än en förälder. I lagtexten kring detta står att socialnämnden ska beakta barnets behov av umgänge med mor- och farföräldrar och andra som står barnet särskilt nära. Det måste rimligen familjehemsföräldrar som barnet bott med sina första levnadsår anses göra! Men även detta kräver att socialnämnden väcker talan i allmän domstol, dvs. tingsrätt.

Landets socialnämnder måste ta strid för barnen med de verktyg som redan finns.

ANNONS

Jenny Hagberg, familjerättssekreterare och jurist

ANNONS