Att tvångsomhänderta unga som begår brott, eller elektroniskt övervaka barn i riskzon, är inte förebyggande – det är repressiva åtgärder när något redan har hänt, skriver debattören.
Att tvångsomhänderta unga som begår brott, eller elektroniskt övervaka barn i riskzon, är inte förebyggande – det är repressiva åtgärder när något redan har hänt, skriver debattören. Bild: Johan Nilsson/TT

Förstår ni inte att hårdare tag inte tar bort roten till kriminaliteten?

När en tonåring far allvarligt illa eller själv begår en våldshandling, kommer det sällan som en överraskning för förskolepedagoger och BVC-sköterskor som kände barnet tio år tidigare. Kunskap om vad som är skyddande för barn och unga i risk finns redan. Hur kommer det sig att vi som samhälle sitter här med all denna kunskap, men samtidigt låter utvecklingen fortgå år efter år? skriver Helena Thybell, Rädda Barnen.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Och hur kommer det sig att de politiska partierna lägger så lite vikt vid de förebyggande åtgärderna, när man lägger så stor vikt vid straffrättsliga och polisiära åtgärder? I debatten är det gott om förslag om hårdare straff och fler verktyg för polisen att hantera upplopp. Men var är förslagen som kan vända situationen och hindra att människor hamnar i kriminalitet eller social utsatthet?

Rädda Barnen möter varje dag barn och unga runt om i landet och vi ser några åtgärder som särskilt centrala. Socialtjänsten måste få mer resurser att arbeta tidigt och förebyggande. Idag tvingas man prioritera bort förebyggande insatser till förmån för akuta åtgärder. Socialtjänsten behöver också bli mer tillgänglig, och jobba för att bli en instans som alla föräldrar känner förtroende för. Man behöver också satsa ännu tidigare – på främjande åtgärder och strukturer i samhället som ökar skydd och motståndskraft. Vi vet att en trygg bostad, en välfungerande skola och tillgång till organiserad fritid är skyddande för alla barn.

ANNONS

Inte polisiär fråga

För oss är debatten om våld och utsatthet inte främst en polisiär fråga. Den handlar inte heller bara om att bekämpa, bestraffa eller förebygga brott. För oss är det en barnrättsfråga. Det är barns rätt till en trygg uppväxt och utveckling som bör vara i fokus. Vi missar målet om vi enbart fokuserar på att lagstifta bort otrygghet – om vi inte samtidigt pratar klarspråk kring åtgärder för hur vi skapar trygghet. Ska vi på allvar få bukt med det våld och den utsatthet som nu så flitigt debatteras– så är det här vi behöver börja.

Rädda Barnen riktar nu tre krav till samtliga riksdagspartier i valrörelsen:

– För varje konkret förslag som presenteras kring polisiära åtgärder, högre straff och hårdare tag vill vi se ett lika konkret förslag som handlar om tidiga och förebyggande insatser. Varje gång man lägger fram en satsning som handlar om att behandla symptomet ska man också satsa på att hantera de bakomliggande orsakerna. Och vi vill att förslagen ska vara mer konkreta än att bara säga att ”vi måste tänka förebyggande” eller att ”skolan är viktig”.

– Politikerna måste börja lyssna på barnen. Barn påverkas i högsta grad av de frågor som debatteras i valrörelsen – då måste de också få komma till tals.

ANNONS

För varje konkret förslag som presenteras kring polisiära åtgärder, högre straff och hårdare tag vill vi se ett lika konkret förslag som handlar om tidiga och förebyggande insatser

– Vi vill se förslag som är förebyggande på riktigt. Att tvångsomhänderta unga som begår brott, eller elektroniskt övervaka barn i riskzon, är inte förebyggande – det är repressiva åtgärder när något redan har hänt. Vi måste våga tänka längre. Det handlar om att skapa trygga uppväxtvillkor för barn – om sådant vi vet är skyddande för barn att fara illa – oavsett om det handlar om kriminalitet eller något annat.

Rädda Barnen vill att frågorna om att förebygga våld och social utsatthet i valrörelsen behandlas med minst samma tyngd som frågorna om polisiära och straffrättsliga åtgärder. Vi uppmanar nu Sveriges politiker: tänk längre!

Helena Thybell, Generalsekreterare för Rädda Barnen

ANNONS