Sjuksköterskor och undersköterskor från andra verksamheter att få en särskild utbildning i IVA-vård för att vid behov kunna komplettera och förstärka den ordinarie IVA-verksamheten, skriver debattörerna.
Sjuksköterskor och undersköterskor från andra verksamheter att få en särskild utbildning i IVA-vård för att vid behov kunna komplettera och förstärka den ordinarie IVA-verksamheten, skriver debattörerna. Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Extraordinära situationer kräver extraordinära insatser

Ulrika Olsson och Anne Karin Höglund, företrädare för Vårdförbundet hävdar tyvärr att satsningen förringar det arbete som utförs av utbildade IVA-sjuksköterskor. Men det är tvärtom! Vi är rädda om våra medarbetare, skriver bland andra Linn Brandström (M).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Replik

17/5 IVA-sjuksköterskor är inte utbytbara

Vid mycket speciella omständigheter, som en pandemi, testas krisberedskapen och en organisations funktion ställs på sin spets. Vi kan nog tyvärr aldrig vara helt förberedda på allt som kan komma att ske. Det är oerhört svårt att förbereda sig för varje situation och därför är beredskap och bemanning svåra frågor att knäcka.

Pandemin har belastat IVA-vården hårt och visat på en svag länk vid extraordinära situationer. Medarbetare har slitit hårt och inte fått tid för återhämtning och kapaciteten måste säkras. Beredskapsutbildningar är verkligen inget nytt i Sveriges historia. De har använts i alla tider. Därför satsar vi 130 miljoner kronor för att förstärka IVA-vården vid den här typen av extraordinära situationer, särskilda händelser men också under sommaren.

ANNONS

Kompletterar verksamheten

Satsningen ska ge möjlighet för erfarna sjuksköterskor och undersköterskor från andra verksamheter att få en särskild utbildning i IVA-vård för att vid behov kunna komplettera och förstärka den ordinarie IVA-verksamheten. Denna personal kommer att ha sin ordinarie tjänstgöring på sin sjukhusavdelning, men med avsatt tid om cirka 3 månader per år för utbildning, bredvid-gång på IVA och tjänstgöring minst en månad på IVA under sommarsemester-perioden.

Ulrika Olsson och Anne Karin Höglund, företrädare för Vårdförbundet hävdar tyvärr att satsningen förringar det arbete som utförs av utbildade IVA-sjuksköterskor. Men det är tvärtom! Vi är rädda om våra medarbetare. Vi hyser den största respekt för det arbete som utförts under mycket svåra förhållanden i över ett års tid. Därför riktar sig satsningen på att avlasta och stötta den hårt ansatta IVA-vården och söka ge medarbetarna andrum och semester och tid för återhämtning.

Vi har respekt för åsikterna från fackligt håll. Emellertid har positiva signaler kommit från verksamheterna och satsningen handlar inte om att ersätta IVA-personal utan om att komplettera teamet och nivåstrukturera IVA-vården vid extraordinära situationer. Under pandemin har man på flera håll arbetat med flera professioner för att förstärka IVA-vården.

Ökad robusthet

Vi ser detta som en långsiktigt hållbar lösning som kan bredda bemanningsbasen och bidra till att öka robustheten i systemet. Förhoppningsvis kan utbildningssatsningen också bidra till en bra rekryteringsgrund för att sjuksköterskorna ska gå vidare och utbilda sig till IVA-sjuksköterskor och vi fortsätter också satsningen på betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska

ANNONS

Avslutningsvis vill vi också understryka att initiativet inte ersätter de insatser som behöver göras för att bemanna intensivvården på både kort och lång sikt utan är ett komplement för att förstärka IVA-vården, i vissa situationer.

Linn Brandström (M), ordförande i personalutskottet

Cecilia Andersson (C), ledamot i personalutskottet

Carina Liljesand (L), ledamot i personalutskottet

Tina Ehn (MP), ersättare i personalutskottet

Maria Nilsson (KD), ersättare i personalutskottet

Angela Fasth (M), ersättare i Personalutskottet

ANNONS