Vi var många som protesterade när Stefan Löfven och Socialdemokraterna höll det sociala toppmötet i Göteborg hösten 2017, skriver debattörerna.
Vi var många som protesterade när Stefan Löfven och Socialdemokraterna höll det sociala toppmötet i Göteborg hösten 2017, skriver debattörerna. Bild: Claudio Bresciani / TT

Europeiska minimilöner ska inte gälla i Sverige

Regeringen måste se till att den svenska lönebildningsmodellen överlever utan ingrepp från EU, skriver centerpartisterna Annie Lööf och Abir Al-Sahlani.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

När Stefan Löfven initierade EU-toppmötet om den sociala pelaren för Europa i öppnade han Pandoras ask. Sedan dess har EU-kommissionen lagt fram förslag efter förslag som hotar den svenska modellen. Nu är det dags för regeringen att städa upp den oreda som de själva ställt till med och se till att EU-förslaget om europeiska minimilöner inte hotar svenska löner och svensk lönesättning.

Sociala pelare

Vi var många som protesterade när Stefan Löfven och Socialdemokraterna höll det sociala toppmötet i Göteborg hösten 2017. Där han samlade europeiska ledare under högtidliga former och skrev under EU:s så kallade sociala pelare. Den uttalade viljan från Löfven var att exportera den svenska modellen till Europa – men resultatet är att vi nu får kämpa för att Sveriges modell inte ska bytas ut mot den europeiska. Precis som vi varnade för ledde ett Europa som vill engagera sig kring välfärd och arbetsmarknad till mer lagstiftning på just dessa områden.

ANNONS

EU ska nämligen inte ge sig in i medlemsstaternas arbetsmarknad och välfärdssystem eller ta alla tillfällen i akt att expandera sin egen byråkrati. Om EU fortsätter ta fram lagar inom välfärdspolitiken finns inga garantier att våra svenska och framåtriktade lagar för till exempel föräldraledighet eller fri abort är ohotade.

Europeiska minimilöner

Mest akut är frågan kring direktivet om europeiska minimilöner. Lönebildningen i Sverige sköts idag av arbetsmarknadens parter, men EU vill nu ha ökat inflytande över den. Förslaget från EU-kommissionen är ett reellt hot mot den svenska lönebildningen. EU:s inblandning på arbetsmarknadsområdet kommer att underminera den svenska arbetsmarknadsmodellen. Inte bara det, i land efter land där det finns minimilöner så lyser reallöneökningarna med sin frånvaro.

Vi i Centerpartiet är tydliga med att svensk lönebildning måste avgöras i Sverige. Därför har vi varit lika tydliga i förhandlingarna i Europaparlamentet och samlat ett starkt motstånd mot förslaget. Därför har vi sett till att skicka regeringen till ministerrådet med ett tydligt krav och förhandlingsmandat: sätt stopp för ingreppen från EU på den svenska kollektivavtalsmodellen och se till att svenska löner även i framtiden sätts i Sverige. I annat fall saknar lagstiftningen stöd i riksdagen.

Att vi hamnat där vi hamnat är på flera sätt ett symptom på ett bristande arbete med EU-frågor från regeringens sida. Den kastade glatt loss med en social pelare, men tog inte ansvar för att styra den bort från de många orosmolnen som fanns.

Att vi hamnat där vi hamnat är på flera sätt ett symptom på ett bristande arbete med EU-frågor från regeringens sida. Den kastade glatt loss med en social pelare, men tog inte ansvar för att styra den bort från de många orosmolnen som fanns. Nu är det dags att regeringen visar ett starkare engagemang i Europa. Att Sverige finns med runt förhandlingsbordet när frågan om europeiska minimilöner förhandlas fram är avgörande. Något som parterna i Svenskt näringsliv och LO båda är överens om.

ANNONS

Regeringen måste nu åka till Bryssel och städa upp den röra de själva ställt till med. De måste se till att den svenska lönebildningsmodellen överlever utan ingrepp från EU.

Annie Lööf, Partiledare Centerpartiet

Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker Centerpartiet, vice ordförande den liberala partigruppen Renew Europe

ANNONS