En viktig del av EU:s "green deal" är att hjälpa särskilt utsatta kolberoende regioner, främst i östra Europa, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).
En viktig del av EU:s "green deal" är att hjälpa särskilt utsatta kolberoende regioner, främst i östra Europa, skriver Alice Bah Kuhnke (MP). Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

EU:s klimatmål får inte lämna någon i sticket

EU-kommissionen satsar nu på en rättvis klimatomställning – något vi välkomnar med öppna armar. Men det finns problem med förslaget som måste hanteras för en effektiv användning av våra skattemedel, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

I dag presenterar EU-kommissionen en ny fond för en rättvis klimatomställning. Denna fond är en del av planen för en ”green deal” och huvudnumret för att hjälpa särskilt utsatta kolberoende regioner, främst i östra Europa men även i Tyskland. Vi gröna har som mål att användningen av kol ska vara borta från EU senast 2030. Det är ett högt satt mål som förpliktigar.

Måste vara rättvist

2050 väntas 200 miljoner människor befinna sig på flykt i klimatförändringens spår. Det måste upprepas och understrykas, världens flyktingar kommer att bli fler och deras flykt kommer i allt större utsträckning vara orsakad av klimatförändringarna. Därtill, de som kommer tvingas fly på grund av klimatförändringarna är inte de som skapat klimatförändringarna. Det är de fattigaste på jorden som kommer behöva lämna sina hem, de är de rikaste på jorden som i största utsträckning bidragit till den globala uppvärmningens katastrofala följder. Omställningen måste vara rättvis.

ANNONS

Ekonomiskt stöd till kolberoende regioner måste betyda en verklig utfasning av det fossila och en övergång till förnybar energi

Vi gröna välkomnar EU-kommissionens förslag. Vi ser dock två stora problem med förslaget som måste hanteras för en effektiv användning av våra skattemedel. För det första måste resurser i huvudsak investeras i människor genom kompetensutveckling. För det andra måste ekonomiskt stöd till kolberoende regioner betyda en verklig utfasning av det fossila och en övergång till förnybar energi.

Fokusera på människor

Sätter vi inte människor i centrum för klimatpolitiken kommer vi aldrig att lyckas. Omställningen av kolberoende regioner handlar om att skapa nya arbetstillfällen och säkra en hållbar utveckling för de människor som kommer att förlora sina jobb när det fossila fasas ut.

Politiken har ett stort ansvar för de människor som arbetar i kolberoende sektorer

Självklart måste politiken skapa stödjande strukturer och morötter för företag att ställa om, men i en marknadsekonomi är det inte EU:s uppgift att stå för kolindustrins nota när det fossila blir en ohållbar affärsmodell. Statliga subventioner, av olika slag, ska inte utgöra den stora kärnan i företagens förmåga att skapa vinst. Politiken har däremot ett stort ansvar för de människor som arbetar i kolberoende sektorer. Därför måste fonden fokusera på människor och inte på företag.

Vill se reella satsningar

Kommissionen hävdar att de satsar 100 miljarder euro på en rättvis omställning. Förslaget innebär 7,5 miljarder euro till själva fonden. Resterande medel ska trollas fram genom förväntade investeringar och motfinansiering från privat sektor. Utöver detta använder sig kommissionen av kreativ bokföring där befintliga resurser flyttas och ges en ny kostym.

ANNONS

Regioner i länder som Polen och Tjeckien behöver ett riktat stöd för att kunna leverera och acceptera ambitiösa klimatmål

Finansiellt välmående länder som till exempel Tyskland och Sverige ska klara av att finansiera sin egen omställning. Regioner i länder som Polen och Tjeckien behöver ett riktat stöd för att kunna leverera och acceptera ambitiösa klimatmål.

Inför EU-valet 2019 presenterade vi, EU:s miljöpartister, en ”Green new deal”. Grunden för vår ”deal” är en socialt rättvis omställning där ingen lämnas efter. Det är positivt att fler politiker, inklusive EU-kommissionen, ser behovet av en rättvis omställning. Men goda ambitioner matchas inte av de verktyg som presenteras. Det är dags att gå från ord till handling. EU kan bättre.

Alice Bah Kuhnke (MP), Europaparlamentariker

ANNONS