I en intervju med GP den 5 december meddelade Kinas Sverige-ambassadör, Gui Congyou, att Kina kommer införa handelsrestriktioner mot Sverige.
I en intervju med GP den 5 december meddelade Kinas Sverige-ambassadör, Gui Congyou, att Kina kommer införa handelsrestriktioner mot Sverige. Bild: Pressbild

EU behöver en enad front mot Kinas utspel

Om Kina skulle göra verklighet av sina hot och införa handelsrestriktioner mot Sverige utgår jag från att EU står bakom oss. Flera EU-toppar har redan uttryckt sitt stöd – men nu behöver hela kommissionen visa sin solidaritet, skriver Karin Karlsbro (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

För ett par veckor sedan hotade Kinas ambassadör i Sverige med handelsrestriktioner som ”straff” för att kulturminister Amanda Lind (MP) delade ut ett pris till den svenske förläggaren Gui Minhai som sitter fängslad utan rättegång i Kina. Det var ett hot som riktades direkt mot den svenska demokratin och yttrandefriheten. Förra veckan intensifierades hoten när Kinas ambassadör i Sverige förklarade att de ekonomiska relationerna och handelsrelationerna med Sverige ”kommer att begränsas”. Senast i går bekräftade kinesiska UD att man står bakom uttalandet.

Tack vare vår gemensamma handelspolitik är en attack mot Sverige en attack mot hela unionen

Om det är tullar på svenska varor som Kina har i åtanke så kan vi känna oss trygga med att Sveriges handelspolitik sköts genom EU. Tack vare vår gemensamma handelspolitik är en attack mot Sverige en attack mot hela unionen. Och när vi talar med en röst har vi en helt annan tyngd än om vi skulle stå ensamma. Därför ligger det också i hela EU:s intresse att agera på den här typen av hot. Att EU står solidariskt med ett enskilt medlemsland har vi sett nyligen – när USA hotade med tullar på franska varor efter landet infört en skatt som drabbar digitala jättar slöt EU upp bakom Frankrike. Nu borde Sverige förvänta sig samma stöd.

ANNONS

Viktigt att stå upp mot hot

Vi vill inte se en upptrappad handelskonflikt. Men vi måste markera mot hot och påtryckningar. För retoriken som vi nu ser från Kina är ett problem som är större än denna specifika situation. Framtiden för en internationell handel som bygger på regler och ömsesidig respekt där länder inte slänger hot om handelskrig åt höger och vänster står just nu på spel.

Vi ser en oroande utveckling där länder som USA och Kina använder handelspolitik som ett geopolitiskt verktyg för påtryckning av andra länder

Vi ser en oroande utveckling där länder som USA och Kina använder handelspolitik som ett geopolitiskt verktyg för påtryckning av andra länder. Parallellt föll Världshandelsorganisationen WTO:s överprövningsorgan i veckan – den instans där handelstvister ska lösas. Detta eftersom USA under lång tid har blockerat tillsättningen av nya domare. Sammantaget ger det en väldigt dyster bild av det globala handelspolitiska läget. Här har EU en helt avgörande roll att spela för att säkra framtiden för regelbaserad handel.

Om Kina gör verklighet av hoten om handelsrestriktioner måste EU sätta ned foten

Om Kina gör verklighet av hoten om handelsrestriktioner måste EU sätta ned foten. När Kina spelar fult och struntar i reglerna för internationell handelspolitik ska EU hålla huvudet högt. Jag förväntar mig också att EU fortsätter stå bakom Sveriges ansträngningar för att frige Gui Minhai.

Karin Karlsbro (L), Europaparlamentariker och Renew Europes gruppledare i handelsutskottet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS